[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXV 謝絕警犬

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
有冇覺得m泥好立?

點用會冇咁立?我發覺佢唔岩打底

可能我頭髮長,用來打底,吹乾之後會變形,唔係吹果時個型
我用m泥會用quicksand打底
可以增加hold度&平衡m泥lup度
有邊隻打底唔易kick頭髮?
Living proof 隻打底 有無人講下 🙇‍♂️
其實qs打底我覺得接近係最好
quicksand同 Claymation有咩分別?
想問matte paste算重定輕?
我覺得用落輕身
有冇巴打覺得bayside clay好廢
某旺角鋪大力推,以為好好用
gel又唔係好gel到咩型
好難洗,好難上頭
又要落得多份量
轉個頭返到公司
汗都未有一滴
個頭已經鬆到冇落野咁
用緊嵐wax,完美屌打佢
覺 擺得晒會變左超硬完全用唔到 又貴又廢又難洗

0分
難洗程度真係好過份
用來打底會好d,次次用佢來post style,都好快散,層次散晒
我用過藍豬紅豬,uppercut 隻deluxe edition
粗硬髮質既
平時係吹乾跟住就落野
但係成日都hold 唔住
基本上去到搭車已經唔同左型 靠車d 冷氣自然吹硬佢先夠定
係咪應該轉下用paste
呢兩隻豬夏天冇力又難收乾
建議轉non jel type
諗住試隻BluMaan橙色
見d人話好難洗
有無洗頭水推介
用開gel-type應該都係梳d貼服整齊嘅style同有d shine,如果你諗住梳返同一個髮型嘅話會建議你用uwb而唔係Clay/matte paste。uwb可試下firsthand all-purpose pomade,bayside water based pomade,Blumaan Fifth Sample,Shear Revival Gray Ghost,O’douds Dry Wax

舊版(左)隻 pomade 好好用
好過 Clay 好多
但唔知點解無乜人講
佢係會比 firsthand 呢啲稍重,但又唔係好重
質感會較實
夠 hold
出來嘅效果有自己特色
上面有朋友話夏天濃味
其實同一般 pomade 差唔多
但如果同 firsthand , bayside 呢啲濃味比
Prestige 嘅味係佢哋一半都無
而且易接受,個人覺得幾好聞

但唔知點解好地地要 reformula 出新版(右)
基本上唔駛同舊版比較
因為你可以當佢同舊版係兩個完全唔同嘅 product
由質感到味道都同舊版完全唔同
新版唔係話唔好用
都ok
較 cream
但未去到 firsthand 嗰種 cream
味道有啲似 firsthand 不過係淡味版
類似gray ghost
用落效果都可以
但無咗舊版嘅獨特性
即刻平凡咗
之前舊版每次用完我一定再買
新版就要想下
補充,新版係好淡味
比一般 pomade 都要淡
本身係梳開shine 同貼d既
見換product 諗住試下d輕盈d既quiff
想請教下粗硬髮質打底同泥
姐係新版反而仲差左😅🤣
又唔可以話差咗
用落效果都ok
只係同類有好多選擇
唔一定無佢唔得
無咗以前令我覺得要必買嘅獨特性
舊版效果有人鍾意有人唔鍾意
呢啲係個人口味來嘅
可能有人覺得舊版唔好用、新版好正呢
改版至有名義加價

我試過買舊版盤點價八十幾蚊,而家應該冇呢支歌仔唱
pre:bona fide

Blumaan Cavalier一啲都唔輕。。建議睇吓Templeton Oasis, Stickmore Styling Cream, Bayside Matte Paste, Odoud's Matte Paste

整quiff嘅打底就可以試吓Sidekick, Stickmore Boost Tonic, Flagship Blackwater或者濕髮上一scoop clay/matte paste都得。不過師兄粗硬髮質整quiff分分鐘唔使打底都得
好似冇乜人用江獸既?
呢個post既人中意天然野多啲,gel type少啲人講
我用過咁多隻,江獸係gel type黎講算係最好既一款,唯一缺點就係臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞