[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXV 謝絕警犬

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
前排買咗gray ghost 唯一缺點apply上頭有d乾
最後轉咗用fh all purpose
張良出果隻江獸 用咗4 5盒都有
依排轉用天然野
我都係,係好用既
all purpose 的確好好用, 又hold, 個光澤又靚, 但真係幾難洗下, 過一次水都洗唔甩, 一定要用兩次shampoo 先ok, btw 飛仔deluxe 易洗嗎?
都唔算好難洗,最大問題我覺得佢太乾身會扯頭髮
飛仔好洗好用
Cool grease menthol shampoo冇泡係咪正常
江獸 - 知道左化學成份較重之後已棄, 短期都未必會考慮

Firsthand - 用緊第3盒, 感舊裝好用d

Homebrew promade - 個人覺得幾好,雖然仲用緊第一盒, 不過應該會再買
我見張梁IG QA,佢唔介意係咪天然嘢

其實天然係咪真係咁重要

ps. prefer 天然
佢賣花一定讚花香

而家天然嘢有護髮成分,香港夏天又唔會溶,價錢差唔多,點解唔用天然嘢而用可能導致脫髮嘅化學嘢呢?
人地而家係搵錢商人理得咁多咩
佢ig shop最早期咪一樣力棒天然

生意做大左,好多pomade銷量都去到千千聲
化學江獸$169 賣5000盒以上 天然pomade同樣價錢但鎖量得500盒
做生意搵機為上緊係入前者
有人問天唔天然咪答佢天然/化學冇所謂

同埋全天然pomade缺點係人手整得慢同水準唔穩
同一款產品可以幾批唔同 又出粒粒/撩唔到
所以賣得出去就預咗實有麻煩客嘈退錢/換貨

加上你睇上面就知 香港人整係識gonzo firsthand 豬 blumaan 同埋 [好hold] [易洗]
所以大廠化學野又可以維持供貨量充量品質穩定之餘又係好hold 易洗
所以你見而家佢主力七成至八成都係化學
所以得大廠化學野
成份同牌子產地次要
賣得多搵到錢先最重要
多謝分享
Fh還好吧
Home brew 都講過係香港冇乜事場
我係嫌佢太乾咋長頭個下
試下shear revival northern light
味好聞
易apply
但都乾乾地
同類型shear revival啱我多啲
Shear revival northern light
摩泥
Mm TSB
綠江
藍豬
Fh 第一代
天然嘢難洗咪仲麻煩
Ching 邊隻pomade係全天然
Shear revival?
佢係主要成份natural姐 唔同all natural
有冇師兄知
第一次買完全冇泡
其實有啲pomade聲稱全天然 但我地都唔會知係咪全天然架啦 咪又係得個信字
去到北角先知僑冠執左
其實唔落pomade直接噴hairspray 得唔得
應該冇咩人會咁做你咁做個頭會好唔自然同埋好快會散
Wet look用邊隻好?想整少少曲髮 中長
係咪要用透明嘅gel-type? 定唔係透明但寫water-based都可以?

Hongkonghomebrew 嗰隻cream得唔得?
我見上面有人推過odouds stylying treatment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞