[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXV 謝絕警犬

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
要問推介睇清楚下面分類講清楚自己需要

4大類pomade:

Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 最易洗(用水已經洗到)
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 通常較多Chemical
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多
- 通常都High Hold

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬
- 頗抗汗/濕(唔係落狗屎都冇問題)
- 通常都全天然或大部分成份天然
- 一般都會有少少潤髮功效
- Light, Medium, Firm, High hold都有

Oil Based/OB/油性
- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 最抗汗/濕(就算落狗屎都冇事,可以梳返)
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)
- 一般都會有少少潤髮功效
- 用量較少,如果玩buildup再慳啲
- Light, Medium, Firm, High hold都有

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-有分water based/oil based
-texture look 多
-有助吸汗同令頭髮睇落粗d
-較重身
-medium至firm hold
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

(By IS_L_BUT巴打)
討論常見/易買嘅髮油產品簡單包膠 

Morris Motley Treatment Styling Balm

呢隻髮泥易洗,質地軟身易推,可以用嚟打底亦都可以用作post-style,味道方面係可樂味,啞光product,基本上可以話係冇光澤,適合追求自然感同埋鬆身效果嘅巴打

Morris Motley Styling Treatment Chrome

對比起balm,因為有油性成份所以chrome較為hold,定力較為高,適合做一啲貼服啲嘅造型 但係兩款產品定價較為高,巴打們買前記得試清楚

Prospectors Coal Mine Pomade

非常易推,水溶性,基本上用水洗可以洗走八九成,味道係淡檸檬味,但夏天比較難hold。可根據個人需要決定用量,想整齊啲可以落重手啲,想鬆身啲可以落少啲份量。

Prospectors Iron ORE

好快乾,上完頭要好快梳好造型,味道類似檀香木加大麻籽油味。
註:
如果量太多,或者早排咁,熱到夜晚都30度嘅天氣,係乾唔到Firm唔到個造型出嚟塌晒嘅。

江獸

馬拉出品,所以夏天都可以Hold到好耐。氣味類似花露水,有人鍾意有人憎,建議自己聞過先決定買唔買,或者可以用嚟打底再落其他Pomade做Post順便蓋過本身嘅味。

Blumaan original styleing meraki

呢隻係一款可以打底亦可以post style嘅泥,啞身,可以話係冇光澤,味道就有啲薄荷,非常易於清洗,亦係用水可以洗走大部分嘅產品

Blumaan cavalier clay

一款heavy hold,極度黏嘅產品,由於有油性成分所以會難洗啲,難撩出嚟亦都比較難apply,但點解都仲要介紹呢隻呢?就係因為佢嘅定力係非常之高,效果係鬆鬆地,適合casual同texture嘅style,味道係椰子味。

Reuzel grooming tonic

呢隻又稱豬水,喺呢個post巴打們大部分都係用呢隻打底水,用完會令頭髮更加順滑,配合pomade使用會令頭髮更加hold,用法係濕髮搽上頭用風筒配合梳吹乾,最後以pomade造型,亦都可以濕頭吹至八成乾,然後落豬水,再吹乾,咁樣做可以令個頭再hold啲,更加乾身

By 遊生玩水 袋墜睪陽 化性起偽 巴打
無咁常見,但夏天可以一戰嘅產品包膠 

The Splendour Butter Grease

好似都係係馬拉出品,UWB嚟講都要啲力水撩出嚟。但如果夏天用,極易撩出嚟,大概同Prestige Clay差唔多,上頭前喺手搓溶佢,易過搓swb好多,搓兩吓都溶哂咁濟。
搓溶之後,手感同凡士林差唔多,所以係極順極易上頭。相同髮型,份量就一般略少過Swb都夠。
光澤度方面唔係啞色,但只係Low Shine唔算太令;味道今次試蜜瓜味,都係好甜不過可接受嘅 

同swb一樣都係無限翻梳,可以起到有volume嘅造型,Hold同亦算抗汗嘅都幾Hold同埋似油性嘅無限翻梳,但係不限於貼服造型,可以起Pomp。冬天用焦糖味唔錯,夏天用可能應該太甜。易洗程度同Coal Mine差唔多,洗一次基本上就得。

Nostalgic Super Water Based

由夏天開始,呢款都提咗好幾個Post,用指甲背推Pomade出嚟。同Butter Grease一樣,搓熱雙手再撩出嚟,成個Apply過程會流暢好多。但因為SWB相對較硬,建議直接攞風筒用熱風吹佢5至10秒,然後再撩會快同易好多。
上頭方面,都係類似油性嘅無限翻梳,同埋唔似油性只能梳貼服造型,係可以起到Pomp嘅。比較Shine同有光澤,容易推同埋Hold嘅,特別係夏天。味道就類似菠蘿味咁。

Dapper Dan Oil Based (Water soluble)

如果想試油性,又想要易洗嘅話,係佢㗎啦。味道類似益力多味,幾甜。
兩種用法,平時齋Post嘅話,就出到油性好滑同貼服嘅造型。
但如果想梳Pomp,有啲Volume嘅造型,就要用埋佢嚟Pre-style,半濕然後落Dapper再吹乾晒,之後再用番佢嚟Post就可以。

(By 化性起偽 巴打)
用pomade打底同一般打底做法:

以Dapper Dan Oil based (Water soluble)為例。
同平時Pre一樣洗濕個頭,再吹到半乾為止。然後撩一節食指頭,或者一指甲份量,睇你髮量髮質,自己摸索Fine Tune啦。喺手搓均,然後當搽護髮素咁上頭,之後再用風筒吹到乾哂為止。
咁喺吹乾嘅過程,你就當然順便吹埋個髮型出嚟啦。

而用其他Pomade做Pre都係咁上下流程:濕頭,半乾,落嘢,吹型,吹乾 

一般打底做法: 先用水濕頭,用毛巾印乾少少,跟住就可以落打底product,再正常程序吹乾,最後用post styling product造型即可

(by化性起偽 袋墜睪陽 巴打)
到要定一 號一月一
Bona fide

個人覺得吹出嚟個效果幾鬆,唔會好lup 咁 岩casual 或者要落clay既造型

Reuzel

效果最明顯,吹完之後個頭真係好明顯咁貼服同埋feel到頭髮有少少黏
岩pomade比較貼服嘅造型

Morgan

個人最憎,首先打底效果又覺得冇乜特別好一般
佢最麻煩地方係支打底水係好濃嘅黑色液體
試想像一下成隻手都係對黑色液體又lup 搽上個頭之後滴到周圍都係
額頭又係 之後滴到成個洗手盆都係
每次用完都好似打完仗咁成個洗手盆周圍都係啡黑色嘅打底水

Enigma

打底效果最明顯
淨係打底完吹頭都好似已經落完clay咁
不過如果之後再落clay 成個頭會變到好重好容易塌
因為打完底之後個頭已經好黏同lup
再用clay pomade手摷會好難摷
會摷得好唔自然
試想像一下個頭本身已經有層clay之後再落多層

Luckytiger

最鍾意呢隻
首先其他打底水落頭冇乜特別感覺
但係呢隻落頭會有浸好涼好清爽嘅感覺
有時瞓醒冇洗頭直接用呢隻當整到個頭冇咁油
同埋最緊要真係用落幾舒服好清爽 同埋果陣小小酒精嘅味幾正
佢奇怪在反而洗頭/洗手嗰陣會感覺到有層油喺到但又唔會整到lup 仲keep住清爽
(by Kshmr 巴打)
路出一唯 立獨港香
想gel wet look
但係想問下pomade係唔係 只係可以做到貼服嘅髮型
貼唔貼服睇你點玩嘅姐 你手摷咪會自然蓬鬆啲 用得梳嘅多數都係想貼服啲 wet look嘅話其實用pomade都大把選擇
Odouds Styling treatment
用開firsthand clay 邊隻BLUMAAN 會岩
用得耐又想試下新野
stickmore打底好唔好?
用泥過左半日個頭又扁返曬,點搞?
要打底
當然有,用風筒吹到勁撚鬆呢d基本啦
用邊隻prestyler & 泥?
雀泥豬水打底
佢地唔hold又唔夾
pompadour 唔算叫「貼服」吧?
好多人都係用 pomade 玩

我個人可能保守啲
Pomade 最初出現出來就係預你用梳
就算有啲 product 本身講到明可以手摷
除非講緊近年先多出現嘅 clay pomade
否則我覺得用手摷的話不如用返 Clay、Wax、Cream、Mousse、Gel 等等
手摷效果一般都好過 pomade
有冇巴打知呢隻邊度買?
Grafen sea water pomade
想試

或者有冇其他推介?
想搵隻造型望落濕濕地/有啲令身嘅
有無推介?
另外用咩打底?
試下用雀泥打埋底
豬水 vs 江獸texture spray
邊隻好用啲? 想個頭冇咁易塌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞