[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXV 謝絕警犬

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
有時吹完頭幾好睇, gel左反而唔自然先咁問
美國嗰啲一定跟成分表,如果唔係會俾集體訴訟告死
Yes L字古龍膏香港製造隻泥
$180全化學 一隻護髮成份都冇 致癌物都有
九成髮型用品標榜唔會落嘅成份都落埋
佢哋都hard sell
睇review好似好容易散?塌
正常架
無乜泡 以前成日用 涼涼地好舒服
但用耐左啲頭皮會無咁好咁

最好隔住隔住咁用
最頭係咪吹到個形要停?
吹太耐會實得際一舊舊咁
spruce & sharp 頭髮好攣,呢類黏性低啲嘅產品可能control得差啲

我手摷ok的,見us$9就試下
咦 睇嚟師兄終於都有啲研究我冇講你都知我講個
我見tp hair有四隻味但係清涼洗頭水味唔好咩聽落去好似幾清新?

香港用會唔會好容易塌?

自從呢個post唔知幾時開始有玩開果班人走咗就沉左
剩低班人講嚟講去都係問first gonzo coal mine blumaan
我溝其他洗頭水用
因為佢網上標榜South係cologne type味道,所以我期望似古龍水質感,但結果唔係

so far 唔塌,但香港未去到最濕最熱,未試到真章

走咗嗰批可能係差佬啩,見到而家謝絕警犬
Fh, bayside暫最好
江在馬拉送都無人要,爛頭
聽講bs pomade
講過handsome factory用,少泡,勁涼
仲記得好多個post之前gonzo係大家推崇備至嘅product 而家竟然俾人踩到一文不值
公道講,係好用,同張xx合作版更好用,不過真係大部分化學野,唔怕可用。
全天然只係d舖頭講黎做marketing嘅手法,我未見過任何一個homebrewer會咁講,一般都只係會講用咗d咩護髮嘅成份(例如jojoba oil同argan oil)。

同埋無乜product會係全天然,點都會有少量用作防腐,emulsification同scent。不過無可否認Home brew product天然嘅成份同lab made product比會偏向高啲。用d得5-10%係化學野嘅product點都好過成份超過一半係化學野嘅product啦

其實最好就係自己睇下個ingredients list。根據FDA嘅規則,ingredients list係依使用比率排嘅。如果你見一堆完全唔知係咩嘅野加抽數字喺頭幾樣野就知佢主要成份係化學野。放得越後就代表用嘅份量越少少。
有機會係d頭髮本身太多product buildup同出咗油令佢起唔到泡,落多轉洗頭水會多返d泡
adam chan以前出過隻pomade係食得
不過唔知佢而家新果隻係咪全天然
買過就知gonzo 隻椰子咲味好撚化學

例如呢隻the prestige hair pomade 佢包裝話自己係all natural 想問ching事實係咪真係all natural?
算係,不過borax就有d爭議性
有無個成份表睇下,google搵唔到飛仔個成份表?
有冇巴打試過元朗新開個間?
water
beeswax
emulsifying wax
lanolin
organic corn syrup
vitamin e
essential oil
germall plus
Styling treatment用過
Ok ga
不過夏天用多汗個頭會痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞