電木結他樂理你問我拍好冇(53)

1001 回覆
21 Like 8 Dislike
有冇ching試過用砂紙磨過maple neck啲漆 好吮手,想試一試佢
其實Jason Kui隻naka香港itunes係咪得一首?
2月14先成隻碟出
右手揸pick點樣先可以唔會彈錯線?
我想彈2線,結果彈左3線,好難捉摸啊
想買個loop station同amp玩下

睇過fishman loadbox 同 rc-1? 3?
想請教下大家意見
呢個要慢慢練.
由慢開始攞感覺同練彈得多
1599美金真係貴, 但好似好正咁

話說我dl左佢nolly個試用, 未有驚艷
好似電電地
musicman多年前既清潔教學有教過用好幼號數既沙紙清一清條頸
好想聽佢7線o個隻, 之前ig有post過片段用7線ta彈
用手指尾篤住個pickgurad 會有距離感d, 試下有冇幫助
我最近都愛上玩LOOP....但係因為kemper個跟機loop

原來幾年冇試過腳有野踩
想問下揸pick彈 其實右手個支點應該係邊幾個位
成日都淨係用尾指頂住塊pickguard 彈耐少少就好易攰
應該用咩位先啱 同埋要點練
尾指頂住好似係彈木結他用比較多
電結他嘅話我會前臂貼落支結他度,將手掌骨嗰位挨落粗線嘅bridge度,順便mute埋線,上下轉個手腕嚟彈
會唔會有埋relic feel
唔會啦, 講緊幾千號既幼砂~
我應唔應拍條片分享下呢個好....
讚成
okok
同埋想問下 條低音e線開始有少少痴fret
有冇方法可以自己補救
定係要拎去setup了
係呀 習慣左
因為我本身係主要用木結彈唱 用好多fingerpicking
但想學小小電結 起碼有時要既話 夾野都彈到啲riff
RC-1
謝謝師兄
想問兩隻分別大唔大
直觀黎講邊隻妹用啲?

我見rc1只可以loop一層layer
好似冇理由抗拒多少少功能嘅rc3?
https://advisormusic.com/boss-rc1-vs-rc3/#tab-con-2

分別其實都幾大,但可能LOOPER我多數即用即洗,簡單夠用就OK,MEMORY的功能對我冇咩用,同埋我係私心鐘意RC-1個LOOPER圈圈,有FEEL好多
用開tc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞