電木結他樂理你問我拍好冇(53)

1001 回覆
21 Like 8 Dislike
順階和弦?
145major 236minor依啲?
依個我知
但就係想聽埋sus,7,9,11,13

同埋有時我亂彈即興
啲長音同啲不斷重複嘅音都無中到chord tone
但係我又唔覺有問題
甚至覺得幾好聽
其實樂埋有無得解釋?
定係我個樂感有問題...
唔中chord tone 都有機會好聽嫁
我個理解係例如個backing track 行緊1 chord
當你彈個ti 音,雖然1chord 本身冇ti 音,但你咁彈夾埋會變左1chord 既major7
都會好聽的 有錯唔好屌
求入嚟支持一下黃色音樂圈

我同一位挪威朋友寫咗首歌送比咁多位同路人
https://lih.kg/1969538
az242pbg個樣好正
但賣成11k 不如上prestige好過
thx巴打
明白曬
以前我即興真係記咗個pattern
就亂咁係個pattern內亂彈
依家因為想練音感
變咗迫自己要個腦比手快1秒諗咗個旋律先(其實我無唱)
感覺上個旋律好似會順啲

巴打你啲樂理係點學?
我全部睇書,youtube自學
鬼佬好似多啲樂理,即興討論
但係我啲英文好垃圾
明啲唔明啲
真係書到用時方恨少
THX!!!

Nicechord我都有睇
不過佢啲片唔係由淺入深
有基本樂理底再睇先學到嘢

youtube channel個話
我都有推介
Signals Music Studio
結他佬角度講作曲編曲
試左TA,好撚正好”hi-fi”聲
不過揸上手好大壓力,會覺得揸咁靚結他彈錯會好柒
TA 用家表示真係世界級 仲要好好彈
真係好撚靚好撚好彈,但一諗起自己技術未到家唔小心彈錯野就比人笑就好大壓力
邊到有平既2i2 interface買?
清 好勁 射撚左
好整齊的整合, 我睇完都wow左紀錄自己練習o個part好中, 我最近直頭upgrade d 攝影器材黎紀錄自己

想問下呢段sweep picking 15去14應該係up stroke 定 down stroke
上上落落落
thx ching
占仔ig果枝咩結他黎
想請問木結用手指掃chord果陣
向上掃果下用姆指指甲定用食指旁邊舊肉先岩?
之前見八千喎
我係上上上落落
lsl Saticoy
我就母指
母+食 hybrid 無pick shredding
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞