電木結他樂理你問我拍好冇(53)

1001 回覆
21 Like 8 Dislike
無野了,見到ems
依家真係好多人用AZ
其實 到底香港有冇得買laney
話時話各位推有幾多枝結他?
2枝 夠用成世
計埋bass三枝
我本身用開Sigma dm18,一般玩自彈自唱加要用少少finger style 既intro (主要玩周國賢), 玩左年幾,嚟緊想換 Sigma dr-41 / Seagull s6 original silm / Farida Ot-22 ,但我唔知邊部好,請問占巴有冇咩建議?
竟然
以爲各位買下一枝又一枝有十幾廿枝添
邊兩枝咁珍貴
普通野 taylor 414
fender American standard
我覺得再上已經冇咩大分別
我買一枝就會賣走之前果枝
叫做2枝... 一枝係個D平到彈唔到個D木結...
一枝係我枝AZ
我都有兩支
一枝Yamaha fg 800 木結
一支Ibanez s
黎緊想買多支Ibanez rg8570z
4枝..
2枝電木, 一枝tele, 一枝LP
2支Ta 一支fender custom shop 一支taylor 614ce
已經好夠用
有冇人用過Jason Kui 個條Jack 線? 岩岩買左2條唔知同普通d jack 線有冇分別呢

想問下呢d位點彈? X唔係解拍弦咩? 但係點樣一次拍3條弦?
低音三條線要用左手mute 左佢
咁平時睇譜點分拍條線定係mute?
你試下拍或者mute,睇下夾唔夾咪知
你咩程式既譜?
正常一般譜都有標s定m
s=slap
用咩effect 可以加長/減少sustain ,減底attack ?
compressor? 但係唔識set
compressor 睇過好多文章 但係唔明同sustain 有咩關係
我係咁玩
用compressor個threshold控制個最大訊號係一定範圍,之後roll大結他個volume/加少少gain
咁樣原本好細聲嘅延音宜家會大聲翻,但overall maximum volume唔會太大
有部分compressor會有個sustain knob,好似係detect到你個訊號細過某個值就會自動boost up,做到增加延音個效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞