電木結他樂理你問我拍好冇(53)

1001 回覆
21 Like 8 Dislike
az 用家表示同意
咁訂日本限好定香港訂好 好糾結
聲如何
因為自己未試過上網訂結他所以會落通利
https://youtu.be/NwsVn6JzbfQ
我自己用落覺得ok全面同對得起個價
但冇仔細同其他multi比
我除咗kiesel冇訂過
所以都打算落tomlee算
放工過尖沙咀睇
邊到有得買
之前暑假通利有
但係而家好似冇
可能要上網訂
屌 枝日本全黑az可能要三個月 仆街
日本訂唔訂到?
咁就訂到.
我等佢firm左我要幾多個月先, 如果3月入邊冇, 就日本訂, 可能訂ikebe limited. 都係15k 左右
https://www.ikebe-gakki.com/ec/pro/disp/1/659375
佢仲要用regular gotoh locking machine head
全白好好j

但驚變黃

Btw 其實日本有咩網可以買結他
我都驚變黃...
但又好鐘意佢個regular locking tuner...
ikebe 會ship香港, 都唔算貴
想問下占少用咩買
其實有冇方法keep到佢唔變黃
唔知岩唔岩post
自學左結他一排,D伴奏音唔係好識彈,感覺成日彈太大聲 好重咁
但係聽返人地彈就好smooth 可以點改善?

同埋按弦同放弦既時候有時會有d雜音,係咪因為禁得太大力? 
前者唔太明
後者 你唔用個幾隻手指用黎mute其他線
完全唔識電結他 但想買條jack線比男朋友
請問有無推薦?還是要按佢喜好揀 唔建議我偷偷買完送比佢?
之前同佢行樂器鋪 見佢好似都係亂揀 無咩preference
謝巴打們
Free the tone / evidence?
點解會想送jack線
個人經驗
第一個 dynamic 唔夠?
我果時係左手撳實一個chord,淨練右手
搵個pattern,好似63231323咁
右手撥弦固定節奏,由大聲慢慢轉細聲,hold住,再去翻大聲

第二個,如果彈chord時有怪聲,可能係撳chord撳得唔夠實,或者唔小心hi到其他線
轉chord時有怪聲,可能係手指冇直接離開條弦,係條弦度上下摩擦,或者離弦方向太低撥響左條空弦
撳線要幾大力,係要靠經驗,最輕力下出到乾淨嘅聲,果個就係就啱嘅力
我google下 謝巴打
因為好想買野比佢 但觀察佢好似無野想要 好似得呢樣係佢需要
Dean V or Jackson V
屌 靚個枝ikebe az用細metal block
可能買呢幾枝算
如果女朋友送 當然會鐘意
但俾我揀會想收其他野
結他cable有時有preference, 唔知
扑槌買az了
日本訂
買池部限定 定2020全黑好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞