電木結他樂理你問我拍好冇(53)

1001 回覆
21 Like 8 Dislike
有枝prs custom 24 se彈左差唔多五年
想換結他又明顯感受到升級既係咪要睇五位數字價錢既

有少少鐘意之前占咪心拍過果枝ergo既ibanez
新手問一問
隔咗幾個月冇彈枝結他 彈嘅時候聽到啲音怪怪地咁 發現唔知點解彈第1線嘅話 第5線會跟住響同震(唔算好勁 但聽得出)
彈5線嘅話1線都出現同樣情況
係唔係個結他結構出咗問題
4枝
兩支PRS
五支ESP
一支Musicman
一支Mayones
仲有啲LTD, E-II, Edwards
總共夾埋十幾支
一睇就知bro玩開metal
Btw 加埋有無幾十萬?
Mayones
唔知 記唔曬
暫時3枝:
1枝STERLING (MUSICMAN副廠)
1枝TAKAMINE
1枝TAYLOR T5Z (DREAM GUITAR,唔破產都唔賣)

黎緊想入手一枝FENDER玩下SIGNAL COIL先。
TA/PRS都想入一枝,但真係太貴,自己覺得襯唔起
1支LSL
4支Musicman
1支schecter
1支ibanez
1支fender
1支maton

課室d公柴唔計
一支sterling玩到而家 想換好耐
sigma玩fingerstyle咁din
會唔會好辛苦 佢未set之前真幾難彈下
中頻好大粒好正, 成份聲好清楚
呢個係rake, 拍會有個框框住
唔會掛....不過我都係試左一陣
有冇話邊款結他企係到比較好彈
巴打仲招唔招生
有無邊個brand同型號啱女仔彈
電結他定係木結他?
想入番枝STERLING,彈起上黎條頸似唔似MUSICMAN?占叔話MUSICMAN條頸彈得好舒服
睇鍾意嘅琴款(st,tele,lp呢啲)
之後揀條幼頸啲嘅
女仔可以揀d輕薄d
Ibanez s series 幾岩女仔用
https://www.ibanez.com/usa/products/model/s/
我個支好似係JP60,都係2手買返黎。
可能彈慣左,我出去琴行彈返MUSICMAN都冇我支STERLING咁順手。

係,MUSICMAN/STERLING條頸係會寵壞人,但新MODEL個批好似已經唔會。

黎緊我復活節如果買左結他都可能會放,有興趣可以留TG,放個陣可以TG你留意下
點睇headless 結他?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞