電木結他樂理你問我拍好冇(53)

1001 回覆
21 Like 8 Dislike
一支Gibson
一支Fender
一支Prs se
一支Washburn
留名學野
Jrock撚
Btw grassroots同Edwards 係咪pickup唔同esp之外,其他都一樣?
以我買果幾支嚟講,Edwards 同 ESP個pickup 係一樣,grassroots嘅係stock pickup(唔知可唔可以咁講,但係搵唔到對pickup嘅資料)。

無記錯的話,同一支model,三個brand嘅木都係一樣。但照道理嚟講,木同hardware嘅質素就爭好遠。
Esp日本製
Grassroots 好似印尼做
以前仲會有出Ltd
依家有E-II真係唔錯同esp差不多質素
E-II 都好正
Edwards係咪有支27格 好似好正
Syu Crying Star ?
藍金好正
上網搵Edwards 27格 原來都有好多款
Edwards 同Esp差得遠唔遠 想入支Alexi Laiho,但真係好撚貴⋯⋯
好老實講,我一次都未彈過ESP。我都好想知esp同 Edwards 爭幾遠。求其他ching解答下。
但價錢上真係爭好遠,有部份起碼一倍以上,窮jj買唔起,Edwards已經好夠我用
荃灣西通利有你講支seagull
不過紅色
$3740
係Slim 版?
Thanks!btw, 巴打記唔記得元朗個枝seagull s6 賣緊幾錢?
唔清楚 元朗係幾個月前去見到
Seagull得一支
係natural色
唔知係咪S6

點睇prs枝mayer
我鐘意 由其maple board
但prefer modern / super strat.
細個有支epihpone les paul custom...
個陣唔識野...剪撚左兩個pickup 扔左去..
鳩焊換左個GFS
想正正經經換番隻pickup 比支結他...有咩好推介
budget 千五蚊
玩開john mayer, joe bonamassa,bb king, albert king,gary moore
Bare knuckles
Or
Jb jazz 59
實冇死

Bkp
想問下知唔知自學個話邊本樂理書最好
之前一路散住咁上網學,但而加唔知點再上去
特別係scale應用,freejam,雖然練完但完全唔知點樣jam 出黎
有無平少少option....
佢地個bootcamp series
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞