岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
屌你用乜撚嘢不推文呀

難得可以令多啲人交流 linux

你又唔係唔知軟件台本身人流少
其實有好多人問「有冇 msoffice 」呢個問題係好戇鳩
如果對 office tools 唔熟既人,根本唔會知自己用緊乜野品牌既 office tools
libreoffice 又好,google docs 又好,msoffice 又好,其實唔會有影響
問得出既根本又係一早知點應對冇 msoffice 既情況點解決
power_off 兄 息怒 息怒,
我不嬲都好欣賞你同Mr.A
但事實上佢係有權唔推文嘅

不過難得你兩位老人家今日玩得咁開心
一齊推動linux 啦( 其實linux mint已經係我嘅舊愛 )

[反了反了] 復旦大學學生組成人鏈高唱校歌 疑因不滿教育部修改其校訓
咁你而家用乜
Linux mint 17開始覺得有問題 升級上去18 跟住直情好失望,
大約今年9月底我決定同佢say goodbye
改用SparkyLinux 5 https://sparkylinux.org/download/rolling/ 記得唔好download LXQt 版本( 完全唔好用) 要用Xfce 版本阿
大幅
自已睇下個post有幾多個不推文先再講

啲文宣個個post都不推文咁咪即拉個個post都拉
p牌仔default 不推文咪又個個post都拉

笑撚死我
你係唔鐘意個distro定desktop environment呀
Linux mint我用過 kde , xfce , mate , 我曾經係非常之支持linux mint嘅, 你知唔知因為佢冇咗kde 版本 , 所以有一大批支持者走咗 (但係我唔係因為呢個原因)

每次我打 sudo apt-get update 嘅時候都好多好多 errors ( 我都一直忍佢 )
另外 裝唔到新嘅software 只有啲舊嘅版本 , 呢個係我忍無可忍嘅地方
chromeos 笑到最後
一個咁嚴肅嘅問題上你竟然仲可以嬉皮笑臉
好好笑好好玩咩家下?
鼓吹人用不推文欺壓linux社群仲死撐仲笑真係核突到
順手提下chromeos係有debian container, 行到wine, adobe suite, ms office 都行到
mint唔係唔使用terminal已經可以update?
chromeos 有咩安全版本推介
乜鳩,買部chromebook原生os 咪chromeos

非chromebook 用有個類近os 叫cloud ready, 由chromium os 改出來

我就用緊pixelbook i7 上 chrome的,得閒present下同打下文,或者用來做ssh client
想裝黎試下玩下咋
試下cloud ready,唔係FOSS但有得免費用
wine 好似行到07, 如果你行16 應該都ok..
試過啦not work
我都貨左部, sometime 攞黎寫Android app
我都有部pixelbook i5寫android可以用native android 後悔當初唔買16GB version

香港好少人用chrome os
係公司比人當異類

估唔到呢個post見到兩個巴打pixelbook
嘩屌
咁對唔住囉咁
要裝 linux 以表誠意
用terminal update先係最安全嘅做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞