岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
Ubuntu 咪debian base
manjaro 係arch base

Linux所有distro嘅desktop都可以互換,但底層野無得換

debian 底好處係linux最大community,你用ubuntu係debian fork 所以係用到絕大部份嘅debian library, mint就再係ubuntu起上去

你鐘意mint個desktop咪ubuntu+cinnamon desktop
其實有得換 只係好困難姐。
arch 同Debian 最大既分野就係個package repository system ,一個行apt ,一個行pacman
其他仲有既係比如dbus 果啲 。。

好多由Debian like 轉過去arch-like 既新手都有問呢啲問題
最麻煩係啲bug一路由upstream cascade落黎
所以我淨係會用independent嘅os
我主要係用arch同rhel 我都喺啲test machines試過ubuntu一陣
其實apt同pacman應該係好相似 都係synchronize,upgrade,(auto) remove 我想像唔到會有咩咁困難
直接用arch

btw好多運算中心都係用centos多, machine learning都係以ubuntu 為主, google同nvidia d demo甚至alphago個frontend都係行ubuntu

我就好想知成日話ubuntu 同debian呢樣果樣唔好果d人係咩諗法
based上based係好痴線
九成用家都係同個desktop互動 根本咩distro都唔緊要
老老豆豆而家有container技術, 返正所有distro都係用返咁上下的linux kernel, 你用咩底都可以on top用LXC, 個host OS跟返自己喜好就好
centos係ok嘅 因為佢基本上係rhel bit-for-bit

debian我唔知
但係ubuntu喺好多人心目中係永久blacklist咗 因為佢喺冇問過用家嘅情況下加左amazon plug in入去
我係淨返果一成用家

淨係nvidia官方driver呢樣野已經玩死唔少OS
又係用ubuntu desktop去cover曬成個ubuntu

有無問題過ubuntu server先
光復香港由港足做起

We are Hong Kong 🇭🇰🇭🇰🇭🇰
Ole ole ole

本谷旨在想有興趣睇港足港超或者一路有睇開的球迷入嚟一齊討論傾下波經。以老帶新,由資深球迷帶新手球迷入門,交換資訊,降低香港睇波門檻,等愈來愈多球迷入場撐港足,重建香港球巿。

入group嘅可以講低自己中意邊隊,得閒約埋一齊去睇波。仲等咩快d入嚟

光復香港由重建港足文化開始
https://t.me/joinchat/LCJafhSHT6-AthgR0r3GUQ
nvidia係特別煩嘅

so far 我喺 rhel, fedora, arch, ubuntu 喺裝nvidia呢方面都冇問題
我淨係講(desktop)用家姐
https://itsfoss.com/ubuntu-cinnamon/

原來一星期前岩岩official出左ubuntu cinnamon

更加無乜理由用mint了
個flow 基本上個個repo manager 都差唔多嫁啦, even 你係Mac 到用brew 或者port 都差唔多。

不過,有換package manager 既話,我就咁諗都有三個問題。
一來,你唔會有一個serve archlinux 既apt server 去對返原本你行pacman 果啲package version 同configuration. 一係你自己起返個。。

二來, 你要搵方法係你個distro 上高裝返個package manager , 如果你係用Ubuntu / arch既話可能會好啲,就咁apt /aur 拉落黎裝可能會有。。。如果唔係就自己拉source code 搞同搞埋個dependencies..

三, 果啲package 未必對應到你OS 既configuration.. 如果你試過係archlinux 到裝.deb file /driver 就可能會知,有時係未必會裝到既,有時係無左啲 library ,有時候就係個resources 根本唔同,你要裝就要執好多野 你要逐個逐個package對,去match 返個dependencies

換句話講,換package manager 同玩自己無咩分別
梗係淨係用預設果個package manager架喇 痴線架咩
大家有冇試下係 android 機行 linux ?
得咁少記憶體 run 倒啲咩呀 win 98winxp呀,師兄?

死黑警話星火洗黑錢,星火係用緊匯豐銀行,匯豐銀行請解釋
其實行到,你唔同啲咁大食既DE, even 淨係用window manager 都ok

web server 都行到
成部linux電話買番黎就有

Librem 5
印象裝linux 都係為咗將某部分性能發揮到極致?
因為我係裝喺部垃圾度所以想知咩版本有分別
https://fossbytes.com/best-linux-distro-beginners/
有考慮到美觀、輕便、遊戲性、私隱保護去選擇適合自己嘅distro
我只同過elementary OS同zorinOS
最靚應該係elementary OS, 仿Mac 簡潔易用, 穩定性篇文話好好 但我用過就還可以
zorin 輕便 穩定性高(未crash過) 美觀仿windows (俾錢買ultimate 有埋Mac) 預載咗好多必要配件 基本上即裝即用 nvidia graphics card 要自行activate driver
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞