岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
semi rolling release
永遠保持最新版本
只要upstream一出咗新版本 大部分distro都會update 只要極少數distro係會選擇性update

所以linux永遠係最新版本
quick -clasic 姐係速成第三代, 啲字排位,打法都有啲唔同。而家係倉頡同速成第五代,有啲老鬼可能唔習慣。

利申 用開倉頡5 , 所以無咩影響
連office 365都用到
原來係咁 所以要簡既係唔同ui 既版本
明白了
ui只係其中一part

好似揀去邊間超市買野一樣 都係一模一樣果堆野 但係每間包裝有少少唔同
其實linux究竟幾時會有機會用到?.?
幾時都用緊
你只要上網/用緊android機就已經用緊

唔計server,好多router都係linux kernel,nas更加唔使講

Linux desktop就睇hardware同使用場景
每個Linux版本有乜唔同
新手其實都唔係好分到
你搵到可以lag過vista既OS咩
windows me
對新手冇咩大分別 最大分別可能只係default嘅desktop environment
咁點解唔用cent
咁講唔岩
因為可以自改 table
有需要可以改到同 windows 一樣
其實唔同版本既 windows, mac 都唔會分到有咩分別
me 係唔穩定但順過 vista
Linux唔同distro係app store repo唔同,同community大細

新手用debian base啦,最大用户群
貪新鮮就用arch底
centos update慢少少 始終佢要等rhel出update,然後remove所有branding
最好唔好用based on xxx嘅distro, 更加唔好講話 based on xxx, xxx又based on yyy果啲
新手用fedora我覺得係ok

同樣我會用arch 唔會用based on arch嘅野
兩隻我都用過
呢個係有 D 好細微既唔同,唔刻意理其實冇咩分別
回憶返
msoffice 98, xp, 2003 有咩大分別?
msoffice 2007, 2010, 2013, 2016 有咩大分別?
係基礎功能上,除非係對 msoffice 有非常仔細了解,否則都係冇分別
ubuntu 同 fedora ,唔用 apt 或 yum 呢 D command 用 GUI 操作的話,其實都冇乜大分別
如果用慣 pip 或 flatpak 呢 D 唔需要考慮 distro 既第三方工具,更加分唔到
咁又唔好咁講。
咁樣可以玩既distro 數目會少好多
而且好多base on other version ,比如Ubuntu , Manjaro 果啲都清出於藍 係其他area 都做得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞