岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
用慣就用慣,唔存在返唔到轉頭
如果windows係垃圾 mac OS 連垃圾都不如
你自己睇下軟件台幾多mac OS嘅問題最終都係解決唔倒, 有好多人建議裝返上一個版本
個解決方法就係求蘋果fix. 咁貴買部機番黎認契弟
apple 野一向係咁
不過呢 D 人既邏輯係,有問題唔緊要,apple 會整
買件野返黎,唔應要自己傷腦筋,要自己學整就要做佢地口中既工程師
又唔明自己用既野自己有能力解決有咩唔好?
有能力自己解決,就可以選擇自己解決或搵人解決;冇能力自己解決,就只可以選擇搵人解決;但呢 D 冇能力既人反而會笑有能力既人
同以前玩翻版笑玩正版既人一樣
道德價值觀完全錯誤
講起我就扯火
寫UNITY嗰班食屎狗快撚啲死全家啦
蘋果邏輯:

硬件問題? 方法:買過個新嘅 有apple care就換 超級唔環保

軟件問題? 方法: Roll back 唔好update
centos 7
新手會唔會推介 ubuntu
ubuntu 其實都適合新手使用
基本上都係即開即用
軟件、套件、library 都係比較新,社群支援度都好高
又有 launchpad 之類 repo 軟件收藏庫可以隨時加 ppa
識用指令開 terminal 打幾句指令搞點,唔識都有 GUI 可以 mouse click 去加減 repo
基本上操作都係好方便
不過 ubuntu 預設用 unity 就好多人都屌唔好用,事實 unity 要硬件支援 GPU 先順,如果冇 GPU 都可以之後裝其他 DE ,或直接用其他版本 ubuntu
真心新手 想問下乜嘢係repo同埋ppa, 淨係上堂嘅時候聽過好似係啲乜嘢文件(利申連佢啲 directory都仲未記熟)
repo 係 repository 既簡稱,軟件資料庫
launchpad.net 係其中一個大型 ubuntu repo
ppa 係 personal package archive 既簡稱
ppa 可以通過 add-apt-repository 指令 或 GUI 將新既軟件資增加到自己電腦
launchpad 有大量 ppa 可以使用
係咪仲想講啊?
我屌你老母睇下自己上面講乜嘢先啦
樓主只係話想用一個graphical 啲嘅OS
你老味就係度話人係懶人
你同啲日日喺YouTube comment 度打
"btw I use arch "嘅小學雞有咩分別啊?
我有話過一定要係咩工程師先識用咩
我話唔係個個都係IT/Tech savy
冇必要喺揀OS 嘅preference 之上攞優越感
用得Linux 嘅人都係清楚自己想要啲咩嘅人黎
更何況大多數揀易用嘅OS 都係肯花時間解決問題
但當然最好唔好太複雜

一睇你講嘅嘢就知對設計完全冇概念 對於UX 完全冇概念 仲有面話自己做開發
開發有你呢挺人都幾悲哀 注定一世做唔出有用嘅product
用得Mac 嘅有好多都係做設計 創意產業嘅人
對產品設計有自己一套philosophy
而simplisty 呢個理念正係當代設計嘅主流哲學
況且對一間studio黎講時間就係金錢
唔會再想花多餘心機喺度同你fix 呢樣嗰樣
實際上Mac 機嘅保養成本長期黎講係平過Windows或其它OS 而且有technical support
你咪慢慢喺度鄙視笑佢哋懶囉 冇嘢架
close source嘢係咁 仲要個系統設計唔係for advanced user/developer
不過都叫好過windows啲啲 由win 98到win 10, 都唔知炒過幾多次係死喺官方更新
自己體驗 唔知點解反而係OEM廠機情況最嚴重 戇鳩鳩 人哋就係乜都唔識先買廠機送winodws 一更新出事佢哋係唔會識得fix
win7年代成日BCD bootloader炒 最鳩有次係以為咩事都冇 點知正正system tray嗰堆icon同volume control死哂
我fd仲話我整壞佢部機 (明明係佢叫我update
後尾m$自己出嚟講翻話個update patch係有bug
我嬲撚到
linux mint 係ubuntu base所以都係debian base
新版mac唔撚support adobe suite要人一定要新既
https://linuxmint.com/download_all.php

其實linux mint係加左d自家software既ubuntu only,咁樣不如直接用ubuntu cinnamon
Linux 只用centos
centos 咪姐係rhel
唔建議ubuntu而家嘅desktop 太多野
新手唔好用arch

新手應該慢慢由一個已經build好嘅os 了解咗佢係點運作先 而家先自已裝arch 如果唔係 果啲教學佢跟得到都唔會睇得明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞