岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
又快又user friendly
絕對適合window user
setting又易搞
Ubuntu 都比唔到呢種感覺我
用邊個 version 同 DE ?
Linux mint xfce 19
好有以前用xp感覺
Xp
咁都召喚MRA
當然介面係靚好多
但個簡約既感覺好似又好順
係讚美黎,指流暢個part
的確係用 linux mint 遠遠好過用 xp

xp 用唔到最新版 firefox
xp 無 support
好多新驚玩唔到或有bug
xfce版長期只係要400mb ram
開所有野順到爆炸
裝左係部十幾年前既notebook到都超順
文書完全無問題
不如試下manjaro

arch底

btw linux mint個底都係ubuntu
香港金總終於接受網上會員申請啦

https://lih.kg/1786114
xp x86 最盡食得 4gb ram
大作唔洗玩

xp x64 多奇怪 bug
試過開隻 on9 game 都撞

linux + wine + nv driver 已經開始有唔少大作玩到
雖然未support到 g-sync
但 60fps 都滿足到唔少人
好似幾大食下
manjaro + kde
desktop 可以自己換
ubuntu有xfce distro叫xububtu
試下播4k片
其實主要都係driver同打機問題。

唔知點解隻wireless usb插落linux得2mb,但用windows就爆上60mb。linux 次次要重新插過先上返60mb。

無呢d問題就幾好用。
裝過lububtu
唔太好用
咁試下kubuntu

btw 你可以 apt-get install全部desktop再揀係登入個位揀用咩desktop

即係user A用lxde, user b同gnome, user c用kde

有無人知Photoshop, Lightroom 同AI用wine係咪正版已經完美支援?
個人鍾意用kubuntu
你果隻係咩牌子USB同用咩format
邊個distro
邊有marcohard好用
raspberry pi裝唔裝到架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞