岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
同mint多人用都係一個原因
佢只係少Ubuntu 差零點幾個%
雖然linux本身都少人用
最震撼嘅係要睇下點解free (as in freedom) software係幾咁重要, 同埋佢可以achieve到啲咩

好多linux用家其實係唔鐘意windows/mac對自由嘅打壓先用 而唔係因為linux比較好用而去用, 當然linux係幾好用嘅
但我覺得佢啲default app 唔多好用
其實咁講唔正確
developer 都係 end user
我唔做開發時都係打機、上網
做剪片、執圖、文書都一樣咁做
無Office 0/10
科技本身就係一種政治工具
科技比資本家利用成生財工具
政治家拉攏資本家,鞏固權力同地位,剝削勞動階層
其實各個 distro d software 都係差唔多
只係編譯版本、參數有少少唔同
同個核心專為邊種工作改良過
好少distro 會好似佢咁full set 用晒gnome software suit
我又好奇我邊句係拉緊po喇
(樓主)唔想上熱門就(樓主)用不推文啦
有逼你唔準傾咩
自已理解錯就唔好咁興奮啦

[有圖] 我男朋友話對奶太大,要同我分手
https://lih.kg/1787779

[行動] 1221 毋忘721,唔推唔好話自己係手足
https://lih.kg/eFmrbS
Linux 打到速成未
90 年代巳經有,差在你識唔識得 john
LINUX冇興趣
我特登入黎都係想睇呢樣野
裝完只係間歇性用到
我諗你係有啲野做漏左
是但啦,連打字咁基本都做唔到
所以話linux趕客
你自己最先個留言已經拉緊post啦

呢個post多人睇多人討論上熱門係應得

用乜春不推文拉post影響更多人入嚟討論?
你個邏輯可以變成
行中文版 windows 之後打唔到韓文就話
是但啦,連打字咁基本都做唔到
所以話 windows 趕客一樣
我諗sometime 係User 問題多過舊野本身
不斷講唔得,但又講點樣唔得,根本唔知可以點討論同幫
lm 學嘢
不推文係我個留言冇咗推文嘅用途
即係計熱門唔計我個留言
同我冇留過一樣
我留言叫所有人一齊不推文先係拉呀
做乜鳩嘢
錯,不推文有大幅減低熱門分數的作用,而唔單只係唔計你留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞