岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
ibus-cangjie 跟埋速成 用咗好多年
點解死到要用microsoft office
返工用你估我想架?
fedora
咁end user都有分叻同蠢
我呢d都係click icon做人
大眾化絕對有好處
似係你update 果陣佢無幫你update 埋個apt repo list ...
又或者係你手痕整花左條list .....
不過自從佢上次比人hack 完之後, 我巳經對佢無咩信心。。。
我唔係pixel book ,我果部係lenovo C630
用緊Xubuntu都唔錯
其實kint使唔使anti virus
佢好似奶過野
Linux Mint 係咪即係最新版?
想幫屋企垃圾電腦裝番個
其實 end user 都唔係蠢人,只係懶人
你24小時都用電腦開 msoffice 做返工野?
linux永遠都係最新版本
點裝先得㗎?
fedora係好好架 永遠keep住最新

不過唔係個個都頂得順每日幾十個update嘅model
我chrome配plugin下載網上AV唔知改成d個咁user friendly的系統得唔得
想問行唔行到macrium reflect。。或同類的免費野
我試過比d豬心同事用(因為公司窮),結果我發現中國人係要用暴力應對的
d個說法我同意。我公豬行win 7及win 10都一鳩樣日日都有人說電腦有問題(最近我自己用緊部win 10比個update 搞到cpu及ram hold住自己都唔知原因,花左半日check,去試完成個win update, reboot雞後,部雞又正常返,可以看及下載AV
燒隻手指 boot入去咪裝到 同裝windows一樣
如果係chrome嘅plugin 你裝番chrome就照樣會work
如果係backup嘅話可以下用timeshift

https://github.com/teejee2008/timeshift
咁都可以認真考慮用隻spare hdd試下
spare ssd會好好多 128GB都夠你試
我窮西來,我做間公豬都窮,傳統hdd就有我自己production的私人notebook都係120 ssd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞