岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
除非要做 D 深入 D 既操作,否則 software center 用 mouse click 下,自動化少少用 apt, yum 之類已經做到基本操作
去到要自己 compile 已經去到有特定用途或個人需要
hi 時事台糾察
ubuntu 有 13.04, 13.10, 16.04, 16.10
冇 13 或 16
如果你果個唔知係乜係冇得討論
我部舊notebook裝完仲順過本身個vista
打壓弱小社群
我仲用緊redhat
04係4 月出嘅release
10係10月出嘅release
一般04都係做LTS 版,10做beta版
細路先用mint
check返係14.04
OS係64bit 但個bootloader行32bit
stay young
2019年 同 1998年 年代已經唔同,社會環境又唔同
句野根本代表唔到 D 乜,僅僅係個人感想
NVidia fuck you 都係,都係個人感想,冇理由將來 NVidia 做得好都咁鬧 NVidia
如果行 7 starter 分別仲大
咁不如 format 左佢質個 official 入去用
唔裝都可以當 recovery drive 用
細路都識用 mint 其實係好事
ubuntu用過lxde同xfce 卓面
好多野要set, set完下次開機打回原形
同有d野要慢慢摸
mint一裝完比我既感覺好polished
xp 好多 https 網頁都開唔到
好似幾好,不過我用慣windows 98
如果想打機咁點算?
就係用official既live CD質去裝就會boot唔起
個bios又認Linux 個OS一定要係64 bit version
GPT / MBR 問題?
UEFI / legacy boot 問題?
app store 大把 game download
steam
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞