岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
你唔洗自認,唔我既內容唔係指你

呢句係樓主開post既內容
「又快又user friendly
絕對適合window user
setting又易搞
Ubuntu 都比唔到呢種感覺我
冇提及「樓主只係話想用一個graphical 啲嘅OS」

有能力而唔做就係懶係事實,冇講野

用咩 OS 其實冇優越感

用得 linux 既人都係清楚自己想要 D 咩
咁我可唔可以逆向解釋成唔用 linux 既人都係唔清楚自己想要咩?

可唔可以解釋下點叫易用既 OS ?

咁你又對設計有咩概念?UX有咩概念?
咁你親自解釋下咩叫好設計,咩叫好UX
做開發唔親身感受,拋個 terms 出黎先係最危險
拎 mac 做設計係歷史因素
因為當年 adobe 推軟件只出係 mac 市面平既設計軟件亦唔多,而 mac 既 mon 用 pentune 出顏色
點叫 simplisty ? 跟機一堆用唔著既軟件可以叫 simplisty ?
時間就是金錢更多要自己有能力解問題好過靠人,從來「時間就是金錢」都係講緊自我強化而唔係依賴
studio 錄錄下音拍拍下片唔 load 機,打電話等 support ?
support 平唔平唔係討論點,亦請先介定清楚咩叫「平」先有得討論
懶人被鄙視係都係好正常
比你咁講一講又好似真係 OEM 先多問題
公司 D 廠機可以 update 到錯 drive letter 呢 D 咁戇鳩既野
C: D: 掉轉左搞到 boot 唔到機

不過唔緊要,用廠機有 support ,慢慢等人救,最重要係可以Q埋雙手唔洗自己搞
https://www.vox.com/platform/amp/2016/10/20/13337652/mac-ibm-business-cheaper
Mac 長期比PC 省錢係IBM 講
可能你唔知 尋求official/3rd party 嘅technical
support 一向係大企業嘅運作方式
有咩問題直接打電話call 人黎即刻搞掂
比你自己喺度磨有效率好多
——————
Big Blue released data on Wednesday showing that it saves anywhere from $265 to $535 over a four-year period for each employee who uses a Mac over a PC.
有時間不如出走一下 睇睇呢個世界嘅運作方式
理解吓現實世界啲人係點樣分工
好過你自己喺度鳩噏埋啲冇用 幻想出黎嘅嘢
“We want to provide a simple environment where anyone with or without tech skills can manage and deploy apps,” Jamf CEO, Dean Hager told me.
In a refreshing philosophical departure from the complex management ecosystem of other platforms, he said, “Managing your devices is not something you should have to spend too much intellectual capital on.

https://www.computerworld.com/article/3131906/ibm-says-macs-are-even-cheaper-to-run-than-it-thought.amp.html
你笑人懶嘅同時人地已經透過省解決問題嘅成本
賺多幾億 慢慢笑
世界係話比你知,自救好過等人救
壞機又關我事,又唔係你賺幾億
不過你咁應該都好,話緊 D 公司仲用 windows 真係戇鳩
一嚿順嘅垃圾都唔會改變佢係一嚿垃圾嘅事實
屌你老母unity
ubuntu server + 自裝desktop最撚理想

不過唔識用CLI既新手有d麻煩, 轉用非unity既ubuntu distro好d
你搞清楚係unity定係ubuntu垃圾先
我一直都只係針對unity (同埋揀unity做default嗰班撚屌developer)
unity仆街食撚屎

我知道可以換走
呢樣點我若干年前答過mr.a
https://ubuntu.com/download/flavours

官網都俾曬唔同default裝左唔同desktop既distro你, 而家好似都轉左去gnome, 已經棄用左unity好多年, 慢撚到hihi

ubuntu cinnamon而家個official site仲起緊
Ubuntu 無用unity 好耐了,而家係用gnome 加dock to dock
unity 巳經無再做development 同support , upstart 都係。。
Ubuntu 永遠啲自主研發都係有頭冇尾
老老實實我都好放心用 直至強國話要用linux
一個唔好彩搞得起肯撚定唔知邊到走幾廿百個安全問題出嚟
真係多謝晒
unity 真係 ubuntu 最大污名
所佢有先整 ubuntu mate 出黎
咁係強國既 linux 問題
唔會影響到原本個 linux
強國都有人整 linux distro
同樣華為,小米都有用 android 但唔會影響到原本既 android
記得
個時轉 unity 我都屌鬼
所有個排用返 debian
其實 debian 用 sid 版 d 野好新,甚至係最新
不過好多野要自己再改
放心, 大陸班友改完通常都唔會contribute 返去大branch 果度。。
而且Linus 仲會個個commit 都睇

btw 早兩日佢生日
改完GNU唔open source = 用老翻
呢度啲人覆Mr.A好認真
冇得打機有閪用咩
點樣可以禁 shift 轉中英文打字,同埋邊 hotkey 轉輸入法 (ctrl +shift)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞