岩岩裝左Linux Mint, 真係好震撼

403 回覆
42 Like 139 Dislike
但setting 會比較少
customization 自由度較細 唔驚整爛嘢
佢有自己專屬app centre, 價值任意定 鍾意唔俾錢都得
on9 一個OS 整出黎係俾人用
個個用家都唔同背景 你估個撚個都係IT /Tech savy?
唔通一個做design 嘅唔識搞太多嘢又係懶?
呢個世界有好多範架 眼界開大啲啦
買書學最好
唔知係咪同佢嘅de 用pantheon有關
對gnomr support 差
性能上你揀個簡單,唔整色整水嘅distro就得 唔會好大差別
我個人唔鐘意個distro特登整一啲themes落去 包括ubuntu, manjaro, elementary等等

因為實有啲野係個theme apply唔到 與其係咁 不如直接用vanilla version好過 一定最順眼
我唔係唔鐘意themes本身 我自已都有用 不過我係裝咗vanilla之後自已去gnome-look度揀嘅

但係distro會整到好難revert番去到vanilla咁 一唔compatible真係好核突

如果鐘意gnome就用fedora (當然arch一定係vanilla) fedora真係比到一個official嘅gnome體驗
係,就係懶,冇人天生識 IT 但就係有人由唔識 IT 到識 IT
講得出就係顯示緊你先係眼光窄
咁 linux 又咩唔可以非 IT 底既人用?
又睇下你眼光又幾大?
如果講要做特定用途,先會因應個種需要去改良
但如果只係上網之類就算,唔會分到有咩分別
唔撚怪得個個都想屌鳩你老母臭閪啦
你真係非一般咁戇鳩
邊個唔知冇人天生識任何嘢
但可以揀一個感興趣嘅領域嘅專精
每人都著力專精某一方面嘅領域
喺社會入面各施其職 分工合作
可能你唔明啦 大把人用電腦係用黎解決
現實世界入面嘅real task
設計嘅精神就係solve problems
你會唔會期望一個醫生會花時間喺你個系統入面搞呢樣嗰樣 先可以run 到個programme 幫人睇症? 你會唔會期望一個editor 喺度為咗剪片而喺度煩driver compatibility 嘅問題?

“If you think your users are idiots, only idiots will use it.”
— Linus Torvalds
如果Linux community入面個個developer 都抱住你呢種思想 跟本就唔會發展到今時今日呢個規模同普及化 為用戶著想係一個developer 嘅基本quality 不過睇你呢條廢柴都係唔明架啦
你咁撚把炮啊 咪上去Reddit 嘅Linux 版入面開post 屌鳩啲beginner friendly 嘅distro developer 喺度開發埋啲俾懶人用嘅distro 囉屌你老母
敢唔撚敢啊
而家問你 linux 點樣唔可以比非 IT 底既人,關 reddit 咩事?reddit 大晒?
其實而家最勁個粒snapdragon 追唔追得上PC 舊 u eg i5 2400
遲 D 換新電話,到時試下
不過我估應該得1/3速度
最大問題係行ARM唔係行X64

你認真做野個CPU instruction好緊要架

淨係做GL rendering都玩你一大輪
其實 end user 都唔係蠢人,只係懶人
個個用家都唔同背景 你估個撚個都係IT /Tech savy?
係,就係懶,冇人天生識 IT 但就係有人由唔識 IT 到識 IT
又睇下你眼光又幾大?
你真係非一般咁戇鳩
你會唔會期望一個醫生會花時間喺你個系統入面搞呢樣嗰樣 先可以run 到個programme 幫人睇症? 你會唔會期望一個editor 喺度為咗剪片而喺度煩driver compatibility 嘅問題?

“If you think your users are idiots, only idiots will use it.”
如果Linux community入面個個developer 都抱住你呢種思想 跟本就唔會發展到今時今日呢個規模同普及化 為用戶著想係一個developer 嘅基本quality 不過睇你呢條廢柴都係唔明架啦

而家 linux community 有幾普及化?呢個 linux post 已經負評,linux user 同黑警同狗官齊名晒滯
專精某個領域唔係問題,但未聽過專精某個領域 = 唔(需要)識其他領域

根據你既邏輯
唔係營養師,就唔洗認識營養資料
唔係生物學家,就唔洗認識人體結構

電腦可以解決現實世界入面既任務,咁電腦壞左點算?
唔係話比錢搵人整等於冇問題
呢世界唔會因為醫療技術高左,好多醫生就可以亂食野
點樣令自己身體健康唔係人生責任,係自己既責任
你部電腦可以解決你既問題,同時你自己有責任打理好你部電腦

driver compatibility 係硬件商既責任,唔係 user 責任,唔係 software 責任

linux community 基本上都係我所講既野
linux 有咩唔適合一般使用者使用?
係調返輚係非 linux community 話 linux 唔適合一般使用者使用,因為 非 linux community 當所有 user 都係 idiots
其實 end user 都唔係蠢人,只係懶人
又睇下你眼光又幾大?
你真係非一般咁戇鳩

而家 linux community 有幾普及化?呢個 linux post 已經負評,linux user 同黑警同狗官齊名晒滯
專精某個領域唔係問題,但未聽過專精某個領域 = 唔(需要)識其他領域

根據你既邏輯
唔係營養師,就唔洗認識營養資料
唔係生物學家,就唔洗認識人體結構

電腦可以解決現實世界入面既任務,咁電腦壞左點算?
唔係話比錢搵人整等於冇問題
呢世界唔會因為醫療技術高左,好多醫生就可以亂食野
點樣令自己身體健康唔係其他人既責任,係自己既責任
你部電腦可以解決你既問題,同時你自己有責任打理好你部電腦

driver compatibility 係硬件商既責任,唔係 user 責任,唔係 software 責任

linux community 基本上都係我所講既野
linux 有咩唔適合一般使用者使用?
係調返輚係非 linux community 話 linux 唔適合一般使用者使用,因為 非 linux community 當所有 user 都係 idiots
Steamplay同wine 佢彈app shows failed to initialize the graphic card 可以點搞?
用緊intel 615
問得即係知答案
唔知答案就問唔出
Windows 係垃圾 我而家都轉用MacBook !

用慣左mac os 返唔到轉頭
2句唔識解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞