脫髮救髮、植髮、用藥、買藥、幫買及謬誤討論 你問我答 14

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
推呀
之前有甩髮問題,應該係血氣不足,之後做運動,甩髮少左,但生唔到新髮,宜家頭髮會長,但完全冇新髮生出來,用過Maro育髮精華,冇乜用
咁咪即係雄禿lo
自從dse後keep住狂甩頭髮 唔知發生咩事
20歲咋
我係year1開始甩,可能因為作息同飲食唔定時,中學日日早睡早起,冇甩過
Kirkland minoxidil等佢乾左之後係咪可以洗得?好撚痕
依加我yr1都係咁甩 都成年啦⋯⋯
我覺得係休息少同壓力大
未聽過有血氣不足引致脫髮
脫髮係因為 DHT 問題脫髮
頭頂 加 兩額 = 雄禿
8個鐘
留 tg
休息小 同 壓力大唔會令你脫髮
或者咁講 唔會令你毛孔變小 不長髮
可以點解決?
中醫角度
中醫只係一個笑話
咁點解決
Btw絲
2009年開始甩
2013年甩到前陰變到好疏
同年開始食印保, 效果非常理想, 經歷狂脫期後, 2個月後無再甩頭髪, 6個月內完全回復
2014年曾經試過KEEP住食印保既情況下又開始甩過, 個陣時啱啱開始食新買返嚟既印保
即刻轉買同食另一批印保後, 好彩無繼續甩, 嗰時都有懷疑過會唔會係買到假貨
但一路食新買返嚟既印保都無再出現同樣情況, 就無再理
厚頭髪既日子維持咗5年, 直到今年2019年又開始再甩, 今次無論試新一批印保, 定轉食韓保, 都阻止唔到繼續甩, 而且速度快過以前好多...
所以我信印保/ 韓保 (Finasteride)係會食食吓失效
但我又無後悔哂錢既, 至少我已經享受多6年無煩惱既日子
而家試新髮靈 (Dutasteride)成為最後希望

打咗咁多我都係想問香港幾時先有新髮靈賣
定係有邊個台灣網信得過, 上網買完再集運返香港
定親身去台灣買夠1-2年新髮靈好
有冇得check自己毛囊有冇壞死?定要去醫院?
minoxidil 使唔使聽醫生建議分配用量?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞