脫髮救髮、植髮、用藥、買藥、幫買及謬誤討論 你問我答 14

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
你send番入數紙俾佢未先
我記得好快就出貨
你d頭髮點解會生番出黎
植左髮?
我都想知係唔係正常
停5%之後點?
同期大量脫落之後慢慢回升返一定水平, 定大量脫落之後仲keep住少?

即係
開始用5%前 > 用緊 > 啱啱停 > 停左一段時間
個髮量水平pattern係, e.g.
60 > 70 > 40 > 50
定係
60 > 70 > 40 > 40
定點?
其實我用個陣只係每日朝早用一次

停用左半年唔知點解都冇問題出現 冇大量脫髮出現
我呢隻係可以頭一晚失眠第二日立即明顯稀疏
甩得反而唔算太多,洗頭眼見得到既大概十幾條咁喇。
經中藥調理已經冇乜失眠問題,脫髮都大幅減少,洗頭眼見5條以內
不過就係唔識生新髮
食緊duta + minoxidil 都係每半年左右就狂脫一排
平時就正常甩
唔知係咪頭用左mino既頭髮周期
Duta 邊到買?
適尿通 RX藥房
心情跌落谷底,依加唔知點好

崩潰最近洗頭用手輕抓頭髮手痴20幾條,用護髮素又手痴10幾條,沖水可能甩得仲多,頭先用手濕濕水輕掃左右兩側又痴6,7條,全部都係三分一節手指長度,完全係生緊既頭髮。

依加個頭d髮就好似掂一掂都會甩咁,又乾又幼,好驚,二個星期前的確因為頭皮發炎轉左接近三種洗頭水,藥用又有。
好唔舒服個心情,好大壓力
究竟依加係邊到入手,上個活髮中心做一次深層清潔,睇個皮膚科醫生話個頂未見有脱髮跡象,本身2角都高,又買左好多種洗頭水夾埋都用左4千幾,依加究竟咩事
家族邊個禿
飲食習慣係點
作息習慣係點
有冇打飛機
有冇做運動
老豆
飲食就四個月前全戒澱粉減肥,12月頭食翻飯
作息,11-12訓,朝早6起
打j以前差唔多每晚一j.呢2個月每個星期1,2次,唔知關唔關事個人呢二個幾月冇哂性慾,連開套av都冇心機
冇做運動

唉上網睇到講洗頭手痴十條都算嚴重,平時輕撥都甩係嚴重脱髮期嚟
巴打我同你一樣想死
究竟有冇人可以救下我地
剩係老豆甩我覺得又唔洗太擔心
可能你飲食果度營養唔夠均衡
打飛機果度我都覺得OK
你留意下你甩果啲位係邊度囉
如果係頭頂+ 額角的話, 100% 雄禿架喇
你個CASE 可以再觀察下,
可能轉季先甩得多姐
Thank巴打
好明顯睇到頭髮暗啞起哂叉完全冇養份勁易斷

係咪要去做焗油定點冇哂方向
戒打飛機先
個個髮質唔同,
同埋你開始做下運動, boost 返個人個新陳代謝先啦
好既,搞到唔敢再洗頭,每洗一次就感覺冇一大堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞