脫髮救髮、植髮、用藥、買藥、幫買及謬誤討論 你問我答 14

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
你地係咪早晚洗頭?
其實雄禿一定係食藥最好,雄禿甩既原因係毛囊對雄性荷爾蒙Dht反應過大,所以會萎縮,一定係食藥減低個刺激,減低甩既速度,再用生髮水追返甩既速度
你應該係油性髮質,資詢醫生好啲,我自己都係睇皮膚科專科,千祈唔好去生髮中心,我用左7千試左d洗頭treatment冇撚用,睇左2次醫生就好返好多
求介紹專科醫生大半年前頭皮邊全紅大爆發頭屑,後面枕住長期痕冇理到,依加先理後悔太遲搞,去做左頭皮檢測全部油塞哂毛囊,又多紅點,原本粗髮根睇到變幼哂
我自己都係去康健專科,你係咪去生髮中心嗰度頭皮檢查?

之前我都有去做過,又係話毛孔比油塞住,叫我洗頭睇醫生啦,最可靠
其實依加好予盾,頭髮好見光又幼又薄先識驚,係去左中心檢查,佢個口語又唔係講我甩頭髮多,就係話唔乾淨太油搞到咁,但係用洗頭水個時都痴住隻手10幾條,究竟我係頭油搞到髮質唔健康先咁定真係甩緊頭髮呢?
巴打可唔可以分享下西醫會點搞, 開藥食? 洗唔洗keep住食? 同埋收費大概幾多錢左右
變幼同薄係脫髮先機,留意下疏既位置,如果係頭頂加兩額好大機會係雄禿,咁就保康絲加生髮水。

不過驚既話,唔好慳個少少錢,1800蚊去check清楚醫得返個頭,抵到爛
專科皮膚900診金,藥另計

3個月藥600到,生髮水400蚊一枝

保康絲一日一粒,生髮水一日噴2次,藥要keep住食
多謝巴打詳盡解答
想問你揸完d頭髮有冇咩分別
淨係冇油脂粒?
個人經驗想分享

本身天生頭髮唔多,額又高,所以一直都好驚自己會30歳左右就會甩頭髮甩到甩頂。

一年前左右開始用倍健,但對髮量冇咩改善,但甩係甩少左。
但9月開始唔知點解狂甩,甩到開始見到頭皮,心知不妙,雖然都知應該係雄禿黎,但都想睇一睇醫生睇下會唔會仲有其他問題,之後醫生就建議食藥。

依家食左個幾月,之前見到頭皮既位已經出返頭髮唔係好見到頭皮,兩個額角位仲開始出返頭髮(之前用倍健一直都只係出毛,出唔到頭髮)

要接受自己30歲左右就甩頭髮係真係一件好難接受,亦都好難啟齒既事,但病向淺中醫,越早接受治療,效果真係會越好。

同埋真係唔好信果堆咩生髮精華,中醫野,完全浪費金錢搵笨柒。
求介紹醫生
所有本身有既頭髮健康問題無晒
有去照過個d放大鏡
塞毛孔都已經無晒
依家就算兩日唔洗頭都無油無臭
你地係邊度買minoxidil 5%?
nioxin洗頭水 邊度買
醫生都係同你睇下係咪雄禿,有幾嚴重
但其實講真照下鏡都心裡有數
好似十拿巴咁講,最緊要及早接受治療
果時醫生講先知原來食藥既成功率高倍健成倍
個人經驗想分享

本身天生頭髮唔多,額又高,所以一直都好驚自己會30歳左右就會甩頭髮甩到甩頂。

一年前左右開始用倍健,但對髮量冇咩改善,但甩係甩少左。
但9月開始唔知點解狂甩,甩到開始見到頭皮,心知不妙,雖然都知應該係雄禿黎,但都想睇一睇醫生睇下會唔會仲有其他問題,之後醫生就建議食藥。

依家食左個幾月,之前見到頭皮既位已經出返頭髮唔係好見到頭皮,兩個額角位仲開始出返頭髮(之前用倍健一直都只係出毛,出唔到頭髮)

要接受自己30歲左右就甩頭髮係真係一件好難接受,亦都好難啟齒既事,但病向淺中醫,越早接受治療,效果真係會越好。

同埋真係唔好信果堆咩生髮精華,中醫野,完全浪費金錢搵笨柒。
求介紹醫生
醫生都係同你睇下係咪雄禿,有幾嚴重
但其實講真自己照下鏡都心裡有數
好似十年巴咁講,最緊要及早接受治療
果時醫生講先知原來食藥既成功率高倍健成倍
係咪就咁搵皮膚科醫生就得
搵d有幾個皮膚文憑個d
最好搵d做過同脫髮有關既訪問個d
預第一次帶幾錢先夠?
我個case就係
診金 800-900
藥費5xx (洗頭水+生髮水)

如果搵d出名既診金會再貴d
巴打邊度買保記平? 韓保一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞