脫髮救髮、植髮、用藥、買藥、幫買及謬誤討論 你問我答 14

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
你本身邊到植
吓可以一齊食架咩
應該唔得既
不過嗰位巴打話"食咗兩年正保 叫做無惡化 適尿通就食咗一年正保先再一齊食"
Yup
植髮嗰醫師叫您一齊食?
我自己一齊食
打孖食咗成年無咩明顯負作用 暫時
一日有時仲打到兩次丁
本身人有差不多5000植髮單位
其實好難用得晒
就算幾你成個頭頂植晒都係用大約5000
當然越近頭頂密度會越低
但外觀唔會差
咪玩啦
好難用得晒都講得出
如果5000就夠用既話點解仲要有植都仲要食藥呀
點解仲要計較FUT存活率高FUE少少同埋對donor area既破壞比較少從而可以植多啲呀
點解要介意亞洲人本身平均密度比鬼佬低所以donor都無咁多呀
當然FUT平啲都係一個因素, 但基本上除非本身問題唔嚴重 (但唔嚴重既話就係唔係都易話為啦), 唔係一定唔夠用

5000植頂一定比河童好好多, 但唔會話夠密到睇落ok囉
仲有你甩到上頂咁好大機會前面都無乜啦

絲打, 請問十年巴我係咪要搽5%?
我唔止頭頂甩頭髮 係成個頭都少緊 包括後尾枕
(下圖係我頭後面 都好少)
當然頭頂係最少啦

你痕唔痕?我用水劑痕到仆街又搞到好多頭皮(乾左之後)
藥就點都要食架啦
後生一定可以植就植
無必要留
絲打諗住生bb既話要停藥
痕既話喺可能對丙二醇(PG)敏感
轉foam應該會冇問題,因為冇丙二醇(PG),改用丙三醇(甘油)
又或者對酒精敏感,試吓搵消毒酒精搽係頭/手臂測試吓,有冇痕/紅腫,有既姐喺有,咁用水定泡都無分別
另外可以用保濕抗炎既潤膚霜等等嚟舒緩吓,嚴重可能同醫生商量用類固醇
喺同時食定隔日食一種
巴打您咁樣過量啵
而且浪廢咗
正保阻到type1
適尿通阻到type 1+2
只食適尿通已經有埋正保既作用
都係要用埋d水劑先轉foam
btw 用左3個月唔見髮多左,只係好似甩少左同前額髮線多左D細毛only
係咪冇效
um,因為我本身個頭都有痕問題,睇完醫生之後佢話我以前眼有少少濕疹上左頭皮度,佢開左2隻洗頭水比我用,痕就用有類固醇個隻,唔痕就用返保護毛囊嗰隻。

你係用幾多%?醫生一開始係開2%比我,佢都驚我頭皮受唔到,之後冇乜事再開5%
鑽左啲細毛出黎其實係有用
keep going
3個月喺啱啱開始見到效果
不過除咗用minoxidil刺激毛囊
仲要加埋用外用維他命A幫助刺激力量
或者加埋用外用咖啡因幫助頭髮生好啲耐啲
屋企人冇事應該就唔係雄禿,似生活習慣多d,驚就去睇醫生,唔係等到啲毛囊死哂就冇得救
同時食呀
啲頭髮好似斷咁 隻個細細條髮根係個頭到
而家個轉位好似有條坑咁
有冇師兄提供
元朗邊間買韓保好
快啲去睇皮膚科啦
5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞