脫髮救髮、植髮、用藥、買藥、幫買及謬誤討論 你問我答 14

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
其實好幾年前試過甩,去左X然護髮用品救,好L貴
我懷疑係洗得唔乾淨塞左毛孔,咁點搞
而最開始症狀就係

輕輕摸頭時會發現多油脂粒積聚係髮根
頭皮會過份乾或過份油
甩出黎既頭髮頂端會有白色一粒油脂痴住

自己檢查下先
無呢d既你應該係洗頭水或者洗頭方法錯姐
甩出黎頭髮有無一粒油脂痴係頂?
好似唔係好覺
都好似唔係好覺
咁你應該無乜野
有油脂痴住係最基本

試下買簡單d既洗頭水
同埋水溫溫和d
洗頭唔好指甲r
用緊Head &Shoulders ,之前用其他容易有碎屑
https://www.weekendhk.com/707092/lifestyle/洗頭水驗-致敏防腐劑-二噁烷-消委會/16/

我就多數用施巴 舒特膚呢d簡單牌子既產品
有香味 有額外功能既多數唔用

過多頭皮屑主要係因為頭皮有太多蟎蟲
咁大件事?即刻轉施巴 舒特膚?
如果你個頭剷青
你會見到自己頭皮有無發紅
如果洗頭水太刺激你咪會敏感發紅
不過一般黎講無咁嚴重既
你咁輕微又唔洗刻轉

同埋施巴個D都唔會幫到你減頭皮
因為你要殺左個D過多既蟲先可以改善頭皮屑問題
傳統黎計就一定係用nizoral洗頭水架喇
就算你去睇醫生佢都係俾呢隻你
萬寧屈臣氏都有得買
痴撚線,頭先行過買洗頭水買左支毛囊塞介紹俾我,翻左屋企洗頭佢話要按摩髮根,我屌二隻手痴住大約二十幾條頭髮係手,崩潰啦
邊個介紹? 好伏咁
搭單問有油脂粒點搞 有時會痕痕地
用緊50惠
上左去俾人檢查頭髮,當時覺得成個頭又薄左冇力感,以為開始脫髮,檢查到個頭毛囊全油脂,令到好多髮根變幼哂,有一半毛囊現紅點,大多數都油立立,呢個情況應該維持左好耐,後悔冇快啲搞。
因為之前試過頭皮邊全頭屑,成個頭都痕,換左幾隻洗頭水以為好番啲。

即刻行落有間買髮品既品介紹左隻furtherer paris 叫深層控油清洗式髮膜,用法都係按摩頭皮髮根,唔算用力,係髮根掃下對手有隻20條都有。。。
唔知係咪心理作用,用施巴個時先係甩4,5條
本身都唔係食正保架啦 finex比dustas貴成倍有多
平時個頭特別多油,多頭皮就係先兆
油脂粒係髮根積聚已經會令頭髮生長困難
基本上都係因為你頭皮積聚過多真菌

香港本地買最好都係呢隻nizoral
萬寧,屈臣氏都有
藥房就平d
用黎殺菌的

每星期用3,4次,嚴重既可以日日用
用法係要起泡後係頭皮停留5-10分鍾
我自己會用黎洗埋額頭,耳後,後頸呢d位
唔明可以上網搵下點用

Btw我好番晒都會一星期用1,2次
因為個病同天生免疫力,油脂分泌呢d有關
會好易番發
我keep住用黎預防

Btw呢個病嚴重既話你耳仔同前額都會狂甩皮同泛紅
你地係邊買保記
如果你一沖完涼擦乾個頭就勁多一塊塊頭皮
你就係嚴重患者
巴打日頭定夜晚洗頭?食左印保定韓保?
我如果夜晚洗頭,第二朝會好笠日頭係咪冇咁好

我依家剩係食保記,驚搽5%會油,點算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞