Octopus on Apple Pay 年尾仲未出 (9)

1001 回覆
16 Like 33 Dislike
我都係
撇除啲濕碎錢,同NFC簡直無得揮
QR code付款其實係為落後國家設計
因為買barcode scanner嘅成本遠低過contactless reader
而且少人用信用卡

但無論安全性定使用體驗,Apple Pay都贏九條街
如果有用過支那寶就知佢啲付款方式好inconsistent
有時係畀佢scan,有時要自己scan佢個code然後再輸入金額
Apple Pay除咗m記啲垃圾機之外,真係一拍落去就得,唔使搞咁多麻煩嘢
港豬之所以用支那寶係貪佢啲優惠,而唔係覺得佢本身好用

將QR code應用喺交通就更加戇鳩
又要特登開個code畀佢scan,又要對準個scanner
陣間班廢老師奶去到閘口先開機又塞撚住晒後面
曲線推人用支那pay
要用apple pay增值,會唔會蝕滙水
會,我仲要用AE
不過只限開卡1000羊,之後全部都係當地reload
大貓紅卡 4%
大貓黑卡 賞世界 5.6%
西亞鈦卡 7.4%
支銀埃卡 4%
...

大把卡扣完1.95%手續費都仲有賺
詳情睇卡post
放棄
即係可以人手增值
麻煩可唔可以解釋吓
我淨係得AE
LAWSON, FamilyMart, 7-11
同你係香港去便利店增值一樣,同店員講"1000yen cha ji"就得

部份JR大站會有增值機比你放部機上去增值
去便利店嗰啲增值囉, 有乜好解釋
咁都要識講"sen yen cha ji"先得既
不過而家大城市好多都係南亞店員,同佢地講英文都得
我一路以為只可以apple pay
直接用7仔啲ATM增值都得
不過唔係個個識用
今時今日要搵張簽外幣會蝕手續費嘅傻仔卡都難
又星期五了,仲未有
最公廁嗰張VS 渣打simply cash都仲有0.05%賺
年薪仲要有96000就夠
呀總裁放假中囉
每日再屌
2019年大限已到,係咪走數啦屌你老母八達通

你點知的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞