Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實ff 2400 萬同fuji apsc 2400萬差幾遠?
唔計感光情況下
40mm=1970個期啲輕便RF既焦距
拎過黎掃街真係唔錯
可以咁理解,想要深位無咁死的話
但前提係唔介意ISO800(640)所帶來的noise

但係我既做法通常都係日頭多用DR400/200留細節, 夜間反而用番DR100
因為如果係會後製的話,暗位推光出番細節,係會易過高光位要出番細節
想問下其他E3巴打轉機嘅話會轉邊部

Pro 3 定 X100V (如果出)

我諗買得e3既都係鍾意佢Rangefiner樣同埋夠細部

咁耐都冇消息話要出E4
富士係咪放棄左E系
之前我用100-400喺樓下影麻雀, 幾好玩但真係好重下...

1848係基本,問題係富士像素得兩千幾萬,crop埋真係冇乜得剩
認同
所以用咗幾次之後都再買埋1.4x teleconverter

呢到無乜100400嘅sample
有無入埋tele converter?
陰天情況下影 個對焦夠唔夠快?
話時話Xpro3幾時賣街?
有comment唔同意直接講就ok
本身預咗會keep updated

拋個磚先
初中階Telezoom特色比併
xc50230:好平
xc50230 II:平,有大約3.5 stop嘅防震,369g
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/50-230mm.htm
xf55200:光圈大d 有f/3.5-4.8,有光圈環,4.5 stop嘅防震,580g
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/55-200mm.htm
歡迎補充
巴打用咩機? 我xh1配佢唔知夠唔夠快 想配黎影下雀仔同可能去影賽車
補充返個對焦速度,55200快唔少,都適合中距離影中小型動物。城市打雀都勉強得。50230係日光鏡,夜晚表現唔係幾得。

50230一代同二代比,二代多半級防震,有新應該買新。除咗平之外,輕便都係賣點,旅行帶去少負擔。不過230端畫質有啲軟。

1024我唔同意佢好sharp, 24端畫質偏軟。但都係枝好好旅行鏡,好方便。10端自拍,影教堂一流。

(希望有人比較816同1024, 同埋唔該巴打main住個list)
基本上h1 t3冇死
h1同t3對焦連拍分別大唔大?
同a7r2比,係咪兩部都完勝r2?
我用X-T3, 係充足光線下對焦其實幾快 (我有用1.4x teleconverter所以560mm光圈得返f/8)
夜晚如何?
我有買1.4x (2x嗰個睇評價好似話對成像影響較大同光圈太細所以無考慮)
陰天對焦其實不錯, 但ISO不能避免都會幾高, 好易3200以上, 始終光圈細
題外話支鏡個防震係幾勁
有冇邊間鋪唔係黑店 有信心啲嘅
水貨?
3陽4寶就冇死嘅⋯⋯不過態度閪囉
Fujifilm studio 不過貴,同埋係行貨
Yodobashi應該都唔錯

買嗰陣check真啲就ok. 買過3陽,Fujifilm studio, Broadway, DC career, 淘寶

宜家就要轉買水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞