Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
xt3 1680+35.4
宜家揀1855同1680,我會揀1680。 35.4你問得,之後都會買。
有支MIJ1855係手放又唔捨得放,想買1680又重覆左定位
我都係 但係如果買咗1680,我枝1855真係唔會用。嫌1680大枝,我仲有定焦。

等1680個價再跌多啲先
吹唔吹大睇你同咩比啦
二手千幾入到手嘅嘅kitlens
有1855 2.8-4 ois已經好屈
仲要成像 對焦速度 同埋鏡身手感都贏其他廠嘅apsc kit唔少
你咁講都啱
我講吹大只係有人講話同16-55嘅比較
同埋18-55拍片又真係好好用性價比真係屈
富士無廢鏡真係唔係講笑
set左grain? 真係好似菲林
買xt3 1680+35.4 要164XX....
係呀
比起sony
x pro 3今晚拎機
希望可以分享下用後感同sample shots
買住1680先囉,做旅遊鏡
留名
今晚出去衝現
一直用50230覺得好sharp但冇諗過仲sharp過1655
仆你個街 早兩日執個相機袋 啱啱夠放一機插35.4 另放16.4 一個細盒仔擺兩舊後備電+SD card 再夾硬放埋支細腳架 說服左自己咁樣去旅行夠哂皮 唔好買50-230 因為無位放

而家又要重新諗過

之前睇andrew review話50230 tele end有點soft 但佢話真係幾好用
XT30 定 XT3
乜買唔買長焦鏡唔係睇有冇需要影長焦而係睇sharp唔sharp架咩
如果我冇睇錯條片
佢個%係講緊同一支鏡喺唔同焦段嘅sharpness一致性

一致啲唔等於sharp啲可以係一致地soft 或者一致地sharp
有需要用長焦+唔追求好sharp=50-230
有需要長焦+追求sharp=50-140
都有呢個分別嘅
係咩未睇條片 齋睇圖以為講整體sharpness
對我黎講50230同50140剩係個價錢既分別已經令我唔會因為sharp唔sharp而影響我會揀邊支

利申,死窮撚
揀55200夠玩。
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞