Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我揀左18 貪佢有光圈有2又細支

支16 2.8係幾正 但變形好勁 修正會令畫質變差小小

YouTube 呢個人review幾好 中肯
https://youtu.be/4usX25If7mY
參考下先。
其實我16/2.8同1680都想要。但係我已經有窮人小三元,同3枝定焦(12,27,35)。再買都未必影到多啲靚相
我同你差唔多 1855 50230 27
之前都有s12 同 35 1.4

而家仲1516緊 一支1680 定拆開幾支定焦
1855 2000
1680 6000
如果1855好過1680
1680真係食得屎
xp3 試左
hybird af 都仲係慢
可能插住支 23.4 既關係
禁 q menu set 野要望 vf 都係 on9
邊度試?街有貨?
Fujifilm X-H1 (and X-T2) Marked as Discontinued
https://twitter.com/Fujirumors/status/1199037593041743872
但1680個焦段好吸引
而且相對1855立體感較強
1855好平面

你寫乜春??
立體感可能同contrast, bokeh有關
操控 顏色 鏡頭
更正1680立體感較強
去左台北試機
XT30 + XF 35.4

我諗住兩樣都有。去旅行嗰陣,常用焦段就用變焦,其他焦段就用定焦。比如1024+35去歐洲, 12+1855去日本.

兩邊平衡下就輕鬆啲
方便之餘又
有啲dials,影得好就手
無 全部JPG直出

文青LOOK 性價比唔錯 (至少未加價前係)
巴打唔介意二手,我想放xt-20 body 有興趣留個tg傾
之前用開咩牌子嘅機?
有16.4會唔會考慮laowa 9mm 三陽12mm
感覺好似晒左枝16.4咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞