Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
老實講 1.4 都要推到6400
不如買支有OIS
以下係衣冠禽獸巴打用最簡單既文字去講下我用過既鏡比新手參考下, 個人感覺, 你地未必認同,歡迎討論

16.4 - 必入, 廣角大光圈, 影人close up影景樣樣掂,夠sharp夠contrast, 散景靚。但影星空全開光圈時,影像邊位會出現輕微 comatic aberration。收到2.8以上ok

35.4 - 標頭, 對焦比35.2嘈同慢, 但過渡比35.2好,收到f4 sharp過35.2同光圈, magical有味道, 影人黎講冇56.2咁正, 但勝在焦距易用

35/2 - 冇35.4咁magical, 但表現非常好, 對焦快又靜, 玩snap好過35.4

23.4 - 好sharp, 但感覺偏clinical, close up表現好,散景唔係好creamy, 影人普通, 但影景同做隨身鏡一流

23/2 - 對焦1米以外夠sharp, 1米內垃圾, 呢個價唔值, 等多一年

18 - 用法同16.4差唔多, close up好靚,有少少magical, 可惜邊位表現差, 影景麻麻, 18-55既18仲sharp過佢, 而家對焦同35.4差唔多慢

27 - 一分錢一分貨, 最近對焦距離遠, 做日常鏡冇左close up差啲啲,對焦慢

56.2 - 影人必入, 散景靚過渡好, 有少少pop out效果, 玩定焦配16.4一廣一遠無敵, 可惜最近對焦距離偏遠, 用途比較局限

60 - 半桶水macro鏡, 冇1:1放大率, 但散景出奇地唔錯, 而家好sharp, 可以當輕便版56.2, 有埋macro某程度上方便過56.2, 但對焦非常非常慢, 用埋xt2都冇計傾

55-200 - cp值非常高, 夠sharp, ois表現好, 輕便長焦, 影景一流。 唔想孭50-140可以揀佢, 但新手要諗清楚, 長焦九成放防潮箱, 除非你真係知佢咩用途

50-140 - 定焦級表現, 唯一缺點係散景偏硬, 影人要注意背景距離, 唔係散景會好busy好礙眼

10-24 - 非常之sharp, 有定焦八成功力, 影景必入,但入夜後最好落腳架

18-55 - 新手神鏡, kit鏡黎講佢最掂, 玩定焦既未必睇得佢上眼, 但留黎去旅行都唔錯。廣角邊位sharp過16-55少少(我試果支係, sample variation掛)

16-55 - 定焦級表現, 可惜廣角邊位差少少, tele位好sharp, 冇ois差咁啲, 對焦又快又靜。雖然好粗壯,但上xt2其實都balance

18-135 - 用過最高質素既天涯鏡, ois表現好好, 補償到佢光圈細既問題
咁既價位有埋wr算唔錯, 但用開fuji定焦好難接受佢成像, 紫邊強勁
有用家反映,光圈要收到F.8先較sharp

R: Lens with a dedicated aperture ring
LM: Linear motor for autofocus and manual focus
OIS: Optical image stabilization
EBC: Electron beam coating--designed to increase light transmittance and counteract flare and ghosting
WR: Weather Resistant
ALG: All-Group--moving all of the optical elements within the the lens
ED: Extra-low Dispersion (for lens quality)
ASP/AS: contain at least one Aspherical lens element
For more details: http://shuttermuse.com/fuji-lens-terminology-abbreviations

Craftmanship of FUJINON
https://youtu.be/oY1PbQsh1zM
by 月巴良月

我都玩過唔少鏡, 而我係非常推介1855嘅
富士幾支差唔多焦距的變焦, 講質素一定係1655最好, 但重到飛起
反而1855輕得來質素高, 價錢又抵, 計CP值真係超高

相信多人唔推介唔係因為呢支鏡唔好, 係大家要求唔同
可能為質素/大光圈而轉玩定焦, 16+35+56 呢種組合已經唔會再需要1855
可能為不同焦段, 如果用10-24, 咁加支定焦的用處就大過加支1855好多
可能為質素光圈而放棄輕便, 就會揀1655

好多巴打會追求最高質素, 就好似56.2 vs 50/2咁, 好多人推56.2而覺得50/2雞肋
但總有人會因為50/2的其他好處而揀佢
1855都一樣, 如果你係想平衡各方面包括質素/方便性/輕便/價錢, 呢支絕對唔差, 但如果你追求更高質而願意放棄其他元素, 咁呢支咪唔會推介
講到尾咪又係睇你需求

35.4 vs 50/2 vs 56.2
先講50/2 vs 56.2
56影人真係無敵, 散景無得輸, 同光圈快門ISO, 56影出來比起50會光少少白少少
50就sharp啲, 輕便啲, 對焦快, 但散景果啲一定無56咁好始終得F2
如果你主力影人又夠Budget又唔介意重少少, 一定揀56.2

35.4 vs 56.2
影人黎講兩支都勁, 56質素會再高一啲, 光圈大多半級, 不過35輕身, 可以用埋黎街拍, 上youtube可以搵到好多人比較呢兩支影出來的人像
如果連人帶景35.4會啱啲, 當然其實如果咁計可能更廣會更好, 呢兩支黎講主要係睇你想要邊個焦段

所以總括就係
35.4 = 輕便+人像靚+街拍好
50/2 = 輕便+WR+街拍好+Sharp+對焦快
56.2 = 人像最靚 + 散景最靚

點解放50入56
最初買50/2就係嫌56太貴, 其實入左50/2我係非常滿意嘅, 影人都好唔錯, 又夠輕, 果陣去旅行用10-24加50/2, 係正嘅
只係之後見個朋友支56影出來真係好靚所以先忍唔住入埋, 一比較之下就高下立見
但如果你問我性價比, 兩支其實都對得住個價錢

支50/2我都準備會放, 原因係佢的好處對我無咩用
街拍輕便我有35.4, 影人我有56.2
我又唔係影小朋友或者其他需要對焦快嘅野
我XT20機身都無WR, 鏡有WR都無用

放左50之後後悔
以前用50/2超滿意,聽個frd建議試玩56.2真係覺得靚啲,但越用就越覺得其實如果唔係兩張相拍埋一齊睇根本唔覺得50/2差,就算拍埋都覺得50/2好靚只係唔及56
但呢個分別越諗越覺得唔值得用多一倍錢同埋一倍重量去換,仲要對焦慢咁多 (雖然呢個唔係main concern)

放56入返50
當時我有50/2,入左56.2做左啲比較
之後比較完放左50/2,依家過左一排又後悔,準備入返50/2

我當時第一次入50/2的時候正正就係見外國review大部分人都係讚支50/2又抵又sharp又輕,不過無可否認56.2的效果係唔同啲,而且好多人好追求1.2大光圈
所以跟上面巴打咁講,其實好個人,你有咩需要咪用邊支鏡,無話邊支一定好啲

揀50的原因
大光圈要放棄啲野,可以係重量、大小、價錢、對焦速度
例如56.2 vs 50/2就好明顯,後者又輕又細又平又快又Sharp
所以結果都係睇你自己需唔需要個大光圈,需要的話當然有大買大
by 染谷巧
DR (Dynamic range),對Raw係有影響,個情況同JPG一樣
開頭我都好似你咁諗,因為我都主影Raw,影Raw係咩DR無所謂,但我係Capture one係面,見到就算係Raw個資料,DR200/400佢都有表示出黎,咁我就諗係唔係有影響,做過測試次後,的確係有影響

做個DR測試比你睇睇,純綷係房影,Crop高光同暗位睇效果(大相就唔up了,純綷係房的書枱),不喜勿屌
X-T3, 35.4, M mode ISO1000 1/15s f2.8, 落腳,沒有任何後期調教
因為要試DR分別,所以set個高ISO,確定唔會因為DR影響到個曝光值

高光位 DR100

高光位 DR400

暗位 DR100

暗位 DR400

睇到個效果,高光同暗位,DR400 個Dynamic Range都會多d,資訊係多d,高光無咁易爆,暗位無咁死
PS: 暗位效果未必咁明顯,但有分別,純綷係測試個環境表達唔到,如果夜間/偏黑 既環境,係會再大的分別
https://youtu.be/bujOw8KlawA
富士定焦分析
個 youtuber 有個website 幫你分析買邊支lens 適合你要求
http://denaeandandrew.com/lenses
其實樓上啲鏡嘅評價list需要update下。出咗好幾枝新鏡。而且有啲副廠鏡,例如三陽,老蛙,中一, viltrox都應該包埋
Agree
需要大家幫手
另外都有需要加個telezoom lens嘅comparison
想係xpro2/xt2 都用到Fuji新增嘅Classic negative film simulation
有網站提供咗個setting
HERE IS HOW TO ACHIEVE THIS LOOK
1. Go in Image Quality (I.Q.) menu.
2. Select 400% dynamic range.
3. Select Classic Chrome film simulation;
4. Grain Effect at strong, just for the heck of it (to keep the “pure photography experience”;
5. White balance: Auto, R: -2 B: +4
6. Highlight tone to 0;
7. Shadows tone to +0 (or -1 for the EXACT look, but I find it boring, so spice it up with +2)
8. Color to -1
9. Sharpness to -4
10. Noise Reduction to -4
11. Lens modulation optimizer OFF

個網站有 sample shots
https://www.diyphotography.net/how-to-get-the-fuji-classic-negative-look-to-your-x-pro2-x-t2/?fbclid=IwAR0PnAkeygWlbhcqIA0s8eUrJUU417HppTn5gU7A7s4jOspRAE8jAHX-CNs
28號 有得拿xpro3
諗住聽日去衝現,再入枝50.2
啡色x100f行 跌到六千幾
點解apsc機會話35mm係標準鏡 唔係計緊35mm size image sensor黎計架咩
Sensor size 35mm同焦距35mm兩樣嘢黎喎
35mm (full frame) sensor黎講標準鏡係50mm
APSC鏡頭換成full frame等距要x1.5 咁35mm就係現有最接近full frame 50mm等距嘅鏡 所以咪叫標準鏡
唔知有無理解錯你個問題
i mean full frame 35mm 依個焦距先係標準焦距(人眼)
咁拎支35mm apsc鏡出50等距仲叫標準鏡咩
我印象中50mm先叫標準鏡
google番你岩 之前唔知邊到睇話ff 35mm最接近人眼視角就當咗標準鏡黎睇

50mm好似話最接近單眼視角
雙眼係35定廿幾?
而且本身啲comments,有啲都未必大家同意。

telezoom我只可以比較50230, 50230 II同埋55200。

同埋好似無咩比較35/2, 35.4同副廠35/f0.95

(啲菜鏡都好似比人遺忘咗)
雙眼係23 in apsc. 雖然我覺得我視覺似18(27mm ff equivalent)多啲, 包埋對眼周邊睇唔清嘅位。
討厭支那嘅話有samyang12同埋蔡12
Fullframe高解象度嘅話 eg a7r3 聞相都幾過癮嘅
如果同樣2400萬象我會揀返富士
想細部輕便不如x100系列
X-E有得換鏡就會心思思帶多支鏡 然後又唔便攜了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞