Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
第三張影到個天好自然,好順眼。
比你參考下, 我二細機+三鏡+電呀筆呀d雜物, 25L啱啱好
想買大啲

16.4
心動不如行動
可以入16-55先,定焦級IQ唔係吹
新手玩緊xt 20 1855kit set
點解係相機睇相同出到去手機電腦咁唔同
相機睇 隻色所有野好岩心水
出到電腦成張相係暗左一度咁 即刻唔要得
係咪我相機影既時候要預埋呢個問題?

岩岩轉會xt3 & 35 1.4 富士啲色真係幾正
想問黑邊多數收到幾光圈先會冇?
早幾日上山諗住影pano, 夾完先發覺d 黑邊好明顯
xt30
btw
點新手法?

何況 1655 唔輕架
我去日本 菜12 35.4 90.2

若果唔係冇 56 我應該唔帶 90
睇完大家d 相, 搞到想轉過來
好想入
但個價真係好貴
佢而家個OVF係咪會自動較正??
個AF點識唔識自己都較正返
三陽四寶啲行貨係唔係仆街代理
想買xt30但係price.com行水差得兩舊
我去旅行少咗個衝勁,好多時都懶得換鏡
反而係香港帶兩三隻定焦出街會跟返唔同主題作調整
唔好想啦,轉啦
放哂而家成套機想轉XPRO3 定XT3 好, 一般影下相
不如攝台搞個聖誕卡籌旗捐星火活動
https://lih.kg/1766835
拍片就XT3 > XH1
XH1要有直倒 先可以邊錄邊聽到收音
XT30就唔熟

靜態 XH1
動態(飛行物/動物/運動) XT3
xt3 la
xpro3 玩味重d
玩味?
capture one 已經有得直接套用
唔洗等update, 影raw就得
個人感覺,比較classic chrome之下
classic negative對比較大,色溫明顯偏暖,懷舊感強,高光位有少少易爆
56mm f/1.2
唔知配落X-Pro 3會點, 平時出街都係35mm f/1.4最方便又夠輕

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞