Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
16/1.4 放幾錢?
有馬溫泉駅
想問下有無人試過用減焦增光接環連老鏡玩過?
留tg
試過中一減焦環駁smc 50.4/nikkor-q 135 2.8

正嘎
1680如何
追前3 4板
有人講過下
56/1.2 定 90/2 好
影人
56/1.2,影人就一定係呢支。
56 影識嘅人
90 影唔識嘅人
仲未見人放二手
不過啲邊位如何?
35變50,意義唔同曬
唔係超廣角既 無咩問題
我都仲用緊
其實仲好ok,只係好想要支joystick

等出xt-3 16-80kit有機會轉
t系列下代可能有IBIS
係吸引⋯但Xt4好似下年尾先出,有排等
見就黎1001,記得開新post嘅update返啲開post template
呢個可以加入template

初中階 Telezoom 特色比併
xc50230:好平,日光鏡,一入夜或最長焦暗暗地都好難中 focus
xc50230 II:平,有大約 3.5 stop 嘅防震,比上一代多半級防震,有新應該買新,369g
輕便適合旅行除身,日光鏡,夜晚表現唔係幾得,zoom 到 230 端畫質有啲軟
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/50-230mm.htm
xf55200:光圈大 d 有 f/3.5-4.8,有光圈環,4.5 stop 嘅防震,580g,對焦快 d,相對適
合中距離影中小型動物。城市打雀都勉強得
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/55-200mm.htm

ultra wide zoom 特色比併
xf 10-24 f/4:平一半,24 端畫質偏軟,同 10-20 mm sharpness 比有明顯差距,旅行
鏡,夠方便輕身。有 OIS
xf 8-16 f/2.8:red label 鏡,質素有保證。有 WR

歡迎補充
可以加埋呢個人既REVIEW 算全面同客觀
多數鏡都有

https://youtu.be/S4ay-t8UMOQ
新買咗部xt3,但換電時要重設時間,想問下係咪有問題?
如果有人比較埋f1.4 vs 2系列,同埋3枝standard zoom
你終於買咗
二手定全新?
買左一套x-t30 連xc 15-45, 但發覺呢支鏡要好近先做到淺景深 係咪要入手多支大啲光圈嘅鏡
係有問題,內置應該有舊電維持返個時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞