Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
9mm太wide影人難控制,可以試下Samyang 12mm
Xt20有budget可升級,xt2/xt3都係旗艦級操控,例如多咗個iso轉盤,用落會順手好多
E3 用家揮手

我都想佢出E4
E系又細部又靚仔
配埋細細支嘅定焦鏡真心好正

想換機但係t3太大部
唯一靚仔小小嘅係pro 3
不過pro3咁貴 我寧願比多倍錢買 Ieica Q2
9mm 應該只會用來影景/ 影星空 因為有支1855 kit 同 35/2,支1855其實都唔多用,影人都係用35多

目前方向係補支9mm, 補支56/1.2 total 4鏡夠玩了 唔知大家點睇
我一開始都諗緊laowa 9mm定三陽12

9mm玩過真心覺得幾正
影出嚟個效果真心正

不過三陽12全新仲平過2手老蛙

有錢咪入老蛙
平既話三陽12真心幾正 仲要係2光圈
新手仲考慮緊買x-t20 定t100
M42->FX Adapter
我淨係執basic 果啲, 光暗對比, 飽和, HSL 顏色, 人臉真係唔識執,
我用緊photo fast, 不過我諗隻隻都冇乜分別,是但啦
原來有開到 睇漏眼
叫連仔關返另一個post la
XT2 肥花清緊貨 5K7
應該三陽f2影星會好啲
有無人淨係用定焦?

支1680同預期有出入 想入18 F2 同60 F2.4 加埋差唔多價

有無人比下意見
點解有出入?呢枝應該係枝幾好嘅萬用/旅遊鏡
畫質 造工 FOCUS會震

之後突然發覺 其實支1855真係好抵玩
Firmware 1.0.2 應該有修正

應該仲有得跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞