Fujifilm 討論區(52) 咁都中1001..光復香港!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
佢個隻MON熜機個陣應該係LCD發色唔發光個隻MON?
初中階Telezoom特色比併
xc50230:好平
xc50230 II:平,有大約3.5 stop嘅防震,比上一代多半級防震,有新應該買新,369g 輕便適合旅行除身,日光鏡,夜晚表現唔係幾得,zoom到230端畫質有啲軟
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/50-230mm.htm
xf55200:光圈大d 有f/3.5-4.8,有光圈環,4.5 stop嘅防震,580g,對焦快d,相對適合中距離影中小型動物。城市打雀都勉強得
https://kenrockwell.com/fuji/x-mount-lenses/55-200mm.htm

ultra wide zoom特色比併
xf 10-24 f/4:平一半,24端畫質偏軟,同10-20 mm sharpness比有明顯差距,旅行鏡,夠方便輕身。有OIS
xf 8-16 f/2.8:red label鏡,質素有保證。有WR

歡迎補充,會放落Q&A
50-230

by 最忌有自信

by 我只是個孩子

by 垃圾多失廢青

55-200

歡迎巴打擴充個library
係呀,Lcd發色但唔光嘅
50-140再大啲光圈
夜攝快門可以再快啲

不過我無錢了 由50-230 升上55-200
X-pro 3 + 56.2 機身鏡頭重量平唔平衡
同埋ching之前用咩機?個反mon有無好唔就手 驚用唔慣
感覺有咩唔同 對焦快啲?

都係55200
真係兩樣嘢嚟. 如果咩鏡都無, 我會揀1680
50140可能重到你唔想拎
55200始終都係遠啲, 泛用啲
小弟想買xt30 巴打有無邊間鋪頭推介
最好唔係藍店
會唔會最後發現d相 全部都係50230
我放xt30
多口問句點解要放既
可以呀
買支俄仔
1024會比到多啲唔同體驗
同埋長焦影景係好有驚喜。當你影厭咗ultra wide
新手想問下 xt20 同xt30 大分別?
見啲人話拍片好咗,但我只係嚟緊去旅行順便影埋畢業相。 絕大多數都係靜態影相。所以xt20會比較合適新手用?

正常都係有新買新,但我之後都唔常用,都係旅行先帶,所以唔知值唔值直上xt30。

暫不考慮xt2(真係舊咗小小), xt3 (over budget)
xt2 係旗艦 好過xt20
Budget afford 到既話一定係xt2
不過xt20 可以慳翻啲錢買鏡
其實有少許唔平衡,我之前用xt20,都係主力用evf,所以根本要反mon完全冇影響,因為本身唔用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞