[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
跟著就入去Fort Cornwallis,呢座野要比20 MYR 先入到去。

呢座野係英國人上岸之後起嘅堡壘,等我逐一介紹裡面有啲咩。

地圖,大概描述下入面有咩。宜家話要整條河所以有工程。

咁入到去我就想開始參觀,不過啱啱由酒店行過嚟個陣已經好曬,入面又無位遮擋下,搞到我成個人出汗出到好似溶解咁,成身濕曬。 呢個時候我行入殘廁諗住用毛巾抹下身,竟然比我見到花灑。於是我決定沖個涼先。
沖完涼之後就繼續參觀。
殘廁隔離有紀念品鋪,仲有檳城英式建築啲模型。

出返室外有萊佛士像。

裡面啲城牆

英軍營房。

仲有大大小小的炮。

仲有一支1613年荷蘭東印度公司出產嘅炮,同埋實戰紀錄。

因為實在太曬,我行左20分鐘就走,決定行去食野。
話咁快就係食野時間。檳城係個島咁有海鮮食,而檳城特產海鮮有瀨尿蝦,蝦,貝殼類,同埋石斑。不過我得一條友食唔到咁多,所以就去食海鮮麵。
今次去呢間叫Ka Bee Cafe,就係食海鮮麵。間鋪啲人係識廣東話。

先睇下menu。(Source: http://aliciaboey.blogspot.com/2016/03/review-ka-bee-cafe.html)

咁我就叫左石班頭清湯金蛋麵,再加隻蝦。金蛋麵香港未試過,想試下係咩。 (野飲繼續美祿

湯麵我覺得最重要係個湯,而清湯係非常鮮,好好飲。金蛋麵麵質我唔識用文字形容,係好食嘅,我覺得係蛋麵個種麵。上網睇過啲人係用嚟炒。海鮮最重要係新鮮,新鮮海鮮就白烚都好食,個石斑頭肉質結實,非常鮮味。同埋隻蝦,好撚大隻都係6 MYR,肉質新鮮之外仲要有蝦膏。成餐加埋大約22 MYR,非常抵食。
呢度如果多人食可以叫一煲砂煲海鮮應該都好撚正下。
食完飯之後就行下街。我就去左附近嘅姓氏橋行。

姓氏橋係以前中國移民聚居,每條橋係每個姓聚居。以前海運都係經呢度上岸。而姓周橋係特別受歡迎,除左因為佢係中間個條橋,同埋佢拍左套戲叫初戀紅豆冰。
我就行左隔離姓林橋先。

姓林橋上面有十二生肖。

行到盡頭係要除鞋,盡頭有間廟。

盡頭有得睇海景。

隔離可以望到碼頭,有渡輪去對面北海。

呢到好有漁村感覺。

可以影到檳威大橋。

一個人在望海。

Btw Happy New Year
2020 中國瓦解 支爆

德國減少對中國和其他非民主國家的依賴
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_09/_01/Petition_98731.html

教學
http://www.justreal.me/petition/photo.html

簽過嘅唔使10秒就可以完成
快快手搞埋佢喇

簽過嘅幫推
新簽完都幫推

樓豬今晚繼續
跟著就行比較受歡迎嘅姓周橋,拍完戲多左好多旅客。

呢度到宜家都係有人住。

咁多遊客自然商業味重啲,多好多紀念品同有野食賣。

姓周橋盡頭個平台都係比較大,因為多人去。我無女毒撚一個就唔想叫人幫手揸機。

由姓周橋望返去姓林橋同碼頭。

去北海個隻船。

呢個角度影好似影緊香港啲公共屋村。

對面起火??

對面北海係工業區,所以有好多貨櫃船。

行完了,影番個入口。

同埋隔離啱啱食過嘅Ka Bee Cafe。

呢度係幾好行嘅,除左行下海邊吹海風睇海景之外,呢度啲漁村好有大澳嘅情調。想影相建議去姓林/陳橋,人比較少同埋對住同一個海,我自己係姓林橋影左半個鐘。

呢張係講清廷同革命黨在海外博奕,檳城因為南洋華人多所以兩邊都放左大量人力物力。

自古而來海外僑民對本國政治有好大影響力,因為海外僑民可以令海外政權調整本國政策。香港同英國歷史淵源亦令不少香港人同高官資產去晒英加澳紐,所以英加澳紐台灣對港政策係同美國對港政策有同樣影響力。
(當然我覺得日本對部分港人出入境管制都好大影響力,因為我都解釋唔到香港咩政治立場大部分人中意去日本
如果香港歷史博物館有塊展版寫海外港人要咁寫:
2019年,納粹中國因逃犯條例令香港人反抗。因覺察到海外港人支持的重要,G20團隊發動登報攻勢,在各國登廣告聲援香港。此外,我要攬炒團隊和海外香港公民等於英美澳紐加台灣等國組織遊行示威,向各國表達民意。香港眾志亦長駐華盛頓,游說美國議員。同時,中國政府察覺到海外重要性,派出不同政要到美國進行lobbying。不過派出的官員其後被美國狙擊,進入首批制裁名單 不過中國稱霸的陽謀令海外各國十分恐懼,所以中國沒有真正盟友。同年十一月,美國通過香港人權與民主法案,各國緊除其後反制中國,當中以英加澳紐的法案對香港影響力最大。最後2020(X)年中國於內憂外患下經濟崩潰,中共解體,又名支爆。

2020開始呢三日國際發生嘅事已經精彩過2019
今年注定有大變
我整理下之後可能由國際局勢估下今年中國命運
btw 中場休息介紹下台長平時睇咩,
我平時會睇黃世澤, 佢會share啲港媒好少報嘅新聞,
同埋佢講歐美日台分析係準 (除左BNO有時好有打飛機成份)
佢會多角度(歷史, 政治, 經濟)分析啲野
e.g. https://www.youtube.com/watch?v=oxMuIQVKLgA
我出文風格都有向佢偷師 (佢有時講講下會吹左第二樣野, 我有時都係)
不過佢講中東中亞唔係好得
例如上面個條
(TLDR: 佢係有point嘅, 不過佢唔太識中東中亞
佢對伊朗係鷹派, 條片有幾個位我唔同意佢
EU對打伊朗無所謂, 最後甚至要跟美國line to take
-2003年伊拉克戰爭法德比利時係唔buy美國打伊拉克
-佢自己都有講德國話唔好比一堆難民就ok, 不過呢十幾廿年伊朗係中東收左好撚多難民. (左邊伊拉克也門敘利亞北非, 右邊阿富汗克什米爾, 上面高加索, 沙特班仆街又唔撚收難民) (我覺得佢有祕密庇護新疆維吾爾人, 一來佢係以伊斯蘭教確立自己影響力, 二來佢同土耳其無簽UN支持中共屠殺statement, 相反沙特呢條撚屌有簽, 三來佢收開難民) 美國真係打伊朗個難民危機應該大獲過敘利亞個場, 佢都好撚多人下, 到時印度俄羅斯歐洲土耳其東非個啲真係多撚謝你
-歐洲係伊朗有一定商業利益
美國放手比以色列同沙特玩謝伊朗/最終出兵WWIII
-沙特內部都好不穩, 啲石油區係什業派為主, 我覺得真係玩沙特會自爆先
-美國係中東執手尾能力奇差 (佢要準備處理中國支爆後手尾), 加上伊朗地形咩都有, 大不里士同德黑蘭後面係雪山 (source: BBC)

打爆伊朗可以阻止運油去中國
其實美國擺幾架艦係海邊, 伊朗都難啲偷運到

由以上point EU係唔支持出兵, 同埋伊朗可能搵日本同美國調停. 美國個姿態似係同伊朗講: 你玩得太過份, 你好自摺啦, 再搞我有能力打7你
我估伊朗自己自摺收皮, 如果美國打係唔打regional war, 會打爆伊朗指揮系統 (佢宜家係air strike啲指揮官), 之後配合伊朗革命成立新政府/以戰迫和, 美國撤軍敘利亞係想騰隻手打中國
中東中亞新聞我會睇換日線, 同埋國際新聞有時睇下udn轉角國際
Btw 無左聖誕連狗連豬腦魔了
兜圈話我毒
延伸閱讀2
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=201663757535232&id=100030748265284
//照情形看,美國可能真的純粹覺得伊朗行為過分,伊朗在後伊斯蘭國時代,似想乘勝擴大什葉勢力。但這會嚴重打擊中東balance of power,美國也不會容許伊朗這樣做的。//
屌你老母燒山 唔會打都比你燈到局勢升級
Btw 今晚繼續遊記
Off topic時間結束,繼續正傳遊記。
檳城其中一個最出名嘅地方就係啲壁畫,啲壁畫嘅起源係2012年的時候啟動了一個名為「喬治市魔境企劃」的活動,請左個立陶宛人畫左幾幅街頭壁畫。自此之後,檳城同其他地方就多好多壁畫,為城市帶來藝術氣息。啲壁畫都係圍繞住日常生活,咁宜家就欣賞下檳城啲壁畫。
其實去食飯之前我喺Georgetown行左一陣。
Georgetown都幾似以前嘅香港。

咁當台長好開心咁行街嘅時候,有位讀者PM我,問我exchange機票。佢諗住買暑假6千幾坐中國國航飛北美東岸。 我當然制止佢自我送中作出不智交易,同佢講返酒店瞓晏覺先幫佢搵。
Georgetown除左壁畫之外仲有啲小店同攤檔。

有興趣可以挑戰

壁畫時間,有啲係畫上去。

有啲係用鐵線屈出嚟。

行行下又無啦啦落雨,搞到我要慌忙走避。

過左一陣又好天,熱帶啲痴線天氣唔係浪得虛名。

繼續壁畫時間

有啲壁畫係有物件輔助。

最出名嘅姐弟共騎

Georgetown宜家發展旅遊業係唔錯,啲壁畫成功活化左個舊城區,吸引到啲西方遊客過嚟。行完街我就享受下度假生活,返去瞓晏覺。
瞓晏覺之前要幫下位讀者先。點解話唔好中國國航係因為中國空管嚴重,航班好易大delay。最後我搵左同價嘅長榮航空,台北轉機可以出市區食碗滷肉飯先。
試推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞