[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
玩得多大富翁都知,攞到地就要起樓發展。英國人搬左啲印度人入去,令到現今馬來西亞有印度人,馬拉巫統人同埋華人。跟住可以睇下以前檳城人啲生活。

以前啲人都係食鴉片

話說之前講過英國同荷蘭人喺東南亞爭餅仔,佢地主要爭馬來亞同埋爪哇。不過佢地發現咁爭唔係辦法,所以最後佢地簽左協議,英國勢力範圍係馬來亞,荷蘭勢力範圍係宜家印尼。搞掂之後英國直接接管檳城,馬六甲同新加坡,合併做海峽殖民地,其他就勢力範圍無直接管理,留番比啲蘇丹。 1867年檳城因為民間黑幫開片引發檳城暴動。
幻想緊如果大英帝國全盛時期版圖keep到宜家,香港飛檳城,Cape Town,倫敦,悉尼,多倫多全部都係國內航線,而全球最長國內航線係QF 9 LHR - PER

檳城同香港一樣都係有一批歐亞裔人口。

同埋有峇峇娘惹人,係華巫人通婚嘅後裔,即係混種人。男嘅叫峇峇,女嘅叫娘惹。

順帶一提馬來西亞有種菜系叫娘惹菜,係用左馬來西亞香科同食材嘅中菜,而檳城娘惹菜有啲料係泰國入料同埋招待英國人,所以係混合左泰國同小小英式風味。
下一張就精彩了,正式開估之前講啲背景資料,係關於南洋華人。

呢張係講清廷同革命黨在海外博奕,檳城因為南洋華人多所以兩邊都放左大量人力物力。

自古而來海外僑民對本國政治有好大影響力,因為海外僑民可以令海外政權調整本國政策。香港同英國歷史淵源亦令不少香港人同高官資產去晒英加澳紐,所以英加澳紐台灣對港政策係同美國對港政策有同樣影響力。
(當然我覺得日本對部分港人出入境管制都好大影響力,因為我都解釋唔到香港咩政治立場大部分人中意去日本
如果香港歷史博物館有塊展版寫海外港人要咁寫:
2019年,納粹中國因逃犯條例令香港人反抗。因覺察到海外港人支持的重要,G20團隊發動登報攻勢,在各國登廣告聲援香港。此外,我要攬炒團隊和海外香港公民等於英美澳紐加台灣等國組織遊行示威,向各國表達民意。香港眾志亦長駐華盛頓,游說美國議員。同時,中國政府察覺到海外重要性,派出不同政要到美國進行lobbying。不過派出的官員其後被美國狙擊,進入首批制裁名單 不過中國稱霸的陽謀令海外各國十分恐懼,所以中國沒有真正盟友。同年十一月,美國通過香港人權與民主法案,各國緊除其後反制中國,當中以英加澳紐的法案對香港影響力最大。最後2020(X)年中國於內憂外患下經濟崩潰,中共解體,又名支爆。

想睇嘢食介紹
陸續寫緊
啲野食種類多到我諗一個人去半個月都食唔晒

樓豬今晚開post
繼續寫呢個
無去怡保
Lm
跟住就講日佔時期,同埋獨立前夕。

我都想又飛
跟住就講下獨立後發展,同埋講下工業化咁。(偷懶唔寫咁多)

去到2008年檳城Georgetown攞UNESCO就成為左旅遊熱點。

跟住呢個館第二part係模擬啲痴線情景比你影相,如果多人就好好玩,個到啲staff都好熱心幫你影相。不過我一個人去就影幾張就算。

樓豬太靚仔 唔出樣廢事嚇親人
btw聖誕連豬連狗好可愛

行完時光隧道就出返去行下海邊。近舊關仔角鐘樓呢邊係以前英國殖民時期政府機關,所以有好多英式建築,同埋關外資事嘅好多都開呢度。

啱啱行經嘅高等法院。

英國文化協會

一間英式餐廳,樓下係7仔同subway,subway售價同香港差唔多。
推post 瞓醒繼續

仲以為爛左尾
前幾日考final
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞