[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
Day 4 (21/5) Penang Museum and Gallery (原定) -> 成都茶室 -> Penang Hill -> 汕頭街夜市
打左咁多廢話終於去到Day 4,希望上面啲文無嚇親大家。 呢篇決定打得刺激啲。
一如既往都係十點幾十一點起身,行完景點就去食lunch。呢朝想去檳城藝術館感受下藝術品味,於是開始起行。

牛干冬街行上小小就係愛情巷,之所以叫愛情巷係因為呢度以前係比水手軍人叫雞 出火尋歡嘅地方,有另一個講法係呢度以前係收埋情婦而命名。 (都係用嚟出火)

宜家因為城市活化,多左好多壁畫比人打卡,為檳城充滿活力。而呢度叫得Love Lane就比較多愛情相關展覽品。

同時呢到宜家係酒吧街同有好多hostel,夜晚隔條街牛干冬街愛情巷就旺好多,好多酒吧比啲西方遊客係到飲酒。飲完酒咪返酒店繼續談天說地打友誼波

不過台長唔好夜生活同埋唔中意同無能力一夜情,同埋無女朋友所以無咩野都係出返去先。

跟住就路過一間中學。

馬來西亞啲教育好奇怪,華人同馬拉人係分開返學。呢個係一間馬拉人男校,唔知大家中學過成點?我行過嘅時候佢地放小息,佢地小息都係好似香港啲中學生咁玩下喪下,你追我逐,gup下女咁。不過馬拉啲女唔靚 我知道有啲人中學好刺激已經上埋床,不過台長過得不如意,成日同人言語上開片,同埋比女請食檸檬糾纏左好耐喊死我,跟住又要搞Concert, Ball同Grad Din搞到屌晒老母,所以中學之後我唔上莊唔再搞活動,疊埋心水去旅遊同開拓下自己視野,做個自由的台長。
今日先發現
馬拉(kl)uber 十個有十個都俾中共洗咗腦
聽佢哋講兩句後意見後我都廢時吹落去

馬拉市面乾淨有序但公共衛生差到痴線 連klia 廁所都有陣臭味 女友話好濕好多尿 根本係所有人嘅衛生意識都差

泰國市面亂 路邊電線杆多到做到旅遊打咭位 街又臭 但廁所超級乾淨

睇唔透
越南廁所都好乾淨
馬拉Grab去機場個程個uber係比較正常嘅華人
華人個套天朝管治下唔理政治無外力影響啲公民政治觀咪咁
聽過賣豬仔年代既陳年故仔 果個年期舊城最出名既g竇區係新街 (孫大砲個基地後兩條街既街口位
好似話當年七成既g都係果邊落船之後做生意. 去"新街"係當年班豬仔去食"新g"既暗號 久而久之果斷街口位就變咗叫新街

好似宜家毅進仔好大聲咁話食海底撈 我覺得都係叫雞暗號
咁行多幾分鐘就到個博物館,不過佢入面維護所以無開到!?佢話啲展品係Georgetown嘅另一面,咁個時陽光充沛好撚曬所以我唔想行就返酒店附近食野了。

其實佢入面啲展品無咩特別,都係啲歷史展品,文物,畫呀之類。

行行下中途入去一間紀念品鋪睇下,順便涼下冷氣。返到酒店附近已經一點,見到隔離間成都冰室有得食蠔煎,於是就入左去。
成都冰室係汕頭街同食老虎炒粿條個條街交界。

去到個時係一點鐘,整蠔煎檔野係到準備緊,佢話半個鐘後先開檔。咁我返左入酒店坐陣先。咁因此實在太無聊,我決定同東主個女吹下水。佢望落似中學生,想知佢點解日日咁得閒睇鋪唔洗返學。 問完先知原來佢讀完中學之後就無再接受教育,出嚟幫手看鋪。馬來西亞啲華人好難升大學,再加上啲赤納粹媒體洗腦,令佢地普遍對世界有錯誤認知,好似有啲藍絲咁,簡單啲講係班快樂的傻瓜。 傾傾下差唔多夠鐘食飯,咁我就行返去成都冰室,順手online check-in埋兩日後國泰返香港航班。

坐低叫杯野飲之後就有條友向我sell份蠔煎,我就要左份細蠔煎,盛慧11馬幣,跟住叫多碗粿條湯就正式開餐。
首先嚟嘅係粿條湯。

其實粿條湯即係湯河粉,不過呢檔嘅粿條湯係比較特別,唔係平時檳城食開個啲。呢檔粿條湯係mix麵底,碗野都比較多豬肉。所以呢個粿條湯比較濃味,湯頭有豬潤令到成碗野好有鮮味。
跟住上碟嘅係新鮮滾熱辣嘅蠔煎,蠔煎嘅馬來文係O Chi。碟野啲蠔係比較散,望落似炒野,唔同係香港潮州鋪同台灣食到個啲,係一塊餅咁。

見到佢倒粉漿落啲蠔到煎,個蠔煎起晒火咁場景好似火焰牛柳咁好重火侯,所以呢個蠔煎係好好食,啲蠔都幾新鮮同埋都足料。
不過食食下有個乞丐入嚟乞錢,問我可唔可以比5 MYR佢。咁我一睇就知佢見我遊客樣想呃飯食,當然彩佢都傻,一野車埋去話no money la on9。點知呢條友知我醒水呃我唔到,跟住發爛咋屌9我話no money? How come you have money eat this.我啲錢點用關你撚事咩,我決定無視佢繼續享受美食。 佢見到自己成個on9仔咁最後敗走。跟著個店員望一望我,暗示條友成日嚟呃錢。
食完之後仆你個街無啦啦落雨,南洋啲天氣真係痴撚線,都係返酒店瞓晏覺。
瞓醒已經4點鐘,呢個時候仲係落緊小小雨。
咁我慢慢落住雨咁行去巴士站,今次坐巴士去纜車站上升旗山。

檳城州是有巴士的,佢啲巴士劃一2 MYR,佢有唔同巴士線去檳島同北海唔同地方,係光大樓下巴士站坐204可以直達升旗山纜車站。
等左一陣就有車,我去左個窗口位坐,咁都係落住毛毛雨。
落住雨令我覺得有啲鬱悶,咁啱見到前面有對情侶。 早幾個月先處理完啲關係,放低我女神,我內心係到哼住呢首歌,呢首歌真係好配合到個心情。 (我都係聽住呢首歌打呢篇)
https://youtu.be/4-85jDmMQNo
行多陣終於好天,唔洗驚上到山仲落雨咩都影唔到。

由喬治市行出去,周圍比較荒蕪。

再開前啲,架車去到一個屋邨,好多人係呢度落車。

望真啲,彩虹邨嚟嘅?啲公屋好似英屬香港起落個啲。 好有以前香港個種味道。
架車係去升旗山山腳,不過我早幾個站落車,因為我要去一個地方食野先上去。
落車呢個地方叫亞依淡,呢個地方遠離都會區所以感覺好似鎮仔。

咁我今日主要去食亞參叻沙,亞參叻沙同我地香港見到嘅叻沙唔同。香港常見嘅叻沙係白咖哩底,落左椰奶,食落去有奶香。亞參叻沙係另一樣野,亞參叻沙係酸辣。亞參叻沙用左魚湯,而碗野嘅酸味來自亞參片同亞參膏,分別來自亞參果同羅望子。上菜之前仲會加檳城蝦膏同埋一啲香草,其實口味有啲似泰國菜,都係偏酸。我諗住去呢間食,亞依淡巴剎叻沙係檳城最出名。

不過去到竟然無開門。明明google map寫7點先收鋪。

咁我最後直接去坐纜車上山。
緬甸廁所極乾淨
連巴士中途個D休息站都好乾淨
我個陣都係搭車去升旗山
同你感覺一樣 好香港feel
你一返嚟呢個post就變得活躍
你冬眠醒返當然開心
btw 亞參叻沙係呢個樣。

呢篇文詳細講解檳城啲飲食文化,都係講下檳城飲食係馬來人,華人同印度人係檳城共治一爐之後再加啲泰國同英國元素嘅產物,地理因素,殖民統治,人口經貿往來等煉成嘅產物,得閒可以睇下。
https://www.thenewslens.com/article/94521

繼續升旗山之旅。
我食唔到亞參叻沙之後就行去坐纜車上山。

檳城啲巴士係咁嘅樣。

其實亞依淡仲有個地方叫釋迦牟尼樂園極樂寺,就係相入面呢度。

極樂寺係東南亞最大嘅佛教寺院,不過佛教寺院香港都有,我無咩興趣行,所以就skip左。
咁行行下見到有個女人係到放狗,咁佢見到我就自動指左呢個方向。

我估佢見我係遊客,就直接比左Penang Hill個方向比我,跟著我問佢"Penang Hill?",佢話"Yes Yes"。
呢個就係熱心指路嘅路人與小狗。

繼續行,向升旗山方向行啲景色好似新界鄉村。

前幾日衛塞節啲banner仲未拆。

終於去到升旗山。
跟住我就坐纜車上山,張飛就比左30 MYR,四點幾五點無咩人可以唔洗排隊上山。

開車了,佢個設計好似香港山頂纜車咁。除左纜車之外遊客可以行山4個鐘行上去。

升旗山同香港半山區一樣,以前都係英國達官貴人住嘅地方,所以去到宜家都有別墅。山下士兵用旗語傳送訊息,所以叫升旗山。
上到山睇下地圖先。

一上到山真係暑息全消,仲有啲涼。英國人真係識歎。呢到同時係生態植物園,有行山步道。

不過上到山有個好大問題,好大霧咩景都影唔到,連日落都影唔到。

調返轉用影纜車站。

山頂纜車。

英式別墅。

行左去第二個位影,有個位係360度睇曬檳城全境,不過真係好大霧。

本來預計幾時百國聯軍 係睇中亞幾時有動作 因為集中營問題 哈吉國民對中國好大怨氣 (哈吉人好多親人係住中國,佢地全部入集中營你估班軍人無反ChiNazi情緒?) 佢地會迫政府 同埋美/俄/土想出兵借哈蕯克開口打響第一槍係有道德光環 (解放集中營) 可以留意下美俄土耳其喺哈/吉/阿富汗 (同東突最近美國基地係阿富汗) 有無大量增兵 有就差唔多開打
...
我估2個月後中國內戰 香港最後會成功加入西方自由世界 (香港太多西方國民同金融中心加上南海北部同中國邊緣,美英會大量駐軍香港)

失控了 中國各地政府開撕 開裝甲車互搶物資
https://lih.kg/eRyoRS

Pompeo 之前外訪中亞
美國做緊軍事上準備執中國手尾 中國瓦解跟國際條約英國暫緩執行聯合聲明 進駐香港 (無左中國仲奶乜共)/美國軍事佔領香港
所以留番條命睇支爆
仲發緊大中華帝國夢自己睇路 2個月分分鐘比多佢 可能3月已經開打
咁我覺得大霧就行下升旗山。
升旗山本身係植物園,有幾條生態步道。

行到附近有個大廣場。

隔離有講關於纜車歷史,呢條纜車係斜過香港個條。

行上個小山坡有個印度教廟。

做得制高點當然有炮台。

仲有無水嘅珍珠。
電腦無啦啦up唔到相上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞