[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
罰你去番Day 1睇
KL多人飛
KA 4班A333 Air Asia 2班 (?) MH 4班 B738
跟住我又繼續行返本來間屋個條分叉路,行落去係炮台。
行行下見到啲屋仔模型。

頭頂上面有陷阱,用嚟壓死侵略者。

隔離係地下隧道。

6" 口徑大炮炮座同英軍營房。

陷阱區,防止敵軍偷襲。

呢個係一個炸彈。
第一次去KL定檳城好啲?
檳城
KL比較雜
上年去左,都幾鍾意檳城

咖央多士
多春茶座
我上次去冇開
一直都想食
要早啲去,好多人排隊,我排左半粒鐘
KL好悶
茶座係咪廣東式飲茶

去馬拉最有印像就係怡保芽菜雞...佢隻豉油隻味好奇特

仲有馬六甲個沙嗲邊爐

同埋唔知邊個同我講馬拉有個不明文規定...食野一定要叫野飲
馬拉芽菜係靚
茶室係靠野飲收錢 food stall (你當係food stall加盟茶室,之後食野講) 啲野食錢自己袋 茶室收好少或者無得袋 後來呢個規矩延伸到所有食店
原來係加盟抽水費
跟住行去啱啱爬上去個到,原來係防空炮同空氣井。

跟住去左另一面睇戰壕。

再後面係war game場

呢個係一個地下水箱。

無啦啦出現呢啲壁畫。

處決壁畫
去營房區之前上左瞭望台,景色唔錯可以望到檳威大橋。又係時候打雀鏡出場。

跟住落嚟係營房區,本來係比英國印度士兵住,宜家用嚟展覽戰時物品。

軍事監獄

廚房

唔係講笑,呢日天氣好好,好撚曬,同埋叢林好焗。我行到成身濕晒,終於明點解啲人話濕熱天氣會病。
I'll be holidaying there over the christmas holiday. Can't wait. My brother went on holiday there during the Easter holiday. He said it lived up to his expectation
跟住入左地下隧道,其實係地下通訊中心。

隔離係高級軍人營房

終於行完了。好!撚!熱!行完會見到紀念品鋪。

真係頂唔撚信,買返罐大馬國民飲料100 Plus先。

飲野個陣有個大馬阿叔過嚟吹水,原來呢日係衛塞節,係大馬長假期。佢係由KL揸車去檳城玩。
Penang (Georgetown) highlights are various food with different taste and style. Also the graffiti and the view of Chow Jetty and Penang hill are great. I think Penang is one of the best travel place in the world, in terms of CP value. With same value of money Penang can enjoy high quality food and service.

Although the weather is crazy, and some ethnic Chinese Malay have 0 sense in politics

War Museum路線

Btw 原味100 Plus飲起上嚟似寶礦力,香港好似都有不過mark up起碼300%
啱啱體驗完叢林天氣之後就返酒店沖涼先。好撚多蚊咬 (交通無特別講就全程Grab)
沿途景色

今晚就係住呢間Kimberly 24,喺汕頭街,隔離就係夜市。呢間野應該係民居改建,張床有啲似日式瞓地鋪。話說檳城好多旅遊設施係民居改建,旅遊業真係一條永遠好水喉。 (今次比女神拒絕完好耐心灰,唔住多人房,比貴啲要私人空間)

Reception係東主個女,咁一開始就brief下間酒店有咩設施,啲野點用咁。本來用普通話溝通,不過我攞本特區護照check in之後,佢同我講:其實我識聽廣東話,你都係用廣東話講野啦。
一路上房擺低行李就一路講下野,佢見我係香港人就問我有無睇TVB。 我嘅反應係->->->->
跟著當然係分享下TVB有幾垃圾,介紹佢轉台Viu TV。
TVB其實對海外華人好大影響力,而佢公然於不同國家做維穩機器作新聞,幫納粹中國呢個最大恐怖主義國家,做文宣打手係應該受Magnitsky Act制裁,與ISIS同等。(我諗幫ISIS做文宣都會當係ISIS,諗得明呢個道理就明TVB應該有Magnitsky Law招呼)
你講完tvb垃圾佢有無西面
佢:
打左行程半日已經就嚟page 4
I'll be holidaying there at Easter. ik counting down the days until I fly over there. My cousin will also be vacationing there over the Christmas holidays. My brother went there on vacation over the summer holiday which came up to his expectation.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞