[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
今日有普天同慶好消息所以決定開始寫新遊記沖喜。
咁我返到香港開學之後,就比人惡意中傷,比人權鬥左成年。(睇嚟上個trip去Turku祈禱唔係好靈同埋要搵intern,所以又無心機又無時間諗長途旅行。咁我4月頭見到大因航東南亞sale,(個時唔係篤航)諗下去檳城hea返幾日放鬆下,去食下馬來西亞野咁。所以就有呢個trip。 (呢篇遊記會大幅度講關於飲食)

To new readers: 我啲遊記係每篇都有啲關連,有時唔明我講咩可以睇番之前啲遊記
[回帶] 8日關島遊 [2018] - https://lih.kg/971935
[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018] - https://lih.kg/1091201

老規矩,除左人身攻擊同起底之外我咩都答。
行程:
Day 1 HKG - PEN (KA633) - Penang War Museum - The TOP Penang - 老青屋茶室
Day 2 張弼士故居 - Penang Time Tunnel - Penang Town Hall - Little India - 牛干冬街
Day 3 Fort Cornwalls - 姓氏村 - Georgetown South - 老青屋茶室
Day 4 (朝早行程無撚左) - Penang Hill
Day 5 Alor Setar Day Trip
Day 6 PEN - HKG

Highlights:

正式開波
樓豬去咗平行時空
今日何妖
平日我有幫手的
同埋我都係拖左6個月先打
識樓主真人
超靚仔高大

我可以做證
佢呢幾個月冇離開香港
仲成日放火打狗

呢個應該暑假前已經去咗
Day 1 (18/5) HKG - PEN (KA 633 08:15-12:05) - Penang War Museum - The TOP Penang - 老青屋茶室

呢日要坐早班機飛檳城,咁我就趁屋企人瞓晒覺凌晨4點半走。搭車出機場。check in 之後就入去影下飛機試下相機。
同時出兩架SQ?

AA B77W 由LAX飛香港

因航4款logo齊晒

打雀長鏡處女作---因城

仲有我隻寵物

呢隻野係關島遊記出現過,係叫Guamzilla (佢之後改左名)

關於呢隻野有一個傷心故事,話說我買呢隻野諗住送比女神,因為佢同女神好似樣。不過返到香港一排之後,
女神:我地都係唔好傾計啦,好尷。
過左一排講左一大段野,大意係: 我對你無feel,成日R水吹你估我唔知你暗戀我咩你搵過第二個吸引你嘅人啦bye
(你估呢段野我無經歷過會打得出咩: )

(向女神表白對話示意對話:
: 其實我中意你好耐,可唔可以做我女朋友
: No
: )

從此之後我地就無聯絡。
咁呢隻野我問朋友T點算,佢話:留畀自己
咁呢隻野從此以後成為我嘅吉祥物陪我周圍遊。

影左一陣就上機了。因為呢條線唔係premium所以要出outer bay上機。
點解都係KA 飛KUL有得去gate 70上機。

出Outer Bay影下飛機先。

超靚仔高大係真
我唔鼓吹暴力 都係做冷氣軍師用念力屌死中共
放火打狗呢啲咁暴力嘅野係baby kingdom 香討先做
留名
機票幾錢?
多謝由第一篇支持到宜家
咁平

之前第一次馬來西亞想去檳城,最後去左吉隆坡,悶撚到仆街
承蒙隔離航空討論區厚愛,幫我check左KA633係A333,唔洗坐細機。

RR Engine

上機了

跟住起飛了。

起飛左一陣空姐就派餐。睇嚟今日空姐心情好好,無咩西口西面。話說呢程機KA Crew係全程用廣東話serve,睇嚟本身HKG同大馬啲客support到A330,唔洗靠轉機客。

開箱時間

呢個餐係海鮮炒烏冬,好撚好食。個豉油汁夠味又唔會話偷工減料。最估唔到係個包,完全唔係亞洲出品啲垃圾包,加熱過夠晒鬆軟。

食完睇下馬來西亞

3個幾鐘話咁快land,下面係檳威大橋。

降落了。

一降落,個機長話: Now the weather is 33 degree Celsius.... 我心諗,仆街了,咪即係比陽光玩同陽光玩遊戲?

唔理了,入境先。東南亞啲機場都係呢種設計。

機場係旅客第一門戶,一落機就見到檳城歷史同以前啲相。

係架飛機到某個領隊話,馬來西亞啲海關好慢,行李有排等。所以我慢慢行去入境counter。個領隊講漏左一樣野,啲immigration做野都好慢.....
等左好耐先入到境。
Anyway,

CX 3月尾4月有東南亞sale 始終5-8月香港人唔係好想去東南亞
推,睇下有咩好食就
檳城有冇得驗身?
驗身?
驗身?
馬來西亞英聯邦醫生但醫療費平好多
大馬政府最近搞緊醫療旅遊宣傳
同老豆老母係咪不宜自由行
呢點睇人
馬拉真人有無網上五毛打手咁奶共?
Errrr 親共個啲我覺得係受華教同tvb影響
我會話一部份係接收錯誤資訊嘅迷途小羔羊 eg 中國報呢啲親中報章
有啲我估真係奶到痴痴地
檳城民風純良 佢地都係比共狗帶往錯誤方向
都有華人唔係親共
(至少 KL搞到反中集會)
坡狗高學歷親共係人揸

成因詳解
http://jackyhtlim.blogspot.com/2019/07/Malaya50Cents.html?m=1
eg 家長極度親中 唔識遷就 煩膠 成日亂X咁嚟 出去丟假係唔適合
(我特登寫親中唔寫深藍 深藍有守規矩(權威)撚 呢啲出國問題不大 親納粹中國會有機會發表不恰當言論然後成家變成華記)
咁我又無
應該唔會咁
我諗住佢啲公共交通工具
同埋人地話治安好似麻麻?

btw 留名
Penang唔算差
KL雜啲
交通有grab能解決一切問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞