[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
[花絮]
落機之後我無即刻返屋企,因為幾個鐘之後我會接機,今次接嘅係朋友K。佢係我第一篇遊記已經出過場。
不過我其他friend睇完我地打乒乓球嘅片話我地打得好廢,要過去關島教我地

[回帶] 8日關島遊 [2018]
https://lih.kg/FiLqLV

咁幾個鐘後先接機,我就去一去T2先,宜家已經被拆。

View Deck係T2,宜家機場係無View Deck。不過望飛機個景觀一般般,比T1遮左啲。

另一面係港豬澳大橋。

焗住要開打雀鏡影,不過一來打雀鏡唔太識對焦,二來開始天黑,三來呢日多煙霞。 比起其他hub airport,HKG比例上比較少flag carrier嘅飛機。

HACTL貨機。

(未完)
我行去另一個角度影,呢個係港豬澳大橋出入境大堂。

機場Marriott酒店

呢度望過去係屯門。

望返返去機場。

開始天黑了,機場同因城都著燈。

個天黑左一邊另一邊未黑。

夜晚的機場週圍。

入夜後的機場。

同公仔一齊同香港機場T2 say goodbye。

T2除左廉航Terminal同譚仔之外,佢仲有個航空探知館。臨走前影下飛機先。

Daily Crash 10-30

B707

空中女皇

Concorde

B787

A330

垃圾機A380

個探知館有講啲飛機原理,同埋航空史,係幾有趣,不過都係要比人拆走。

(未完)
明天繼續
咁我去完T2見證埋T2最後時光,就返返去T1接機。T2真係機管局失敗規劃之作,用左十幾年就拆,完全係倒錢落海。
返到T1有個friend嚟左,我同佢行陣機場吹陣水。平時去機場都係9衝安檢入Gate,所以我地係Check in Counter行左陣,扮自己有得上飛機去旅行 其實主要想睇下CX作為地主個check in counter有咩特別,因為我見過SQ EK個啲係主場嘅check in counter有特別野。

結論係因為土地問題,CX Premium Check in個counter雖然係幾優雅,應有嘅element都有,但是個空間感一般般,以一個Premium Passenger而言有小小壓迫感。有機會都想坐下重光後嘅CX 無敵組合 嘅premium class。
希望有下次坐CX。

最後,朋友K由地球另一邊坐左十幾個鐘頭返嚟,佢因為行李無位所以著住大褸返嚟。 大家可以見到佢非常喜歡打扮,係一個商務客嘅衣著落機,唔講以為入左CX F Lounge歎左陣先出嚟。我就喺南洋度假返嚟所以衣著就是旦啦。

Budget Plan
Hotel 60 MYR/Night + 6% GST
Transport 120.4 MYR
Entrance Fee 177 MYR
Food 181.2 MYR
Air Travel 2055 HKD

酒店方面,雖然朋友A話Kimberly 24啲燈光望落有啲恐怖盞燈暗啲姐同埋黃色燈,其實我覺得ok,張床舒服同埋地理位置好,方便下午返酒店避暑瞓覺,同埋東主一家都係好人。當然,對羊教授住個間有錢大家可以試。

交通方面,我Day 5比人抬價左一程先咁貴。 Grab 對我地本身唔貴,PEN 出市區Georgetown大約20 MYR一程,你call車前會睇到價錢,同埋內置通訊軟件,簡直係南洋神器。除左call車之外,你可以用嚟叫電單車,外賣etc。

食方面,去南洋可以試下土豪係咩感覺。我會話夜市,Food Stall 10-15 MYR可以食到兩樣主食(炒粿條, 蝦麵, 咖喱麵呢類),正常應該飽。食海鮮,娘惹菜就貴啲啲。

機票方面,南洋熱門航點直飛應該來回1000-1500,CX直航係咁上下~2000 HKD。
咁去得南洋就當然係度假,玩樂我無咩洗費,我同個intern同事朋友Y分享旅行經驗,我話我由夜晚11瞓到朝早11,跟著食下野行下返去瞓晏覺夜晚先出返嚟,跟著佢個反應係呢個樣:

手信
檳城手信我買左肉骨茶,同埋MyKulai Curry Mee同Prawn Mee。呢個牌子係攞獎。肉骨茶已經比我屋企人拋左去黑洞,所以淨係講Curry Mee同Hokken Prawn Mee。包裝係呢個樣,麵餅係公仔麵,未食過馬來西亞野未必慣,因為都幾辣。

Curry Mee係咁嘅樣,Curry Mee個湯包有兩個,一個係奶粉,要凍水落如果唔係好難溶,另一個係檳城蝦膏。呢款麵係比較辣,係正宗馬來西亞風味,不過始終同檳城食差啲。

Hokken Prawn Mee就係呢個樣,老實落左檳城蝦膏個成品差唔多。呢個係好有蝦味,湯底煮出嚟同檳城食到差唔多,好有檳城感覺。都係好有蝦味,有啲辣不過越食越上癮。我仲攞去做邊爐湯底。

全篇完
你咁遲先上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞