[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
行過見到塊牌,香港甩下甩下咁,代表住香港將來風雨飄搖?

呢啲旅客地方都係有呢啲愛情鎖,不過我都係缺乏愛,見到呢啲無咩感覺。

情人節決定打快啲
行完升旗山之後就行返去觀景台個邊,呢個時候霧氣都逐漸消散。

又係時候幫寵物影相。

突然間啲雲又係唔知邊到出現返。

用打雀鏡影嘅威省工業區同埋山下啲屋仔。

話咁快就開始天黑,無得睇日落真係

夜幕低垂,山下開始變得燈火通明。

去到夜晚,咁我一開始唔識影夜景,就開左閃光燈影。

跟著就有個白人青年走過嚟教我,佢話:你咁樣唔得ga,你要拉低個ISO同較細個光圈先得。我本來由變做

檳城啲夜景係幾好睇,由升旗山睇落去係燈火通明。唔似日本啲所謂夜景除左函館之外得個吹字。不枉我由5點影到9點先開始落山。
今日情人節我非常得閒,所以我決定加快進度,打完成個Day 4。
影完之後我就準備落山醫肚,咁夜晚個觀景台會自己變色。

纜車飛係咁嘅樣。

上車了,纜車坐車頭衝落山嘅視角好刺激。

落山嘅車站係咁嘅樣。

落山之後就坐尾班巴士返去光大,有個的士佬叫我上車我不了。 成車得我一個包左架巴士仲好。返到光大之後就落車行返去Kimberly 24。

今日最後一篇
呢晚就去酒店最近嘅汕頭街夜市食飯。汕頭街最出名係四大天王,即係權記鴨粥粿汁,天皇雞腳粿條湯,炒粿條同埋四果湯。
咁我諗單憑舖名都知佢地賣咩,佢地都好耐歷史,而口碑都好好。 唔講咁多即刻去相。

去到夜市已經十點,咁我就打包外賣拎走。
首先出場係天皇雞腳。

天皇雞腳其實係滷雞腳,佢個汁膽用左好耐,同埋啲雞腳用左好長時間煮,煲到淋晒好有骨膠原,同埋雞腳好入味。可以話係人生中其中一個最好食嘅雞腳。最緊要係好平,3馬幣有一大碟。呢間除左雞腳之外,仲賣滷汁雞翼,雞脾同粿條湯,我見啲粿條湯都好抵食,好似5馬幣內有交易。
跟住出場嘅係炒粿條。

呢碟野本來無蝦,加蝦要加成3.6 MYR。呢個炒粿條配料得芽菜同蛋。呢碟野我睇住個師傅即炒,所以好有鑊氣,不過碟野唔係好夠味,炒粿條個汁唔係好夠鹹,而無螄蚶係差咁啲鮮味。我覺得落返兩粒鹽好啲。
最後出場嘅係鴨粥粿汁。

鴨粥粿汁其實係滷鴨汁,配鴨肉,滷豬雜(豬大腸,豬耳,豬血等)同埋滷水蛋。鴨粥粿汁可以配飯,粥(濕啲嘅飯) 同埋粿條。而呢到啲粿條係一塊塊,我覺得口感一般般,配粥應該比較入味好食啲。
最後我太飽,同埋唔中意食糖水所以無叫到。其實四果湯係四種蔬果煮埋一齊嘅糖水。 想睇用碗裝係咩樣嘅可以睇下面條link。
https://sinpeigoh.com/2015/01/09/kimberley-street/
上面個3碟野盛惠20.5 馬幣,係香港淨係食到大快活嘅價錢去檳城可以開到大餐。
Day 4完
個鴨好似好伏
日本夜境我覺得skytree OK
夕陽等到黑好靚
但東京太石屎森林太密集

香港維港其實無咩得輸

暫時最好印象係艾菲爾鐵塔望落去既夜境
日本個啲三大夜景 吹得太大
東京一線大城市有返咁上下
果三大不了
不如夜晚既鄉下地方仲正
鴨粥粿汁個湯好有鴨味 用膠袋裝所以望落伏姐
喺正式開始Day 5之前講小小馬來西亞歷史。
我Day 5過左隔離吉打州玩,馬來西亞啲州其實係一堆有主權嘅王國。以前英國無直接管過馬來西亞,係用保護國身份睇住馬來西亞。佢直接控制檳城,馬六甲同新加坡。馬來西亞啲州係幾個主權王國聯合一齊,所以佢幾個州係有自己皇室。
好似有幾個州以前係暹羅藩屬?
北大年個堆,所以北馬來西亞飲食撈左啲啲泰國元素
Day 5 (22/5) Penang Sentral - Alor Setar - 稻米博物館 - 新汶玲飲食廳 - Kedah State Art Gallery - Kedah Royal Museum - Alor Setar TV Tower - Penang Sentral - 牛干冬街
呢日一早起身就走去隔離州玩。不過一起身就落好大雨,大雨到好似黑色暴雨咁。本來諗住瞓多陣唔去咁遠行下北海算,不過買左巴士飛就唔想浪費,就照去。場雨大到把遮都擋唔到雨,搞到我成身濕晒。 (無圖呀,咁大雨影唔到相)
去到碼頭終於落完雨。

跟著我就上船去北海,去北海呢程免費。

開開下去到海中心天氣突然放晴,個雨雲淨係落係檳島。大佬呀,南洋啲天氣唔好咁癡線得唔得。

個船程繼續,我就影多幾幾張相。

脫華入歐 唯一出路 (1)
中國瓦解將會成為事實,而香港將永遠離開中華地區,無論係文化上同政治上。香港文化我認為要脫離大部份中華元素,包括儒家。

先寫左最有爭議性嘅儒家。儒家為亞太區帶嚟大量問題,佢個種階級觀念為人民帶嚟奴性,分分鐘令國家陷入政治危機。講個故事:
有個日本社蓄住千葉縣 (佢份job真係低級工種) 佢每日要坐特急車來回東京都 佢發燒,但係因為日本植根已久嘅階級觀念 (自己諗由__演變出嚟) 佢上司叫佢繼續返工 咁佢發住燒返工7日 之後佢頂唔順直衝醫院話自己武漢肺炎 結果佢真係武漢肺炎

同埋有無發現普遍受儒家同中華文化影響嘅地區普遍比較唔開心?呢啲地區嘅人要應付佢地唔應該應付嘅階級壓力同埋儒家製造嘅社會問題,令佢地比較大壓力而唔開心。人生存其中一個目的係快樂,而係我眼中儒家只係用嚟比有公權力同長輩壓榨嘅藉口,同埋係製造fail state同壓迫嘅來源。(中國,日本,新加坡有好大潛力做fail state,未來十年地球亂局分分鐘係來自遠東地區,你話走去越南中亞中東南美避難兩三年後可能唔係笑話)
延伸閱讀: https://youtu.be/FYZj3NnEMho (29-54分鐘)

有人話儒家本意唔係咁,不過係執行有問題,改左佢就得,洗唔洗廢左佢咁激進。我想問呢啲有公權力加持嘅野你點改?公權力唔會放棄呢啲壓榨工具,同埋植根千年嘅思想點改,人性嚟。同埋佢嘅遺毒已經蓋過佢嘅好。改善佢根本唔現實,只有徹底廢除儒家思想,人類才會得救。共產主義都係同樣問題,願景太美好,但係現實根本唔撚得,佢嘅下場係抽走啲有用嘅野之後垃圾桶見,儒家下場都係一樣。
Btw 好慶幸身邊有大量鷹派朋友
脫華入歐 唯一出路 (2)
文化上中國排斥世界。中國自稱天朝,視自己係世界中心,當"外國"係自己附屬國,要定期進貢。所以中國喺簽南京條約之前無外交可言,宜家都係戰狼式外交。現今世界概念係各國平等,中國係視其他國家係自己奴隸。(所以搞到連登仔唔識外交,外交唔係口講就係,要睇埋實際行動,真正做野正常唔會大聲講,除左中國) (除左宋因為國際形勢啲外交正常啲)

中國人好種族主義,佢視所有海外華人同中國土地生活嘅原住民係中國人。中國人唔多唔少都有華人(漢人)至上嘅觀念,以前視北方蓄牧為低等人士。鬼佬,阿差呢啲稱呼側面認識左漢人至上。宜家啲藍屍好中意搵世界各地嘅柒野笑,同中國嘅"好野"打飛機,就係漢人至上主義作崇。(同埋神化左中國,下唔知幾多篇講) 老屈美國武漢放毒又係血統論,大佬,美國係移民國家行種族共融,亞裔非裔拉丁美裔猶太裔乜都有,你走去話一個大量有色人種國家放生化武器專殺亞裔?當人白痴咩。中國自古以來係血統論國家 (除左唐,唐皇室係中亞人混種),而分辨香港人係靠文化信仰。香港有原住民,逃難華人,有南亞族群,有新移民手足,有英加澳紐人,係忠於香港價值令呢班人成為香港人。所以香港人同中國人身份形成唔同,唔會共融到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞