[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
我就去左牛! 干! 冬! 街! 食晚餐。

牛干冬喺福建話解牛棚,呢條街以前好似宜家屯門咁係泊牛嘅,宜家都仲有個牛棚。

牛干冬街去到傍晚開始係夜市,我6點幾去到都好多人,要等位都要企一陣,多人到有時係人車爭路,同埋呢個夜市出名嘅野比較平。 不過有啲檔要夜啲先到,大約7點先開檔。牛干冬街夜市都好多野賣,基本上檳城人日常飲食都喺到買得到。

我見咁多人,同埋得自己一個唔係咁方便就決定打包返酒店食。

返嚟個陣見到啲好特別嘅餐廳。唔知呢種麵食落去係咩感覺?

返到酒店了,開箱時間。佢啲外賣好特別,用膠袋袋起食物之後用尼龍繩索實。如果要飲野就用飲管篤穿個袋之後飲。

牛干冬街夜市有咩好食呢? 我得一個人叫得一兩樣野就要收皮了,都食唔晒。所以決定借用人地blog嘅圖片介紹。
Credit:
https://venuslin.tw/2013-12-27-2429/
http://bajenny.com/blog/post/40180297-%E3%80%8A%E5%B0%8F%E5%A7%91%E9%81%8A%E8%A8%98%E3%80%8B%E6%AA%B3%E5%9F%8E%E7%87%95%E4%BA%AC%E6%97%85%E7%A4%BE%26%E7%89%9B%E5%B9%B2%E5%86%AC%E8%A1%97-%28lebuh-chu

牛干冬街最出名係雲吞麵。聽到雲吞麵,可能會以為香港都有啦,檳城雲吞麵有咩咁特別? 檳城雲吞麵有湯同撈兩種,而檳城撈麵唔係乾撈。佢啲配料有叉燒,兩粒細雲吞同一粒炸細雲吞。啲麵質地幾爽,再加上啲甜甜地嘅豉油汁,撈埋食又香又好味。 佢地啲豉油係同香港唔同,甜甜地唔會話好鹹。 同埋真係抵食,大Size 4.2 MYR 。

除左雲吞麵之外仲有咖喱麵。呢檔野做左35年,佢啲咖喱麵落左椰漿,咖喱,魚蛋,蝦,豆卜,血蛤,豬紅等等。望落去好好食,同埋一碗~3 MYR。 (不過我另一日會食咖喱麵,所以無食到)

檳城有得食鹵肉,即係炸肉。其實就無咩特別。呢間係攞啲肉排隊去比老板炸,所以等好耐。除左賣鹵肉之外,佢仲賣魷魚蕹菜,豬腸粉之類。我就叫左豬腸粉。檳城啲豬腸粉係點檳城蝦膏撈甜醬,不過檳城蝦膏唔同香港蝦膏,佢係苦苦地,唔夾豬腸粉。

除左呢啲之外,牛干冬街夜市仲有炒粿條(上一餐食左),樂樂 (即係一串串野食攞去白烚之後加醬),Apom(即製捲pancake),月光河,沙嗲同埋粿條湯 呢到可以充分反映到檳城飲食文化,而highlight左即係台長推薦。好可惜我得一個人無女朋友無咩朋友一齊分享,叫左兩樣野就算。

食完就夠鐘沖涼瞓覺, Day 2 完。
加緊
btw 唔記得跟格式
Day 2 完

話咁快又到第8頁。
台長咁細食架咩睇唔出

入嚟睇龍龍寫真 發覺一張都冇好失望

mon post
6個鐘前食左幾大碟嘅炒粿條同鹵麵,唔係特別餓。
龍龍要瞓覺唔影相了。
你幾時多芽菜之後加辣
龍龍: 痴漢成日睇我
之前係檳城intern過一個月 好掛住個度d beehoon
仲有勁多cafe 全部野都好平
仲係day2...
正常的
無返一頭半個月都唔洗話食晒啲野
預計20頁以上完post

過左兩日已經第8頁
Day 3 (20/5) Fort Cornwalls - Ka Bee Cafe - 姓氏村 - Georgetown South - 老青屋茶室
第三日朝早起身諗住食早餐,就行去Sri Weld Food Court美食廣場Sri Weld Food Court美食廣場。 呢個food court有個好出名嘅檔,叫阿里椰漿飯,係食Nasi Lemak。

George Town啲人力車。

檳城啲坑渠。

檳城消防局。

近住關仔角又係呢種英式建築。

咁我去到個food court附近,點知個food court門口條街封晒嚟拍戲。

人地拍戲啲保安。

演員入場中

於是,我把心一橫,決定唔食早餐,等多兩個鐘食lunch。去附近昨日未睇嘅Fort Cornwalls參觀。
你去北九州玩成點
點解你飛完西歐又飛海參威又飛北九州又飛東歐

[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞