[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
咩叫6a遊客
外地睇唔到viutv
經YouTube睇?
大氣電波比中共買撚左真係好惡頂
樓主去到買電話卡定鴨記卡
檳城機場買
入境大堂右手邊一堆counter
大馬華文電視報紙好多共諜
hotel出面景色

跟住我就行去呢座野。

呢座野係Komtar,係Gerogetown*最高個座野,係大型商場加政府合署嘅混合體。今日嚟主要目的係上觀景台睇日落。不過未夠鐘日落就去行下商場window shopping下先。
*地理小教室:檳城其實係州名,最常去個度叫georgetown,而檳城仲有其他區例如butterworth,Bayan Lepas (機場個度)等等。

不過裡面好少人.....

死圖 中共打手皇天擊殺死全家
死圖 中共打手皇天擊殺死全家
click入去又睇得到
補圖先
hotel出面景色

Komtar商場

跟住就上去The Top Penang,佢係2017年翻新之後先由65樓僭建起多3層出嚟,同埋佢有skywalk,即係玻璃走道。

上去了,一開始佢有段片介紹The Top Penang嘅歷史。

竉物出場了

話咁快就日落

話說呢度有啲鋼索,可以行出去大廈外牆。

去到夜晚

個天黑晒隔住玻璃都影唔到咩,我就落返去食飯
The Top Penang上去之前都有一堆餐廳,不過都幾貴。我梗係去一個本地人常去嘅冰室食飯。
btw 小編今日生日,所以喺到講句Happy Birthday to Me。

今日決定開快車打晒Day 1。
馬來西亞冰室大行其道,啲冰室好似場主咁提供飲品,咁負責賣野食個啲"餐車"好似加盟店咁入去賣野食。我諗啲餐車會小部分比冰室。野飲錢會比冰室,而野食錢係比啲餐車。所以馬來西亞有不成文規定要叫飲野。 不過啲飲野唔貴,都係1-2 MYR一杯,同埋馬來西亞啲熱帶痴線天氣都令人想飲野。同埋間冰室旺唔旺係睇啲加盟店好唔好食。
咁檳城有好多冰室。今晚我去嘅係老青屋冰室,好多local去個到食。佢距離Komtar(市中心)要行一條直路15-20分鐘就到。

呢間就係
呢晚係衛塞節公眾假期,加上夜晚食飯時間所以好撚多人,要等位。搞到我好似那年十八個位毒L 咁,係到9企左陣。
咁跟著搵到個位坐,幫我落野飲條友又唔識英文。(佢唔係華人)跟住係到雞同鴨講。 

最後我決定放低個袋出去叫野食先。咁我決定食福建蝦麵。佢啲蝦麵好似我地車仔麵咁可以自己加餸。唔加餸就會係蝦湯麵,加啲蝦仔同蛋。佢啲麵底係油麵加米粉,佢地好中意Mix麵底。
有咩餸:https://kenwhitney.pixnet.net/blog/post/46074876-%E3%80%90%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E-%E6%AA%B3%E5%9F%8E%E3%80%91%E8%80%81%E9%9D%92%E5%B1%8B%E9%A4%90%E5%AE%A4%28old-green-house%29%EF%BD%9E

當我叫完野食之後,有第二條友幫我落單飲野。叫返杯美祿先。
新功能真係....
其實我未打晒
支持
做咩
打打下預覽個陣自己send左
租架電單車岀去玩啦
不了 好驚仆街
匙羹上紅色個堆野係檳城蝦膏,就咁食落去係幾辣,不過撈落啲蝦湯令到蝦麵升華左。佢啲蝦湯係用蝦殼煲,好有蝦味,最正係個湯頭。啲麵mix埋口感幾特別。因為我叫左大size,所以食完都飽。
食完我就返hotel瞓覺。

Day 1完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞