[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
熱烈祝賀蔡英文當選
成功拯救地球
2020 中國瓦解
瞓醒起身就去食晚餐。今晚去返第一晚食嘅老餐屋冰室食飯,呢間冰室係好受local歡迎,第一晚食過福建蝦麵,咁今晚就食第二樣野。
咁我就行返第一日行個條路行,行行下見到一間賣飛機模型嘅鋪。

行多陣就要過馬路,而馬來西亞,以至東南亞人好少跟交通燈過馬路,佢地係咁過的。對住啲幾線行車嘅馬路,我睇見就好撚驚。佢地係慢慢行出馬路,然後啲車好神奇咁停低,之後佢地就過馬路。係東南亞過馬路真係好神奇,去過東南亞真係會令人對過馬路大開眼界。(越南呢啲電單車車流過馬路簡直係經典)
今晚我就食左兩樣野。我去到首先就飲杯野先,之後去叫野食。今次飲美祿烏,即係濃版美祿。XX烏即係濃版XX。

先講講配角,配角係白咖哩麵檳城白咖哩麵係類似我地認知嘅叻沙。香港食開嘅叻沙係吉隆坡新加坡食開個種,係用椰漿白咖哩開,落左黃薑粉。 檳城食到嘅白咖哩麵係用左椰漿,上湯同啲香料做湯底,配搭油麵同米粉。碗麵再加上啲檳城本地食材,例如啲豆卜,血蛤,蝦,芽菜。 白咖喱麵只需要5馬幣,係當地平民美食。
匙上面紅色嘅係好撚辣嘅檳城蝦膏,奶白色嘅湯底好重椰香味,啲血蛤嘅鮮味令碗麵提升層次,不過味道都係差啲野。

將啲檳城蝦膏撈落去白咖喱湯到,令到湯底變得鮮紅,而當然碗湯變得非常辣,不過辣中帶出左椰漿,香茅同蝦,蛤嘅鮮味,好有檳城風味。
激死me啦
寫寫下個垃圾edge死左
成篇無晒要重新種過
台長病左
睇下今晚出唔出到下篇
而今晚主角係肉骨茶
老青屋冰室雖然對於遊客名氣比較細,不過係本地人推介,所以食飯時間就會好多人。 呢間冰室啲野食都係水準以上,我第一晚就食左福建蝦麵,上面介紹左白咖喱麵,仲有白斬雞,生滾粥,廣式點心,鹵肉之類。
https://kenwhitney.pixnet.net/blog/post/46074876-%E3%80%90%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E-%E6%AA%B3%E5%9F%8E%E3%80%91%E8%80%81%E9%9D%92%E5%B1%8B%E9%A4%90%E5%AE%A4%28old-green-house%29%EF%BD%9E

以下圖片支援:https://qpjj.pixnet.net/blog/post/5668659-%E3%80%90%E6%AA%B3%E5%9F%8E%E3%80%91%E5%9C%A8%E5%9C%B0%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%A4%A7%E6%8E%A8%E7%9A%84%E5%A5%BD%E5%90%83%E8%82%89%E9%AA%A8%E8%8C%B6%EF%BC%8C%E9%85%8D%E6%B2%B9%E6%A2%9D
老青屋冰室最出名係明記砂煲肉骨茶。肉骨茶係華人逃出中國去南洋做苦力嘅時候,想補充體力。佢地用啲藥材再加啲豬肉就成為肉骨茶,發現好撚好食,就流傳呢種煮法到宜家。 肉骨茶有三派,福建派(用藥材,常見於馬來西亞),廣東派(用藥酒),潮州派(用胡椒,常見於坡縣),明記係用藥材煮。

明記砂煲肉骨茶除左有肉骨茶之外,仲有油菜,芋飯同月光河。佢外表係咁樣,外表係不討好。好似我咁所以無女朋友

明記叫肉骨茶,你只要同老闆講幾人份,就可以返位等。好多人係叫左先搵位坐,因係佢逐個砂煲煮要啲時間。 (圖片支援完畢)
我叫左一人份肉骨茶同油菜。馬來西亞啲油菜好特別,係上面鋪左啲肉鬆,口感有啲特別,不過對於馬來西亞物價有啲貴,要成6.5 MYR。 肉骨茶佢會送幾樣野,送白飯,油條比你浸湯,蒜蓉辣椒豉油比你點肉。

佢啲肉骨茶有好多配料,有豆腐,金菇,排骨,腩肉,肉丸等,好足料。

碗野真係好好食,啲湯同馬來西亞野食一樣,不慍不火,唔會話食完好燥或者好火。啲餸本身都有啲鮮味,點完豉油食材提升左層次。啲油條索左湯好有藥材味。總而言之呢餐食得好開心。 肉骨茶成set野只要13 MYR,你地話抵唔抵食?
食飽飽又係時候行街。

食完飯之後我就行返去The TOP超市行個圈。
發現港版出前一丁,不過香港買到嘅出前一丁係鄰近地區製。

咁行行下我見到肉骨茶包,不過好撚奇怪,6包散裝平過6包嘅禮品裝,係咪用左毅進數學標價?

行完之後就返酒店瞓覺了,始終唔係夜行動物唔中意夜生活。
馬來西亞啲商場有按摩椅。

夜晚的檳城。

檳城警署與車。

光大遠睇好似成碌撚咁。

夜晚啲壁畫望落好多黑影。

壁畫個條街就係汕頭街,我直行返酒店瞓覺,完左呢日行程。
Day 3 完
終於打到一半
個商場有無嘢值得睇?唔該
好頹下 可能Penang Times Square多啲野行
頂樓係The Top Penang 可以睇風景
今晚開始Day 4
決定走數 台長想發表講話 回望2019
打完先開始Day 4
點解你去檳城咁好玩
Pre-requisite:
[長篇]「追尋自由之路」波羅的海+芬蘭11日 [2018]
https://lih.kg/hoCsFiX

容許我發表下對2019年嘅回顧。不過講之前先講講藍絲。

本土藍絲之所以煉成到做藍屍,有好多方面。其中一個原因係因為港英時期個環境,令佢地成為經濟動物,加上華人個套天子概念,認為朝廷政事百姓唔應該理,百姓應該跟隨政權嘅規矩。加上中史好中意滲入大中華史觀,好強調"統一"同中原政權強大呢個概念,所以一般而言佢地對"獨立"好反感。呢班人嘅性格普遍短視,功利,唔中意"亂",逃避政治/成日有被害妄想認為人地迫害中國,物質主義,唔重視他人感想,同埋追隨權力。你見佢地係用威嚴壓迫他人,迫人聽佢地講。佢地係無乜精神信仰,佢地逃避自己嘅政治責任,同埋為財富犧牲自由,唔會有乜精神上嘅價值觀,睇下佢地抹黑文宣就知佢。去到最後香港重光班藍絲咪死死地氣睇住我地執政,或者移民中原,如果到時未變疫區或者戰區。(佢地唔相信民主,覺得民主會亂,反駁係 1. 有效民主制將爭拗搬入選舉同議會,你見11.24有選舉係少左街頭衝突。 2. 瑞士係直接民主制,乜都公投) (佢地強調要有好領導者,部份黃絲都係,不過現今西方民主社會政治權力集中係國會,而唔係總理,所以你見西方英,德個啲係選國會議員,而比較少直選"leader",香港立法會係抄英國下議院,所以重點係選國會先)

老實講我2019年6月之前對香港人幾失望,香港人以前無乜精神信仰,呢樣係中華文化影響啲人嘅通病。香港人去日本大多數因為食玩同購物,日常生活都係諗住食玩購物,難聽啲講就係豬。對我嚟講香港人無靈魂,同新加坡中國日本啲人一樣。(日本二戰後比美國點穴變左日豖,但是唔點穴日本又會想搵人打交,無美國睇住南韓同日本分分鐘火併左) 我歐遊篇遊記如果有認真睇,有啲位我係特登咁寫同埋刻意加插入去,係剷9啲香港人無靈魂。

不過過左6月之後,我覺得香港人最重要嘅轉變係建立左自己嘅民族精神信仰,同澳紐,美國,愛爾蘭一樣。(往往呢啲係戰爭中建立,唉) 香港人建立到自己國魂,願榮光歸香港可以包含到香港人願望。香港人國魂係be water 轉數快,重視民主同普世價值,我相信香港最後可以真正獨立,喺世界發光發亮。(同我上次去過嘅波羅的海國家同芬蘭一樣,佢地係有靈魂嘅國民,仔細讀過我波羅的海遊記應該明我想表達啲乜)

展望2020,我覺得香港人除左堅持多陣之外,仲要讀多啲歷史同社會科學。記得6月個陣有人話廢侵一定唔理香港。其實美國核爆都唔割香港人,香港宜家行緊美國立國條路,進入左準內戰狀態,就算香港玩軍火,美國係唔會割。我覺得大家可以睇下黃世澤,佢最有價值係講歐洲歷史政治,聽得多可以知多啲民主世界係點運作,同埋令自己有正確史觀,為未來香港重光內政做準備。記住香港重光後大家都係要監察新政府,民主要全民參與政治。中共港共好快崩潰,大家要準備執政。宜家啲中史textbook好撚有問題,啲儒家同大中華史觀真係讀壞腦,受親儒家文化無外力影響都係奴性同階級觀念重,如果唔砍掉重煉真係寧願唔讀。
仲有part 2
你中意,識欣賞個地方自然覺得好玩
學到野
花灑係咪人哋開完大用果條
推薦Foreign Policy
第一次睇台長
追埋live
唔係 真係沖涼個種
你好新讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞