[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
多謝
Day 2 檳園茶室 - 張弼士故居 - Penang Time Tunnel - Penang Town Hall - Little India - 牛干冬街

度假當然瞓晏啲,咁我由夜晚十一點瞓到朝早十一點。
一起身個東主成家喺到幫啲房拍宣傳相。

起身完梳洗得嚟已經十二點,係時候落去食brunch。

呢餐去間野係由間酒店過條馬路轉個彎就到。今日去間野喺Lebuh Carnarvon,叫檳園茶室。
無啦啦個天好陰。

行兩步就到了。講檳園茶室未必知係咩,不過一講老虎炒粿條就個個檳城人都知。

檳城其中一樣最出名就係炒粿條。炒粿條即係炒河粉(aka炒貴刁,唔知邊個天才將炒貴刁引入香港變左用黃薑炒,明明本來係用豉油汁做底),而檳城炒粿條會用芽菜,蛋,蝦,螄蚶,等等材料即炒(如果你係去冰室食),火侯十足。老虎炒粿條呢檔野傳左三代,由1940年代做到宜家,所以啲味道都比較傳統。

老虎炒粿條特別之處係用左豬油同臘味去炒,而佢係可以加鴨蛋炒。 即使我碟野用左雞蛋炒,都係非常之香口同埋惹味,同埋芽菜同海鮮都係新鮮,係非常之夠味。 (打到呢度好想食返碟)
不過香港炒唔返呢種味,一來水土問題啲芽菜同河粉喺香港唔太好食,二來香港無咩餐廳可以做到咁有鑊氣同埋咁抵

食食下有個local同我吹水。
"You come from where?" "Hong Kong"
"For you the food here is very cheap" "Yes arr so I ordered two, this (炒粿條) in Hong Kong sell $40+"
咁我就叫多碗Lo Mee,即係滷麵。顧名思義即係用滷汁煮麵。碗野有滷豬肉,豬皮etc。咁碗野其實都幾濃,個汁都幾杰。我自己食落就一般般,食過就算。

兩碟野加埋11.5 MYR,平過香港喺U食。食完之後喺街角見到炒粿角,即係用炒粿條嘅汁去炒蘿蔔糕。不過我食到飽晒無胃口去試。
馬拉人其實好懶,呢檔野係開朝早8點收下午兩點。我發現佢地啲餐廳營業時間好短,一係淨做早午市,一係開夜晚6點收11-12點。唔多餐廳會開成日。
又無打日期
Day 2: 19/5
食飽飯之後就行街街。
不過一食完行出去之後就無啦啦落雨
咁惟有避雨先。

落左一陣之後,就無雨了。熱帶啲妖怪天氣,一係好撚曬,有時可以突然間落好大雨。

跟住我行去下一個景點,沿途啲街同建築好復古。

呢個景點係張弼士故居

呢間屋個屋主係有條叫張弼士(Cheong Fat Tze)嘅友仔。咁以前中國土地上啲人會逃出中國出外搵食,雖然宜家都係。咁南洋就好多呢啲華人,張弼士就係其中一個。咁佢有咩特別? 就係佢撈得特別掂,做埋清朝駐檳城副領事。
咁呢間1897年起嘅屋成間都係藍色,係馬來西亞現存嘅最大中式園林住宅。咁因為條友撈得掂,所以佢用靚料起屋,啲料由廣東至蘇格蘭都有。

寵物又係時候出場。

屌你想出文又開始DDOS
檳園炒粿條我都有食
好正 好好味 夠鑊氣
呢間夠味
汕頭街四大天王個間炒粿條唔夠入味
瞓醒繼續
好油 唔岩我
無油嘅炒粿條
間mansion係有得跟團行,咁我就去左跟團。
個團一開始就講下中國人落南洋背景,同埋介紹下個大廳。

大廳行入去就係天井,咁中式庭園好中意喺中間整個露天空間。個導遊就介紹話中國人好信風水,同埋風水係科學。 風係指空氣流通,個天井可以換氣。水係指可以方便排水,個天井下面有啲排水渠。同埋水為財,流動的水代表錢多啲。又比你解得通風水係科學,ok you win。

又咁多負評
唔緊要
我一直追緊post
行左中間庭園之後就睇下旁邊庭園,旁邊啲花園啲房宜家改建做酒店房。

跟住行上上層了。呢度開始介紹間屋開始翻新。

下一塊展板介紹下啲清朝時裝同佢第7位老婆,同隔離航空討論區某著名會員一樣都係姓Tan(陳)。

再隔離係啲當時用過啲衫,襪,碗之類嘅野,同埋洞房的床。

行到最尾就講間屋翻新完畢。

啱啱有新正評
行完之後,覺得間屋保養得幾好,保留到當時嘅格局同埋樣貌,唔會話好重商業味。
btw 間屋有間fine dining餐廳,想約女炫富有high class feel嘅朋友可以去食下。不過我覺得價格係中環level,又唔係食地道野。比我就留番食海鮮好過。(Price in MYR, MYR:HKD ~ 1:1.9)

https://www.cheongfatttzemansion.com/restaurants/indigo-at-the-blue-mansion/

行完之後落去下面係手信鋪,佢賣啲postcard我覺得都幾有特色。 行行下醒起朋友T次次強迫叫我買手信同寫postcard,咁我惟有喺到放低馬幣。 唔係之後返香港佢實煩死我

臨走之前影下個大廳先。太靚仔唔出樣了,費事嚇走晒啲讀者 P返隻連豬就啱啱好

行完呢座blue mansion之後,我就開始行去海邊。

頭先負評左自己post
今晚無遊記就講個笑話
有精神病的老豆話中國未來好強大 未來啲人踴躍移民中國
我諗精神錯亂先講得出啲咁嘅野
行完Blue Mansion之後我就行去海邊。'
雨後街景
途中行過一間酒店。

I love Penang,自從I love Amsterdam之後呢種牌全球都有。

跟住行過Penang High Court,Georgetown近海個邊係有好多英式建築。

行多兩步就行到下個景點,就係時光隧道博物館。

係咪得我覺得I love Penang塊牌有D怪
隻字體同平時類似啲牌有啲唔同
I made a lunch reservation at Tai Jo restaurant for quarter to one next sunday for two people.
呢個博物館有分上下兩層,下層係講下檳城近代歷史,上層係set好左啲痴線背景之後比人影相,如果一大班朋友或者男女朋友唔好講啲我無嘅野入去玩會好開心。佢歷史展區係有BB版,比啲覺得正文太長唔想睇簡稱TLDR嘅人去睇。

咁以前檳城州係吉打王國治下,咁入面就係得馬拉人同埋著草去南洋謀生嘅華人。順帶一提馬來西亞係有個吉打州,係以前吉打王國嘅領土,位置係檳城州以北,亦即係Day 5 我去亞羅士打個到。明朝鄭和下西洋中國地圖叫呢啲檳榔嶼,因為盛產檳榔。(不過好似無見過有得賣)

跟住去到1786年,英國想同中國通商,想喺南洋有立腳點。當時英國最近據點係印度,但係荷蘭人佔據左馬六甲同埋爪哇。之後英國人同吉打班土著傾好左,就派左總督萊特喺檳城島登陸。而第一座城叫Georgetown,向英皇致敬。

I like beef served with onion in Cho restaurant. The inside of the meat is raw whereas the outer surface is cooked. Onion can be eaten raw or cooked
I also made a dinner reservation at the restaurant for two people for ten to nine tomorrow. I'm counting down the hours until i dine there with my girlfriend.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞