[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
Btw Day 6 係 23/5
一入去塊展示版。

唔講咁多去攞左boarding pass先。

國泰係到都有成幾個counter。
隔離華航counter,點解離境層光猛過入境層咁多.....

馬航櫃位,馬航做馬來西亞flag carrier都幾霉,空氣亞洲個規模大好多.....

我見仲有時間剩不如食個椰漿飯(Nasi Lemak)先,咁我見到M記有椰漿飯即刻9衝。

咁我唔記得左叫佢要辣,就無左啲辣醬。個M記餐係炸雞椰漿飯加沙律加凍美祿。

個椰漿飯有啲淡淡嘅椰漿味,而其他野食同KFC差唔多。
食飽就係時候過安檢了。QR賣廣告,中東三寶嚟講佢啲營運比較正常,佢係北馬開Penang+Langkawi 每日一班,出到787服務歐洲班轉機客。(唔通好似某油王航空靠政府補貼咩,Perth呢啲照出A380,正常營運佢死左好耐啦

不過作為台長,飛歐洲我會推介係北歐/中歐/亞太轉機多啲,短啲個程都係2-3小時,坐小兩個鐘機落到地係朝早。 經中東轉機除非你飛東歐,你第二程機要4小時以上。 長個程8-10個鐘你都係會瞓覺。
入gate都有按摩椅,不過一定好多菌。

花航B747-400F。

見到KA機就即係要走了。

上次一個人係penenghill坐golf車,比個印度佬摸我大臂 。。on99
呢位居民男定女 同埋你死返去武漢隔離
打左9個字無晒
上機了,因龍A330經濟艙是咁的。朋友A同友台航空討論區都有講過國泰Y位坐得耐會熱,不過呢隻椅材質我覺得都舒服。

因龍經濟艙有得用headset,唔似SQ咁塞個耳機比你。

啱啱隻花航B747-400F,好想坐返次空中女王B747

起飛了,再見檳城。

最後由高空俯瞰檳城。

北海aerial view。

上到天我決定扮下傳統精英,睇下本飛機雜誌。

飛機雜誌都係介紹下佢航點有咩玩,自己公司啲未來前景,概況咁。因龍本雜誌叫Silkroad,同因航係兩本野嚟,裡面都係講下因龍自己航點,例如成都,加爾各答咁。

通常因龍係做中國同埋區域低Premium航點,好奇怪咁吉隆坡4班機比晒因龍。吉隆坡應該都有啲商務客,唔通用嚟做靚因龍條數?

呢個時候飛機係馬來西亞啲鄉郊上空。

馬來西亞啲雨林出產大河魚,忘不了係幾出名。

呢個時候開始派餐了,空姐由機頭開始派,去到我個行(我坐機尾)得返一款就直接塞左比我。

個蝦沙律好好食,個主餐就....... 正常飛機餐質素啦,啲茄汁夠多同夠味,塊魚都ok嘅。估唔到短途都有哈根大師,聽講係前兩三年新老總好堅持要派雪糕,所以好多線,連短途都派雪糕。
因龍A330個Galley,短途線係無小食。

出面好好天。

樓豬回來了
咁檳城有咩值得去嘅景點呢? 除左我去過個啲景點同埋最出名嘅壁畫,Georgetown其實可以玩兩日,食早餐之後玩到食lunch,之後返酒店瞓覺,或者去博物館行陣,避開日曬。檳城有好多有特色同有趣嘅博物館,例如食物狂想博物館,相機博物館之類。
Georgetown北面有個阿凡達秘密花園都幾正,夜晚會有特別燈效,個花園會好有氣氛,同埋有個沙灘同夜市可以行下。
Georgetown南面係住宅區,就會比較多當地人住同埋生活,旅遊景點比較少。
仲有對面北海,行下IKEA又一日。
下篇講下飲食攻略。
全部睇晒!
[飲食篇]
咁檳城有啲咩好食呢?

炒粿條 肉骨茶 雲吞麵 白咖哩 福建麵 粿條湯 蠔煎 我食過,咖央多 半生熟蛋 Nasi Lemak 印度薄餅 Apom 亞參叻沙 樂樂我介紹過。
其實檳城糖水都多選擇,汕頭街夜市有四果湯,同埋煎蕊都出名。煎蕊係刨冰加紅豆加班蘭汁綠色粉條,大熱天時食一杯係幾爽。
檳城有啲好地道嘅港式茶樓,同埋有雞飯,呢兩樣都係common又好食嘅,不過無咁多日我就無食。
想食海鮮我覺得檳城當造瀨尿蝦,當地叫蝦姑。我見檳城都間中會加瀨尿蝦煮食。啲蝦都大隻,不過其他海鮮我睇人地啲飲食報告好似無咩特別,係價錢比較抵叫多幾樣開心下。

下篇係後記
試過一次炒瀨尿蝦 伏到喊出嚟
唔新鮮定煮食技巧出事
完全唔知自己食緊咩
可唔可以形容下點伏
個味好差?
btw 唔記得講,檳城野食仲有娘惹菜,前面講過娘惹菜有一派係北馬(即係檳城),娘惹菜係中菜混合左馬拉材料。不過就比較貴(因為啲手工),同埋建議多人啲去,試多幾味餸。
咬落去全部都係粉
完全食唔出有瀨尿蝦
炸野技巧出事 同埋瀨尿蝦極有可能唔新鮮先用重粉漿
明天寫埋後記
除咗嗰碟之外 其他海鮮都好好食
The photos are entrancing ! Thanks for sharing them and your itinerary ! My friend Paul and I have been wanting to go on a cruise across the Pacific ocean, exploring new islands for a long time but the cruise ships which we've looked at are all out of commission. Dream Cruise is out of commission by broken components and power failures andeobt be in commission until September. Costa Cruise, which is also out of commission for repairs, is expected to be back in commission in November. Oh well. By the way, I want to match my pink shirt to a pair of beige chinos. Pubk matches up with beige and khaki. Pink matches black and white too. It also goes with sky blue amd navy blue. Unfortunately Zara in Shinjuku is undergoing refurbishment. Apparently it's being retrofitted with new clothes racks, shelves and updated door jambs. Oh well, I suppose I can go to another branch tomorrow. Anyway, it's time to get my beauty sleep. My girlfriend has tumbled into her duvet and got some of her beauty sleep. Goodnight, sleep well !
記得有間叫大樹下
蛋黃瀨尿蝦
好鬼好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞