[2019] [跟住台長去檳城] 北馬來西亞6日之旅

357 回覆
35 Like 14 Dislike
脫華入歐 唯一出路 (3)
中國從古到今內政行緊神權國家路線。
中國叫自己皇帝做天子,宣稱係上天派落嚟執政。咁同造神有咩分別?根本就係叫人當皇帝神咁拜。現代共產黨政權係宗教化,首先佢廢除其他宗教,同埋殺批評者同知識份子,行愚民政策。因為神唔會做錯野,而批評者指出錯處會扯政權落神壇。中國愚民化其他平民,例如不停幫自己打飛機,宣傳其他國家落後,令藍屍迷信中國強大。你見啲藍屍,同海外睇中國文宣洗腦嘅人見自己啱聽文宣會盲信同唔思考就分享,見唔啱聽就會話比人煽動,因為佢地係咁。廣州個個唔戴.jpg我聽完覺得係邪教tone,藍屍全部有宗教信仰,個神係共產黨。

跟著中國文化歷史好恐怖有迷暈功效,讀得多打底唔好會讀到short左,例如FCO班中國通同啲漢學家全部親中,日本啲人黏得中國多又係痴痴地線,對中國有啲不切實際嘅幻想。所以中國文化歷史個syllabus要砍掉重煉。
話咁快就落船,之後就要搵巴士站。
咁我望住google map行,初時望住google map以為個巴士站會係火車站隔離,咁我就行去火車站再搵。
跟著我行到火車站,隔離係停車場。我一路搵,一架大巴都無?
(Source: Google)

兜左勁耐我決定出去問下人。咁我出去問左個保安,佢指左我去商場(Penang Sentral)個邊。個大巴站原來係個商場入面。行行下見到有個中東人問我大巴站係邊,所以我帶埋佢去。
同佢傾計原來佢係也門人,過嚟馬來西亞逃避內戰讀書。也門宜家打內戰打到飛起,不過局勢難以平定。也門個種混亂戰況,未來中國甚至遠東好有可能係複製版。俄羅斯,美國歐盟,土耳其,越南,印度加埋入面啲軍閥,中國將會一片混亂,加埋新加坡好有可能幾年後大革命同埋日本fail state化,逃難去中亞中東南美好大機會發生。
Btw 順帶一題馬來西亞係其中一個難民著草熱點,例如敘利亞,也門,緬甸個啲。都有維吾爾人經馬來西亞走人。同埋馬來西亞想做伊斯蘭世界大佬,同緊印尼土耳其爭緊,例如佢想做伊斯蘭金融中心吸引伊斯蘭國家資金。沙特阿拉伯呢啲出賣自己靈魂嘅肢解大國就算9數啦,我係伊斯蘭國家都唔想睇佢頭。
傾下傾下就行到商場,原來個大巴站係商場入面嘅下層,咁我就攞飛去亞羅士打,佢就買飛去KL。

樓下係候車室,好先進下,有自動門同電子牌,應該係新裝修。
脫華入歐 唯一出路(4)
中國係必須被剿滅,佢自古以來都係侵略形國家,宜家行緊納粹式道路。
古代所謂開疆拓土打外族即係入侵人地領土,咁呢種行為以當時準則係無問題,因為當時爭吵係以拳頭解決。不過好撚黑人憎係中國人美化左呢段歷史,同日本人一樣唔面對自己做過嘅野,同埋宜家繼續發大中華帝國夢。歐洲人殖民亞非拉會承認自己惡行,真實紀錄自己做過嘅歷史。中國人就美化自己殖民行為。"新疆"意思係新征服的疆土,"西藏"呢個名係由中原地區做本位,藏人叫自己做藏。而中國歷史所吹奏嘅朝代都係疆土最大嘅朝代,由此植根大中華帝國夢。

宜家中國都係行緊大中華帝國夢,不過夾雜住納粹意識形態。
中國行徑夾雜住納粹行為好明顯,比較如下:
新疆集中營     猶太集中營
漢人至上      日耳曼人至上
大中華帝國主義   德國軍國主義/大東亞共榮圈
仲有其他特徵可以睇呢度,儒家個套本身帶有納粹成份。
https://martinoei.com/article/26608/%e6%98%9f%e6%9c%9f%e6%97%a5%e4%bc%91%e6%81%af%ef%bc%9a-%e5%9c%9f%e5%85%b1%e8%88%87-%e7%b4%8d%e7%b2%b9%e9%bb%a8

https://martinoei.com/article/25533/%e6%98%9f%e6%9c%9f%e6%97%a5%e4%bc%91%e6%81%af%ef%bc%9a%e4%b8%ad%e5%9c%8b%e4%ba%ba%e8%87%aa%e5%b7%b1%e5%81%9a%e5%92%97-%e7%b4%8d%e7%b2%b9%e9%bb%a8-%e9%83%bd%e5%94%94%e7%9f%a5
中國本身積極為自己帝國夢鋪路,在海外統戰海外華人,孔子學院用儒家作為武器統戰同埋洗腦,起航母之後劍指東南亞,一帶一路同金錢利誘控制別國資源同土地,呢啲都係大中華帝國夢衍生嘅行為。所以同儒家,大中華帝國夢割蓆就係同納粹思維割蓆。儒家文化作為大中華帝國嘅打手,支援極權主義,製造壓迫同fail state,係應該入垃圾桶。而中國呢個納粹意識形態嘅政權同人民係應該被剷平。
如何製造fail state: https://martinoei.com/article/30358/%e6%98%9f%e6%9c%9f%e6%97%a5%e6%9c%9b%e9%81%a0%ef%bc%9a-%e6%ad%a6%e6%bc%a2%e8%82%ba%e7%82%8e-%e8%ae%8a%e4%b8%ad%e8%8f%af%e8%82%ba%e7%82%8e
脫華入歐 唯一出路

後話:白兵係star wars入面角色係描繪緊納粹SS,自己諗下好人好者點解叫自己做白兵
明天更新,講稻米博物館
咁我落車就坐Grab去稻米博物館。
稻米博物館係亞羅士打市郊,架車入去會見到象鼻山。

入去個閘口有隻馬仔。

門口有兩隻鷹夾道歡迎。

館出面環境,係象鼻山後面。

呢個博物館主要係講稻米,講下稻米構造,同埋啲生產器具。
首先一入大門係一粒米,同埋介紹下基本構造。

有啲耕田壁畫。
精神不佳 明天繼續
跟著就介紹下啲種米歷史。

呢到收埋左世界各地唔同品種嘅米同埋製品。

呢層仲有啲壁畫,關於啲農民種米。

落到下層係講一啲種米工具。

佢啲工具擺放係有次序,由施肥到播種到收割。

跟著就係唔同米嘅包裝。

跟著就介紹下隔離柬埔寨種米,順帶一提吉打州係馬來西亞嘅大米基地,亞羅士打又名米都。

地面上一層係一個360度壁畫,係畫亞羅士打嘅風景畫,入面仲有鐘乳可石洞。

臨走前有幅馬來西亞唔同州份嘅地圖。沙巴同砂拉越有大啲自治權,因為佢地本來係獨立國家。

佢個建築外形好奇特。
繼續之前分享下現實新聞
傳東部戰區兵變動用火箭炮 共軍戰機墜落天津
https://lih.kg/ffmGjS

今日係3月7日
話說個uber佬係去程個時話個館有啲偏僻,我聽佢個樣就知佢想我包埋回程。(其實我check過隔離鎮係有一堆uber)佢一開始話呢程跟錶之後回程total 30 MYR,不過之後變左回程30 MYR。不過呢啲嘈交變口同鼻拗,同埋30 MYR當係香港搭的士,就無同佢嘈。

一有錢收佢就好開心咁周圍介紹市區同浮羅交怡。

落左車條氣都係有啲唔順,同埋好曬所以去食飯先。咁我上網睇過吉打州出名食炒魚同茶脯魚,我就去左一間叫新汶玲飲食廳嘅餐廳,佢其實係大排檔。

咁馬來西亞啲芽菜都出名,所以我叫左碟炒芽菜,菜脯魚同白飯。野飲叫左杯薏米水。

馬來西亞啲水土出到靚芽菜,個到啲芽菜比較短同埋肥啲,清炒係幾好食。菜脯魚其實係炸乾嘅菜脯鋪上蒸魚,我叫左侍應比左條細啲嘅魚,但係條魚都係好大條,同埋菜脯魚食頭幾啖就好食,食得耐就會厭。好彩個朝無食野,所以我都係食晒。呢餐盛惠35 MYR,條魚300g,7 MYR/100g。
樓主,一路追緊你post 希望唔好爛尾 支持你

我試過有年六月去檳城熱到爆炸,食咩都冇mood 我覺得嗰種熱仲慘過香港打風前個種
今晚打 偷懶去左寫互動膠故
食飽飯之後就周圍行。

呢個係State Gallery,其實係畫郎,因為太熱我入去涼冷氣涼左個幾鐘。

係隔離就係Royal Museum,係睇皇室展品。

呢度以前係吉打州皇室宮殿,係後來先至改做皇家博物館。入面有講皇室歷史,同埋啲睇下皇室event啲文物,日常工具咁。

跟著就去左隔離清真寺(Masjid Zahir),係摩爾風格嘅清真寺。個伊瑪目見我唔係教徒淨係比我外圍行個圈。不過個清真寺係靚嘅。吉打州係保守好多嘅州份,啲女人都係全部上袍。即係呢啲教徒就比較虔誠,哈薩克個啲就隨意好多,淨係唔食豬。5次崇拜呢啲佢地wfc。

呢個係鐘樓,係通知信徒朝拜。

呢個牌抄I amsterdam。
糊糊
等緊樓主update
行完座清真寺就行去Alor Setar TV Tower,佢係一座電視塔,上面有觀景台。

行行下見到架亞航飛機降落緊。

咁我就比錢上塔啦,我驚唔多夠cash所以碌卡,點知班職員好似未用過部卡機咁研究部卡機點用......
瞬間轉移去到塔頂,個塔望出去個視野幾好,裡面係咁嘅樣。

都望到幾遠下,望到出去市郊。

呢個係對面嘅阿曼中環廣場。

佢係大型商場,裡面啲裝修真係似香港啲一線商場,入面都有好多野行,不過我就唔行商場嘅。

影去象鼻山個方向。

之後再周圍影。

公仔寫真。

之後就開始日落了,個景觀唔錯。

日落啲穆斯林開始呢日嘅最後一次嘅朝拜。

日落嘅市區。

入夜個塔會變色。

之後就搭uber返去大巴站,途中見到日落的餘暇。

Alor Setar個大巴站簡陋好多。

馬來西亞大巴啲legroom唔錯。

吉打州啲公路無街燈,夜晚係靠架車頭燈照明,返到檳榔州就有返街燈,可見財力嘅差異。

返到去Penang Sentral。

補影返大巴站裡面。

我諗住好快有船返去,點知要等成9個字先有船返去.....
等到肚餓終於有船返去,拍下北海夜景先。

北海煉油廠。

話咁快就返到去檳城Georgetown。

深夜嘅Georgetown空無一人。

咁我等船個陣已經google過深夜有咩食,咁Georgetown淨係得小小印度鋪同麻辣火鍋鋪仲開,好彩見到牛干冬街啲檔收00:00,我即刻狗衝去牛干冬街。

牛干冬街夜市仲淨低粿條湯個檔未走,咁我就即刻叫碗粿條湯。

正宗嘅檳城粿條湯係用鴨肉做湯底,同白胡椒一齊煲。咁河粉做底之後就切幾片鴨肉同幾粒西刀魚蛋。
個湯就幾鮮,啲魚蛋好淋,唔似香港食個啲。
一路食一路望住人地收鋪,一架架美食車開走,可以感受到城市嘅另一個面貌。

食完之後就返酒店了,條街比較暗都係行快兩步。

Day 5 完
節目預告:宜家以9秒99嘅速度更新中,Day 6搭完飛機之後仲有個幾長嘅後記,大家到時唔好走住
Day 6 椰腳粿條湯 - Penang Airport - PEN - HKG (KA 634 13:05-16:55)

Day 6 終於有時間正經食個早餐。
檳城人食嘅早餐通常可以係多春茶座搵到。我本來有諗過去食但係最後無食到,所以都係用圖片支援介紹。
https://hoolee.tw/pinang-toh-soon-cafe/
檳城主要早餐係咖央多配半生熟蛋,又或者食個椰漿飯,再飲杯Kopi(即係咖啡)就開始新一日。 

不過樓豬唔得閒去排隊食,因為樓豬去左寄postcard,寄完都十點了。

馬來西亞啲郵票係呢個樣,佢聲稱2星期可以送到,不過以馬來西亞人嘅效率,都係預3-4星期先送到。
寄完postcard就去附近嘅椰腳粿條湯買早餐。

呢度嘅粿條湯都係老字號,佢特別之處係粒魚蛋係用鰻魚做,唔同平時嘅西刀魚。食落去啲味鮮甜小小同埋實啲。
話說我買外賣返去酒店食,店主個女見我返到去即刻比個碗我裝,所以我話佢好人嚟。

食完就坐uber去機場了。
去機場同司機大佬吹左好耐水,個司機見我係香港嚟就用番廣東話開吹水mode。

我地係到傾榴槤,我就唔食嘅,司機大佬話馬來西亞最賺錢嘅係黑刺,跟著係到講杜汶澤<<走佬去馬拉>>,之後佢問我香港有無uber,就吹左去班9官炒的士牌,吹下吹下就到機場。出左Georgetown就多好多新樓。

我叫佢停係港龍個terminal,點知佢同我講:檳城機場好細,你就咁搵一定搵到。 咁個機場真係好細,係到擴建緊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞