二零五零年 – 我女神係暴徒

636 回覆
313 Like 24 Dislike
各位願意花時間睇我文既巴打,

好對唔住, 今日心情一直平伏唔到
決定今晚早D訓, 我想發夢去18區搵下靈感

今晚夜更取消。幾多負皮都接受。

傅逸婷呢條仆街警犬天使, 死左人都剩係識大話連篇, 不得好死。
好好睇 樓主加油
岩岩番到屋企
開工寫聽日早更
獻花果陣, 大家都好傷心
呢份對黑警既仇恨, 呢世都唔可能抹走

黑警就算落到地獄都實有一班鬼圍屌佢老味
唉 留個名
回一回神…Felix重繼續係度講緊, 佢講左好多市民被殘害既情況…我實在聽唔入耳, 連台慶劇都無拍過咁誇張既劇情…現實生活真係有咁冷血既警察?

「‥‥‥‥經歷了一整年的暴力鎮壓, 被捕民眾數以十萬計, 被捕民眾的家人和朋友也同樣受到極其不公的政治審查和標籤, 這些人就是後來被你們標籤為黃色份子的人啊。」

我望向迪儀…呢幾十年黎佢同佢家人到底過得幾苦?

「阿熊你想一想, 警署的羈留室和監獄能容納數以十萬計的人嗎? 那你認為被捕的人都去哪裡了? 當時鄭特首靈機一觸…運用緊急法通過向大灣區租借臨時監獄, 這不是比送中還可怕嗎? 然後政府把數以萬計的人當成貨物一樣塞進貨櫃內, 一車又一車的就送到大陸去了。」

我吞左一啖口水。「那些人…那些人…然後怎樣了?...」我個嘴一路講一路震。

「你…也猜到了吧, 都送上去了…他們然後就當然沒有然後了。被捕者被送到深圳河以北後, 隨即被大陸公安局以分裂國家罪名再次拘留, 這些人就從前消失了。」

「另一邊廂, 國際社會一直透過給予外交壓力干預政府無差別襲擊平民的行動, 政府在愈來愈響亮的國際輿論及壓力下, 踏出了近代史上香港最錯的一步, 政府在中央的協助下關閉了外聯網, 封鎖了所有與國際社會的連結, 城牆外的反對聲音被阻隔了, 城牆內的反抗力量又被粉碎了, 香港以這樣的形式迎來了虛偽至極的和平。」

「時至二零二零年七月, 鄭特首和她的丈夫兒子被發現失蹤, 當時有流出禮賓府內部的照片顯示有明顯打鬥挣扎的痕跡, 還有大量鮮血佈滿牆上。警方在照片流出後以新聞稿方式發表了聲明, 表示事件無可疑。」

點可能無可疑呀?...「堂堂特首消失了…中央沒有派軍隊來搜救嗎??」

「雖然鄭特首一家的親屬曾要求中央和警隊徹查事件, 但政府發言人回應表示「禮賓府事件純屬政府內政,親屬無權說三道四、指手畫腳」。」

「隨著特首失蹤, 中央宣佈香港特別行政區改編為香港市, 一國兩制畫上句號。」

「這些都是你單方面說的故事, 我為什麼要相信你? 你說的事情我又看不到!」

Felix企左起身, 佢踏步想繞過張枱行過黎, 迪儀即刻起身行過去扶佢。咦? 點解Felix行路既姿勢咁奇怪….? 咦?! 佢隻右腳…係一隻義肢…

「當時我每次遊行示威活動都有走出去, 有一次警察突然暴力清場, 他們用裝甲車追撞市民, 我在逃命的過程中被後面的警員拉倒在地上…正當我打算挣扎的時候…那個警員並沒有想拘捕我, 他走開了…」

「隨之而來的是裝甲車向著我高速駛過來…我嘗試一直爬…一直爬想避開它, 最後右腳被輾過了。我眼看著右腳跟我分離了…警察大隊繼續他們的推進, 仿佛就像看不到我一樣, 我就繼續躺在血泊中暈倒過去了。」

Felix 之後用手摸住自己塊面。

「而我臉上這些傷疤都是被警察的毒氣所傷…我全身超過五成的皮膚都跟我臉部一樣, 皮膚這些傷痕…每天都痛得像被蟻咬一樣。我也忘了有多少次想尋死逃離這些痛楚…但我也堅持下來了。」

「因為…我答應了已經犠性了的同伴, 我要反抗下去。」
唉 推
睇到最後果句眼濕濕
「總得有人活下去,記得這一切有多得來不易。」——《返校》
希望樓主係燈神
我係燈神
x2
睇到有啲sad
sad

樓主加油
樓主加油
唉等緊更 .. 希望港豬可以好似熊主任咁 可以俾人點醒
對唔住,今日出左去制裁黃店
一陣番去貼文
鏡頭一直捕捉住一隊綠色制服既警察…大部分警察都戴晒頭盔又有一個黑色面罩, 企係堆警察最前面有一個無戴頭盔又無戴面罩既警員…果個係我老豆。

乜老豆三十年前個樣都已經係咁老。鏡頭入面影住老豆佢地係條行人路上面, 佢似乎一路指揮緊班伙計, 老豆行行下伸手指住一個挨係欄杆既年青男仔, 佢班伙計就行埋去圍住個男仔。

其中一個警察突然伸手想搶個男仔部電話…個男仔反抗, 果個警察就大叫襲警…然後就一棍扑落男仔個頭度…跟住成班伙計圍住個男仔黎打…

拍緊影片既記者都似乎嚇一跳。「哇! 哇! 做乜野呀!」記者一邊拍都一邊叫左出黎。然後鏡頭見到有其他市民似乎想上前阻止班警察。

跟住老豆衝埋鏡頭同人群前…「行後D! 警方封鎖線! 唔好阻住我D同事做野! 行後呀!」

「退緊啦阿SIR! 唔好推呀!」記者比老豆推到個鏡頭唔多揸得穩, 搖得好西利。

老豆繼續推個記者, 個鏡頭影住老豆個大特寫, 佢果刻個表情竟然係度冷笑緊。

「叫你再行後D呀! TEN MILE呀! TEN MILE! 我限你十秒鐘之內退後 TEN MILE 呀!」

「點樣十秒退十公里呀SIR????」「毅進仔講乜鳩呀??」民情愈來愈洶湧。

老豆有幾個伙計行左過黎幫手推後D市民。鏡頭裡面隱約見到後面班警察重係度揮棍打緊個男仔。

有個大叔行埋去我老豆度。「阿SIR你D同事打人呀!! 你重唔阻止佢!」

「我睇唔到! 我唔知! 你再講我拉埋你告你阻差辦公呀!」老豆拎住支警棍指住個大叔…

「你幾號冧把呀?? 我要投訴你!」 大叔比支警棍指住都無後退。

「我地全部都無冧把既! 有乜野你搵PPRB啦!」 之後老豆一棍打落阿叔個頭度。

愈來愈多市民好憤怒咁衝到鏡頭前理論。老豆突然拎起左支噴霧…大範圍係咁噴…然後最後噴左去鏡頭果度…片段到呢度就停左。

我之後係其他幾段片…都有見到老豆執法既英姿。其他警察以為蒙晒面無冧把就可以為所欲為, 老豆無蒙面但都似乎覺得就算出晒樣都吹佢唔漲。呢班究竟重算唔算係人黎? 佢生出黎既我…又到底係唔係人?

係好多好多片段入面…我睇到好多市民係抗爭既時候…都唱住一首歌。

同行兒女 為正義 時代革命」。。。。。。。
「祈求民主 與自由 萬世都不朽」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞