二零五零年 – 我女神係暴徒

636 回覆
313 Like 24 Dislike
整多個女角啦
單線好無聊架

最緊要靚女同埋敵對陣營仲正
主要係衰在文筆差唔多識寫感情戲
真係書到用時方恨少
算啦,寫口語唔駛修辭手法
結局洗唔洗男女主角驚天動地咁執番劑
等我重睇一次劉金發D故再修練下

想問樓豬會唔會寫主角成為左反抗者首領,定冇大台?
大台就算有都唔到佢做
無論主角基因點樣突變, 智慧都做唔到領袖
但每個人無論身處乜野崗位都好
都可以係自己既崗位入面努力, 作出貢獻

故事中既星火都只係好細既組織
好多其他細既團體/組織同時存在

兄弟爬山 各自努力
光復香港 時代革命
收到,但希望佢會係一個重要既崗位btw樓豬寫文加油

主角會係運動上有重要既作用
但唔知幾時先寫到果度

我成日諗晒D高潮位, 但又未寫到
自己係度J自己D高潮

而家頭痛緊點溝迪儀
其實主角為左迪儀同個光頭佬頂到咁行,仲要帶住傷都黎幫佢都叫加左d分呀
咁蠢都溝到女神
識寫當然寫主角係領袖人物
之後俾人屈係鬼
運動分化
革命失敗
主角被軟禁終身,最後選擇吊頸自殺

諗起都sad
所以我真係唔識寫

宅男都要有夢想
總之點都要寫死迪儀

同埋主角老母會唔會出現
黑警暴行令故事越寫越長
迪儀死既話我驚我過唔到2020年

主角老母方面, 不予置評
唔怕既
其中一個可能既結局
老美突然再睇唔過眼香港市民被大陸操縱同當豬一樣圈養
射左粒核彈過黎香港

如果比狗拉左完唔到文自動出呢個結局
今日用左幾個鐘行到銅鑼灣
POPO比半粒鐘我地解散
真心膠
百萬人半粒鐘解散
咪係,又唔見佢警隊三萬人即刻解散
當時大家諗住行去終點解散
不過前面手足一直舉手勢後退
一路唔知前面咩環境
隱約聽到有狗落地
又唔洗一定要感情線,又唔係tbb,整個角式係為咗同男主角拍拖
「他…他…原來還有親人嗎…?! 剛剛武警和殮房的職員送他過來, 跟我們說這是無親無戚的流浪漢…讓我們盡快把他火化了! 小…小姐, 對不起…對不起! 黃先生的遺體…剛剛已經在四號堂火化了…」

燒左…已經燒左…?! 我地似終都係遲一步…點解我會咁蠢中左光頭佬既計?! 武警咁急要燒左迪輝既遺體…一定係為左阻止我地再追查落去…所有主要既罪證都隨住迪輝一齊…被火燒晒。

迪儀聽完好似失去平衡一樣向後跌…師傅自然反應想伸手捉住佢但黎唔切, 好彩我及時從後扶穩佢。迪儀個頭挨住我, 我見佢雙眼變得空洞…淚水繼續一滴一滴由佢雙眼裡面流出黎。

「這位小姐…實在…實在非常抱歉…又再發生這樣的事了…武警還要騙我們多少次啊…我們…」

「這位師傅…! 你是說…這樣的事不時都發生嗎…?! 這樣無法無天的事情…為什麼他們可以這樣做啊…你們看到這麼奇怪的指令…就不能多想一下…拒絕他們嗎?!」

「每個月都總有幾次吧…每次看到武警親身押送的遺體, 同一個故事每次都說是海上找到的遺體…無親無戚的身世, 我們都大概猜得到是什麼回事了。唉! 這位先生…我們根本沒有拒絕的權利啊…!」

「我們根本沒有身份去懷疑武警說法的真偽, 加上我們是食環署管理的公營火葬場啊…武警的指令是絕對的…! 根本沒有職員有這麼大的膽量去挑戰他們啊…大家都害怕下次被放進火爐裡面燒的就是自己了。」

迪儀呢個時候…再伸手握住師傅既手。「那…那…師傅…我弟的骨灰呢…? 他的骨灰在哪…?? 我怎樣也要把弟弟帶回家…一定要帶他回家…! 在哪啊…?」

師傅臉色一沉, 佢望向身旁既助手, 助手無奈地搖搖頭, 然後助手同迪儀講…「小姐…這類遺體的處理…武警都會把骨灰沒收…本來裝進布袋的骨灰, 已經被武警帶走了…! 而按他們一貫的做法…恐怕現在已經灑到海上去了。」

迪儀本來握住師傅既手…就好似斷線既木偶一樣, 失去力量而鬆脫向下墜。苦命既迪輝…生前不但受盡折磨而死, 連死左之後都重要比武警燒完再灑埋落海。

就係迪儀隻手無力向下墜既時候, 師傅快速伸手捉實左迪儀隻手。師傅竟然摸實迪儀隻手…我一開始既判斷原來無錯! 佢果然係一個淫僧, 終於忍唔住伸出魔爪啦!

「師傅! 你…」正當我想出手阻止淫僧既時候…

「小姐稍等…! 雖然我們已經做了難以補救的錯事…但骨灰這事情, 我還是有辦法讓你把弟弟帶回家的! 你們跟我來!」
男主角幾時死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞