二零五零年 – 我女神係暴徒

636 回覆
313 Like 24 Dislike
push
幾時有文
lm 加油
加速
推唔郁但lm
加油好好睇
坐係港珠澳大橋既接駁巴士上面, 我呆呆咁望住黃昏夕陽既景色, 心入面不停回憶住過往幾日發生過既事。

迪儀係巴士入面默默咁坐係我身旁既座位上, 雖然佢合埋雙眼再隱約發出穩定既呼吸聲係度扮訓教, 但我知道迪儀只係唔想打擾我, 佢想比一個寧靜既時刻我去思考。

臨走之前, Felix 係我部電話度安裝左一個程式, 叫做「LIHKG」…奇怪既軟件名。佢好快咁輕輕教過我點用, 其實入到去就好似一個網上討論區, 但入面一隻中文字都搵唔到…每一個帖同回覆入面…都係由英文字組成, 但偏偏又並唔係英文黎。

Felix話呢個程式係透過位於澳門電腦房既伺服器去連接位於唔知乜野小島既主機去運行, 所以我地位於香港同澳門每日只會有幾分鐘時間可以連接上去…每當網絡開通都會有提示訊息。

Felix同我講…當時機成熟, 當需要動員大家企出黎既時候, 只要係呢個網上面發起, 大家都會回應你既聲音。

最後Felix 語重深長叫我自修一下粵語拼音…國語拼音我就滾瓜爛熟啦, 粵語都有得拼音? 唯有番到香港再百度一下。

帶住疲累、不安既心情再次經歷長達五小時既車程、過關、搜身、搜袋、搜電話、度高磅重、照X光、驗血、打指紋、家庭審查、入息審查、信用審查、背景審查, 呢D入境程序之後, 我拖住好勞累既身體番到香港市。

我踏入香港既入境大堂, 我望向天花板既閉路電視, 我相信同一時間, 老豆都已經收到消息我番到黎香港。

「熊主任, 你看上去仍然很疲累啊…你在車上面都沒小睡一下嗎?」

「沒有啊…你沒留意到我在想事情嗎?」

「啊…我都睡著了呢! 那你有想到什麼了嗎?」迪儀做戲做全套, 扮訓教都咁專業。

「我…要跟我爸談一談。迪儀你再等一下, 我會想辦法幫迪輝!」

「熊…」迪儀聽到我咁講之後呆左一呆, 好似想講乜野…但又欲言又止咁, 佢雙手放係胸前握實, 望住我點左一點頭。 「…謝謝你。」

由於番到黎香港已經入夜…迪儀又要趕去青衣既「主席碼頭」搭五星小輪番月娥島。而我就揮手截左一架的士, 啟程番去太古城。

番屋企既道路唔陌生, 但目的地既屋企本身就好似散發出一陣陣既陌生感覺。彷彿我對呢頭家既認識…呢三十年黎原來都只係知道得咁表面。

我細個從來都無問過老豆工作上既野, 只係知道佢每日收工都會帶住支槍同支警棍番屋企鎖入櫃桶, 陪我出街果陣都會將槍同棍帶住出去, 以前我覺得咁樣好型好威水。

我而家諗番起, 由細到大老豆都好少帶我去人多既地方, 亦每次佢隻手都拖得我好實, 話街上面非常危險。可能當一個人做得虧心事多, 自然就算未到半夜、無人敲門都會咁驚。

番到屋企門前, 我望住度大門, 雖然已經接近深夜十二點, 但我知道老豆一定坐係大廳果度等緊我。
有幾日冇到。
繼續推
加更
病左幾日
尋日排完隊投票又訓左

會加更
打開屋企既大門, 拉門既時侯覺得今晚度大門好似比往日重左幾斤。步入屋企既時候每一步都好似逆風而行咁, 我對腳似乎好唔願意行入去, 連從屋企入面吹出黎既風都好似特別凍左幾度。

今晚番到屋企, 同上次一樣聽唔到任何電視機發出既聲音, 平時呢個鐘數應該播緊中華翡翠台既天氣預報, 平時每晚都會聽到天氣小姐預報聽日有可能落雨, 亦有可能唔落雨。一路行到大廳, 果然…見到老豆再次好靜咁坐左係梳化度, 佢又再次用好凌厲既眼神啤住我。

「老…」可惜, 成功打破沉默既…係佢。

「阿熊, 你做乜野同果個唔三唔四既女仔去澳門過夜?...你係咪想激死我??」

老豆果然早就知道我去左澳門。我呢幾十年黎究竟重有冇私隱呀? 我都已經放低左個警隊家屬鎖匙扣係屋企…即係老豆果然係一直透過街上面既閉路電視監視住我既動向。

我塊面呢一刻既表情應該僵硬左, 老豆究竟係度講緊乜野呀?! 同女仔過夜呢類咁尷尬既講法真係…老豆諗左去邊呀?

「老豆…乜野唔三唔四既女仔呀! 迪儀係我同事, 係正經女仔黎! 你唔好再因為人地係黃色份子你就…」我都未講完…

「哎呀!!! 阿熊!!! 我都同你講左幾多次, 做男人唔可以喺呢度食又同時喺呢度痾嫁! 重要同隻曱甴搞埋一齊! 你以為同隻污糟野搞一劑你打個冷震爽一爽咁, 但我地熊家族譜會衰三代嫁!」

「我無…我…」老豆竟然以為我同迪儀山長水遠去左澳門爆房…我明明係正人…君…咦…?! 點解我無諗過可以有呢一著?!…我都想幫我把收藏左三十年既寶劍開光呢…

「我我我乜野姐?! 比我踢爆左就講野一舊舊咁! 隻曱甴女比乜野藥你食? 食到你迷迷糊糊咁, 你…」

「唔好再叫迪儀做曱甴!!」老豆呆左一呆。我一時激動呢一聲叫破喉嚨…真係好嬲, 唔好再叫我女神做曱甴。

「阿熊你乜野態度同老豆講野呀? 吓! 你為隻曱甴女喝我!」老豆企左係身行埋去我面前, 我見佢兩隻手既拳頭握得好緊, 佢望住我既眼神亦充滿怒氣。

「咁點呀老豆? 你係唔係想一棍打爆我個頭呀? 黎丫!」我舉高手指住我自己個頭殼頂。我聲音略為調低, 因為太古城呢度鄰居全部都係武警, 我好怕隔離屋會聽到。

老豆神奇有些少錯愕, 一時間無出聲。

「定係你想拗斷埋我隻手呀?? 叫你黎呀!」我舉高隻手水平停係半空。老豆雙眼掹到好大, 但仍然無出聲。

最後我伸起雙手平排遞前。「定係…你而家想拘捕我, 然後送我番大陸行刑呀? 熊長官!」

「阿仔…隻曱甴到底同你講左D乜野…?」

「真相。多得迪儀, 佢令我知道左老豆你係一個死黑警!」
主角又幾型
死黑警…係我睇咁多段片裡面, 絕大部分市民對警察既稱呼。以老豆既英勇戰績…封為黑警實在當之無愧, 而黑警…係要死全家嫁。

「阿熊你講乜野呀!!!! 我唔係黑警!!! 你收聲!!」老豆大喝一聲, 然後…「啪」一巴車左落我塊面度。

係阿媽離開左呢頭家之後, 老豆係第一次郁手打我, 重要係大大力煎巴我添。塊面真係好痛, 牙肉痛到火燒咁, 老豆呢一巴真係好出力。

我摸住塊面, 感覺到一陣陣既委屈感,隻眼開始有少少眼淚想湧出黎, 點解呢個人偏偏會係我老豆黎?

「你係!!! 我知你帶住班伙計通街打人!! 我係新聞片入面望住你拗斷左個女仔隻手…個女仔望埋去得十幾歲咋! 你望住你班伙計四圍打人…你個表情竟然重係度笑緊嫁! 老豆你根本無人性!」

老豆好愕然。「你…無可能有咁既片段! 你拎比我睇丫! 證據呢? 你究竟跟隻曱甴去澳門做左D乜野! 你自從痴埋去條女度之後就成個人變晒! 你以前好聽話嫁!」

「如果我有帶住條片係身, 我由澳門過關番香港果陣比人拉左啦!! 關口班武警剩係搜查我部電話既內容都搜左成個鐘呀! 你根本明知我唔會有證據係身上面, 老豆你有冇做過你應該自己心照啦!」

每個人多多少少總會有做過虧心事, 而每當虧心事被人識破既時候, 總會好大反應。對方既反應越大, 其實就越代表佢有做過。

「我…我地係為左保護香港!!! 用適當武力去鎮壓暴徒! 驅散黃色份子! 我地無做錯到! 我地做野光明磊落…我…」老豆越講越正氣凜然…滿口歪曲事實…我忍唔住要打斷佢…

「光明磊落…? 暗角打獲就真…你口中既暴徒…到底係手無寸鐵既街坊、公園路過既阿叔、著校服既妹妹仔、岩岩放工既西裝友…定係駁你嘴既大肚婆呀??」

「…反對政府既就係暴徒! 無論佢地假扮街坊、假扮學生、假扮番工都好…唔聽話既就係犯法! 犯左法就要付出代價! 我地執法者就要懲罰佢地!」

「你地武警唔係法官呀! 佢有冇罪唔係你講嫁! 你…」今次到老豆打斷我…

「法官都係我既人! 我講既野就係法律! 我話佢有罪就有罪! 如果每個人犯左法之後都要等三五七年先等到個官判, 到時蚊都訓啦!」

「老豆你…你地咁樣就係所謂正義咩…? 阿媽以前話你成日失眠…我記得好多時朝早佢都叫我唔好阻住你休息...老豆你有冇一刻…一刻咁多…諗過自己有冇錯到?」

老豆稍為平靜左落黎…「…阿熊, 永遠都係…贏左果一方…就係正義。所謂既正義…只係打贏左另一個正義…之後殘存既果一方姐。」

我突然…腦裡面叮左一聲。「老豆…阿媽其實係唔係因為知道左你開工果陣做左乜野…所以忍唔住離開左呢頭家??」
Lm
勝方就係正義
Lm

當年拉登都話自己替天行道
黑警都係咁上下貨仔
Lm加油
Sor,唔小心負評
Lm
留名
聽日一早要上庭, 聽日應該update唔到
今晚夜少少會出多更補數。

* 上庭唔關對抗柒婆事, 實會手腳齊整出番黎
Dllm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞